Uçakla Ankara’dan Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ndeki havalimanına gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha sonra karayoluyla Edirne’ye geçti. Bakan Yıldız’ı TEM yolunun Edirne girişinde Edirne Valisi Gökhan Sözer karşıladı. Daha sonra Bakan Yıldız Edirne Valiliği’ne geldi ve burada polis mangası tarafından törenle karşılandı. Valilik makamına çıkan Bakan Yıldız, Edirne Valisi Gökhan Sözer’den kent hakkında bilgiler aldı.

Valilik'ten yürüyerek yaklaşık 500 metre uzaklıktaki AK Parti İl Teşkilatını ziyaret eden Bakan Taner Yıldız, Başbakan Erdoğan’ın geçen yılki Kırkpınar güreşlerinde Kırkpınar’ın efsane başpehlivanlarından Ahmet Taşçı ile çektirdiği ve parti girişine asılan dev fotoğrafı inceledi. Fotoğrafı çok beğenen Yıldız, fotoğraf önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Parti teşkilatında yaklaşık yarım saat kalan Bakan Yıldız, ardından Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısı'na katıldı. Burada kendisini karşılayan Kırkpınar davul- zurna ekibine Bakan Yıldız, 100 bira bahşiş verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye 1 milyon kilometrelik hatta 1 milyon kilometreyi de geçti, enerji iletim ve dağıtım hattıyla beraber atmosfere açık bir işletmedir. Bunun yazın, kışın zaman zaman problemleri olabilecektir. Ama en önemli konu şu anda Avrupa’nın ikinci büyük şebekesini yönetiyoruz. Tüketimdeki bizim değerimiz, tüketimdeki büyümemiz yüzde 11.8. Yani 2011 Haziran ayına göre yüzde 11.8 büyüdük. Bu Türkiye’nin ortalama büyüme hızından daha büyük bir büyüme hızıdır. Dolayısıyla halkımızın hak ettiği refah seviyesine enerjiyle ilgili konularda takviye ediyoruz ve daha da güçlendirmiş oluyoruz" dedi.

Bir gazetecinin "Irak’tan ham petrol alıp işleneceği söyleniyor. Bu doğru mu?" sorusuna Bakan Yıldız, şöyle yanıt verdi:

"Bizim Irak’ta özellilikle petrol ürünleriyle alakalı ihtiyacın karşılanmasına teminen direk merkezi hükümetle gerekse Irak Bölgesel Kürt yönetimiyle yaptığımız toplantılarda onların bu ihtiyaçlarının zamanında karşılanamadığını bize ilettiler. Gerekli yazışmaları yaptıktan sonra bizde bunun önünü özel sektör faaliyetiyle açıyoruz. Bizim her zaman olduğu gibi merkezi Irak hükümetinin hassasiyetini ve önceliklerini dikkate alarak yaptığımız bir işlemdir. Aynı zamanda yalnızca Irak Kürt bölgesel yönetimiyle alakalı değil, aynı zamanda Basra ile de güneyi ile de yürüttüğümüz çalışmalar da var. Önceki hafta Irak petrol bakanı ile yaptığımız toplantıda, Basra’dan gelecek ham petrolün yalnız Hürmüz Boğazı ve denize açık bir bölge tarafından dünyaya sunulmasının yanında, aynı zamanda Ceyhan üzerinden de kapasitelerini artırımına yönelik çalışmalarından bahsettiler. Biz bu çalışmalara olumlu katkılar koyabileceğimiz söyledik ve Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının kapasitesinin artırılmasına dönük çalışmayı beraberce bir ön çalışmasını yaptık. Bunun önemli ve değerli bir çalışma olduğu kanaatindeyim. İnşallah heyetlerimiz karşılıklı olarak görüşecekler Bağdat da ve Türkiye’de toplantılar yapılacak. Öncelikli hedefimizi 15 yıllığına anlaşmasını uzattığımız Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının kapasitesinin artırılmasına dönük olacaktır. Bu kapasitenin tam olarak kullanıldıktan sonra eğer varsa talep bunu artırmak yönünde olacaktır. Aynı zamanda yaklaşık bin 200 kilometrelik Irak içerisindeki boru hattının geliştirilmesine dönük kapasitesinin artırılmasına dönük çalışmaya Türkiye sıcak bakmaktadır. Bu çalışma Türkiye’nin stratejik boru hatları ile alakalı önemini daha da güçlendirmektedir. Dost ve kardeş ülke Irak'la berber yapacağımız projenin geliştirilecek olması bizim için fayda vereceğini ümit ediyorum. Irak’ın normalleşmesine daha önemlisi normalleşmesine konacak katkıyı daha da artıracaktır. İnşallah heyetlerimiz teknik çalışmaları tamamladıktan sonra gelişmeleri paylaşacağız."

KAÇAKÇILIĞA GÖZ AÇTIRILMAYACAK

"Ham petrolün işlenmesi iç piyasaya olumlu yansıması olur mu?" yönündeki soru üzerine ise Bakan Yıldız şunları söyledi:

"Türkiye kapasitelerin gerek TÜPRAŞ’ın gerekse yurt dışı piyasalarını kapasitesi bunu belirleyecek olandır. Türkiye’de herhangi bir olumsuzluk yaşanmaz. Tam tersi bir kısım resmi ticaretin artmasına da altını çizerek söylüyorum resmi ticaretin artmasında olumlu bir katkı saçalayacağına inanıyoruz. Zaman zaman istismar edilen kaçakçılığın önü mutlaka alınan tedbirlerle kesilmiş olacaktır. Bu manada bütün işlemler resmi olarak devam edecektir. Tabi tanker ticaretinin artmış olması Türkiye içinde bir kazanç olacaktır. Tekrar altını çizerek söylüyorum, bunların her biri resmi işlemlerle beraber yürüyor olması ve hükümetimiz tarafından takip edilecek olması önemlidir. Herhangi bir kaçakçılığa meydan verecek işleme mesahama göstermemiz söz konusu değildir."

"HÜRMÜZ BOĞAZI TEHDİTLERİ PETROL FİYATLARINI ARTTIRDI"

Benzin fiyatlarındaki artış ile ilgili soru üzerine de Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Her zaman söylüyorum indirim olduğunda da aynı şeyleri söylüyorum. Ham petrol fiyatlarını iyi takip etmek lazım. Ham petrol fiyatları arz ve talep dengesizliğinden kaynaklanmamaktadır fiyat artışları da azalışları da. Gerçek rakamlara ulaşması lazım. Bakın Hürmüz Boğazı ile alakalı tehditlerin artması spekülatif olarak ham petrol fiyatlarını artırmıştır. Biz bunu çok doğru bulmuyoruz. Türkiye’nin çevresinde ve etrafındaki ülkelerin bir kısım istikrarsızlıklarından kaynaklanan sebeplerin faturasını Türkiye ödemek durumda değildir. O yüzden ben gerçek fiyatlarına yani 91 milyon varil civarındaki dünya tüketiminin tüketim noktaları artmadan, tüketimleri artamadan yapacak bir fiyat artışının doğru olmadığına ve spekülatif olduğuna inanıyorum."

BAKANLAR UKURULU KARAR VERECEK

Suriye özür dilemezse Türkiye’den aldığı elektrikte kesinti söz konusu olacak mı? yönündeki soruya Bakan Yıldız, "Suriye ile alakalı gelişmelerde bizim bildiğiniz gibi su bunun istisnasıdır. Irak’a Suriye üzerinden giden suyun tasarrufu ile alakalı olarak Türkiye herhangi bir farklı uygulama yapmayı düşünmüyor. Su normal akıp gidecek. Bu Suriye ile ilişkilerimizde bu konuyu onun haricinde tutuyoruz. Ancak elektrikle alakalı konuyu bakanlar kuruluna sunduk. Herhangi bir gelişme yok. Elektrikle ilgili tasarrufu bakanlar kurulu değerlendirdikten sonra mutlaka açıklayacaktır. Bu sıra dışı bir olayın içerisinde müstakil olarak değerlendirecek bir okun değildir elektrik. Bütün bir siyasi bütünlük içerisinde değerlendirilecek bir konudur. O açıdan önümüzdeki süreçte hep beraber izlemiş olacağız" diye konuştu.

Bakan Yıldız'ın yaptığı açıklamaların ardından İl Koordinasyon Toplantısı basına kapalı olarak devam etti. Bakan Yıldız, akşam Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılış törenine de katılacak.



FK(LK/SS)