Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın kaçak elektrik kullanımına ilişkin açıklamasına tepki gösterdi. Şube Başkanı İdris Ekmen, düzenlediği basın toplantasında dünyada elektriği en pahalı kullanan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini, petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ve doğalgaza yapılan yüzde 18,72 oranındaki zammın elektrik fiyatlarına önümüzdeki aylarda yansıtılacağını söyledi.  Ekmen, "Hükümetin, suçu petrol ve doğalgaz fiyatlarına atma lüksü bulunmamaktadır. 10 yıldır iktidarda olan AKP hükümeti, elektrikteki doğalgaz bağımlılığını ortadan kaldırmak bir yana, piyasada yer alan şirketlerin çıkarları doğrultusunda doğalgazla üretimi artırarak bu bağımlılığı derinleştirmiştir. Doğalgaz fiyatlarının düşme eğiliminde olduğu son dönemlerde doğalgaza ve yüzde 50'sini doğalgazla ürettiğimiz elektriğe bu oranlarda zam yapılması düşündürücüdür" dedi.

'ENERJİ BAKANININ SÖYLEMİ ETNİK AYRIMCIDIR'

Ekmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yaptığı ve bölgeyi de içine aldığı açıklamasına değinirken, şöyle dedi:

"Enerji Bakanı, zamların arka planını gizleme ve kamuoyunun ilgisini başka yöne çekmeyi amaçlamaktadır. Enerji Bakanı'nın yaptığı açıklamalarda kullandığı dil ve söylemi etnik ayrımcıdır, dışlayıcıdır. Kaçak elektrik kullanımını sadece bölgeye mal eden, bunun bedelinin diğer bölgelerden tahsil edildiğini vurgulayan Bakan, halklar arasında nefret uyandıracak bir tarz izlemiştir. Zira hırsızlık olarak anılan bu konu üzerinden Kürt halkını itibarsızlaştırma ve hırsız olarak niteleme çabası güden bir yaklaşım geliştirmektedir. Kaçak elektrik sadece vatandaşın kaçırdığı elektrik değildir. Bugün yönetenler kayıp elektrikle kaçak elektriği birbirinden ayırmadan, tamamını kaçak elektrik olarak sunmaktadırlar. Bölgede teknik kayıplar standardın oldukça üzerindedir. Ayrıca TEDAŞ'tan kaynaklı idari kayıplar değerlendirildiğinde, kaçak olarak sunulan oranın ciddi bir kısmının kayıp olduğu ortaya çıkacaktır."

Bölgede kaçak oranlarının yüksek çıkmasını sağlayan en önemli sebebin tarımsal sulamanın elektrikle yapılması olduğunu söyleyen Ekmen, "GAP'ın enerji yatırımlarının gerçekleşme oranı yüzde 80'leri geçmişken sulama yatırımları yüzde 15'ler civarında kalmıştır. Sulama kanallarının yapılmaması nedeniyle çiftçiler kuyulardan elektrikle su çekerek sulama yapmaktadırlar" dedi.