UKRAYNA VE KATAR İLE LNG GÖRÜŞMESİ


Taner Yıldız, "Türkiye'nin doğalgaz kaynaklarıyla ilgili taleplerini karşılamak için toplandık. Türkiye'nin artan doğalgaz ihtiyacının önemli kaynak ülkelerinden biri olan Katar ile de bunu telafi etmek ve artırmak istiyoruz. Yaptığımız çerçeve anlaşmalarıyla spot ve uzun dönemli kontratlar için önemli mesafeler katettik bunu gerek fiyat gerekse diğer konularda güçlendirmek gerekiyor" dedi. Katar Bakanı El Sada ise iki ülkenin görüşmeler sırasında mükemmel bir iletişim yakaladığını belirtti. El Sada, "İki ülke arasındaki ilişkileri mükemmel bir şekilde devam ettirmeye katkıda bulunmak için buradayız. Doğalgaz konusunda başarılı bir görüşme oldu. İki ana alanda görüşmelerimizi sürdürdük. Birinci konu, mevcut LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) konusuna ilişkin anlaşmalar. İkinci konu ise, LNG tedariğine ilişkin anlaşmalardır. Katar'ın Türkiye'deki olası yatırımlarını ele aldık. Bu iki alanın da iyi bir şekilde ilerlediğini söylemek bana memnuniyet veriyor. Bu ilerlemeler her iki ülkenin taahhütleri sayesindedir" dedi. Ukrayna Yatırım Ajansı Başkanı Vladyslav Kaskiv da "Biz Türk mevkidaşlarımızla yeni güzergahlar ve yeni projeler geliştirebileceğimizi düşünüyoruz. İnanıyoruz ki olumlu sonuçların ortaya çıkması konusunda Ukrayna da yardımcı olacak. Katar ile işbirliğimizi yakın geçmişte başlatmamıza rağmen işbirliğimiz güçlü bir şekilde ilerlemektedir. Gelecek vaat ettiğine inanıyoruz bu işbirliğinin. Bu işbirliği LNG tedariğiyle sınırlı kalmayacak bunun da ötesine geçeceğine inanıyoruz" diye konuştu.


KATAR'DAN TÜRKİYE'YE 2 MİLYON TONLUK LNG TEDARİĞİ


Konuşmaların ardından bakanlar gazetecilerin sorularını yanıtladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna ve Katar ile görüşmesi yapılan projenin detaylarından bahsetti. Yıldız, "Katar doğalgaz tedarikiyle ilgili farklı projeler geliştirebilir. Karadeniz'deki enerji terminalinden boğazlardan geçecek yükü olumlu karşılamadığımızı biliyorsunuz. Biz boğazların yükünü hafifletmek için uğraşıyoruz. Doğalgaz tedariki ile ilgili çalışma yapabileceğimizi beraber heyetler dahilinde bu çalışmayı yürütebileceğimizi söyledik " dedi. Katar Bakanı El Sada, Katar'ın Türkiye'ye ne kadar bir LNG tedariği yapacağı sorusunu yanıtladı. El Sada, "Biz Katar olarak LNG alanında iki konuda işbirliği yapıyoruz. Birincisi master gaz alım satımı buna spot kontrat diyebiliriz. Bu kontrata göre gazın miktarı ihtiyaca ve zamana göre tespit edilecek. Ne zaman ihtiyaç olacak o zaman LNG verilecek. Diğer anlaşma ise, 2 milyon tonluk anlaşma bunun üzerindeki görüşmeler devam ediyor" dedi.


TPAO BASRA'DA PETROL ARAMA İHALESİ KAZANDI


Bakan Yıldız Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Irak'ın Basra bölgesinde petrol arama ihalesini kazanmasıyla ilgili bir soruyu da yanıtladı. Bakan Yıldız, "Dün farklı bir gelişme oldu. Merkezi Irak hükümetiyle girdiğimiz ihaleyi Kuveyt Enerjiyle TPAO kazandı. Türkiye Irak için herhangi bir ülke değildir. Kardeş ülkemizdir. Bizim enerji projeleriyle geliştirebileceğimiz bütün yapının merkezi Irak hükümetiyle yapıldığını bir kez daha vurgulamak isterim. Bu ihalenin Türkiye tarafından alınmış olması iki ülkenin kardeşliğine vurulmuş bir damga olarak nitelendirilebilir. TPAO'nun çıkaracağı petrolün varili başına 6.24 cent teklif verilmiştir. Bu bölge İran'a daha yakındır ve verimli olacağı kanaatini taşıyoruz" diye konuştu.


"HAM PETROL FİYATLARININ DÜŞMESİ BİZİM ÖNGÖRÜMÜZDÜ"


Bakan Yıldız, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye olumlu yansıyıp yansımayacağı sorusuna ise, " Ham petrol fiyatlarının eski yerine ulaşması bizim öngörümüzdü. Siyasi istikrarsızlıklar bölgemizde ve çevremizde azaldıkça bunların eski fiyatlarına gerilmiş bir lastik gibi döneceğini söylemiştik.İnşallah daha da düşmesini isteriz. Ancak bizde bu sepet tek faktörden oluşmuyor. Aynı zamanda dövizle aldığımız için döviz fiyatlarının Türk lirası karşısında düşüşü dengeyi oluştruyor " yanıtını verdi.