MB Holding bünyesinde yer alan Menderes Geothermal Elektrik Üretim tarafından Aydın'ın Sultanhisar İlçesi'ne bağlı Salavatlı Beldesi'nde 3'üncü Jeotermal Elektrik Santralinin temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla atıldı.

"RÜZGAR ESMİŞ BİZ BAKMIŞIZ"

Törende konuşan Bakan Fatma Şahin, sürdürülebilir kalkınmanın başarılabilmemiz için ekonomik kalkınma ile birlikte bütün kaynakları kullanmak gerektiğini söyledi. İnsan oğlunun yaşam kalitesi yükseldikçe enerji ile ilgili yapılması gereken çok şey olduğunu ifade eden Bakan Şahin, "Yola çıkarken, 'Ülkemizin bütün kaynaklarını kullanarak kalkınma hamlesini gerçekleştireceğiz' demiştik. Şimdi o aşamaya geldik. Enerji kaynaklarını bir türlü kullanamamışız. Rüzgar esmiş, biz bakmışız. Su kaynaklarını kullanmayı başaramamışız. İlk önce hukuki altyapıyı oluşturduk. Maden yasası yoktu. Taş ocağı nizamnamesi ile yönetiliyordu. İlk önce bunu değiştirdik. Ailenin mutluluğu ailenin pozitif enerjisinden geçiyor. Bu güç birliğimizi devam ettireceğiz" diye konuştu.

"AYDIN OYUNA GELMEDİ"

Bakan Taner Yıldız ise yenilenebilir enerji kaynaklarına verdikleri öneme değindi. Bakan Yıldız, "Bizler yerli kaynaklarımıza, yenilenebilir enerji kaynaklarımıza önem vereceğimizi söylemiştik. Bu proje en önemlilerinden biri. Biz yerli kaynak deyince, 'kömür' diyorduk. Şimdi yenilenebilir enerji kaynaklarını da biliyoruz. Aydın jeotermal enerjide kapasite olarak Avrupa birincisi, dünyada da yedinci. Bir çok yerde aslında vatandaşımızın sağduyusundan, basiretinin ve ferasetinin haricinde yapılan bir kısım manipülasyonlarla yerli kaynaklarımız, hatta sadece yerli kaynaklarımıza değil kalkınmamıza karşı duruş var. Safiyane şekilde zaman zaman eline tencere tava alanları tenzih ederek söylüyorum Avrupa'dan dahi bir kısım lobiler tarafından bunların yönetildiğini biliyoruz. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Aydın, bu oyuna gelmedi. 2007 yılından bu güne kadar 488 milyon dolarlık jeotermal ihalesi yapıldı. Bunun 350 milyon doları Aydın'da. Bütün bu işler tamamlanınca 150 milyon dolar valilik ve Özel İdare'ye aktarılacak. Bu parayla yerel yönetim yatırım kararı verecek" dedi.

MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, Aydın'da yaptırılan Türkiye'nin ilk jeotermal elektrik santrali olan 8,5 megavat kurulu gücündeki DORA-1'in ve 11,5 megavat kurulu gücündeki DORA-2 santralinin ardından temeli atılan DORA-3'ün 34 megavat gücünde olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldız ve Bakan Şahin, beraserindeki diğer protokol üyeleri ile butona basarak santralin temeline ilk harcı döktü. Temele daha sonra bereketli olması için pirinç serpildi.



CU (KÖ/RT)