Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aydın, Muğla ve Denizli illerinin elektrik dağıtımını yapan AYDEM Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin Aydın Anemon Otel’de yapılan Bölge Toplantısı’na başkanlık etti. Toplantıya Bakan Yıldız’ın yanı sıra Aydın Valisi Kerem Al, Muğla Valisi Fatih Şahin, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Aydem Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, belediye başkanları katıldı.

AYDEM Elektrik Dağıtım A.Ş. Bölge Toplantısı’nın hizmet alan illerdeki durumu değerlendirmek için düzenlendiğini açıklayan Bakan Taner Yıldız, sorunlar varsa çözüm bulmak istediklerini söyledi. Türkiye’nin devam eden nükleer enerji çalışmaları hakkında bilgiler veren Bakan Yıldız, Akdeniz’de Rusya Federasyonu’yla birlikte yürütülen çalışmaların kendi seyrinde ve program dahilinde devam ettiğini söyledi. Karadeniz’de ikinci olarak kurulacak 4 üniteli santral için müzakerelerin devam ettiğini belirten Yıldız, “Japonya, Güney Kore, Çin ve Kanada’nın ilgili firmalarıyla bu görüşmeler devam ediyor. Türkiye’nin büyüme hızını karşılayacak olan ikinci ve üçüncü santrallerin mutlaka 2023 yılına kadar bir kısmının işletme, bir kısmının da inşa halinde ülkemize kazandırılması lazım. Müzakere konusunda Türkiye çok ciddi bir mesafe kat etti. Kendi modelini oluşturdu ve o modelle beraberde Türkiye’nin enerji sektöründeki hem çeşitlendirilmesinde hem de büyümesini karşılayacak bir yapıya girdi” diye konuştu.

Bakan Yıldız, nükleer enerji konusundaki en önemli konuların olabildiğince yerli üretimle ilgili çalışmalar ile insan kaynaklarıyla ilgili olduğuna işaret etti. Türkiye’yi nükleer konusunda, “Yüzme dersleri verilip de havuzu ve denizi olmayan bir ülkeye” benzeten Bakan Yıldız, “bu konuda İnsan kaynaklarımızı değerlendiremiyoruz. Hocalarımız var, bu konuda çok ciddi eğitim veren üniversitelerimiz var ama nükleer santral kurmadıkça insan kaynaklarını çok iyi değerlendirmiş olmuyorsunuz. Hem yurt içinde, hem de yurt dışında artık buna ağırlık veriyoruz. Kendi mühendislerimizle bunu yapılandıracak bir sistem kuruyoruz. Bildiğiniz gibi 300’e yakın bir öğrencimizi mühendis yetiştirmek üzere Rusya Federasyonu’na göndermek için yıllık 50 tane kontenjanımız vardı. Bu kontenjan artırıldı, 600’e çıkartıldı” dedi.

75 ÖĞRENCİ RUSYA’YA GÖNDERİLECEK

Türkiye’nin nükleer enerji alanında görev yapacak mühendisler yetiştirmek için yeni projeler hazırladığına değinen Bakan Yıldız, bu yıl uygulanacak olan yeni sistem ile ilgili ilk müjdeyi Aydın’dan verdi. Kontenjan ve başvuru şartları hakkında bilgi veren Yıldız, “Pazartesi gününden itibaren bakanlık sitesinde açıklanacak ve yeni alımlar başlayacak. 75 tane öğrencimizi bu yıl Rusya’ya göndereceğiz. Hemen hemen 5-6 bin öğrenci arasından bunu seçiyoruz. Her türlü sınav ayrıntılarının duyuruları yapılacak. Üniversitelerin Fen Edebiyat ve Mühendislik Fakültelerinin matematik derslerinin okutulduğu herhangi bir bölümü dahi bizim nükleer santralleriyle akalı görev yapacak mühendislerimiz için yeterli olacak. Geçen seneden farklı olarak önemli bir katkı ve başvuru olacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

NÜKLEER MÜHENDİSLERİNİ CAZİP FIRSATLAR BEKLİYOR

Nükleer enerji konusunda Rusya’da eğitim görecek Türk mühendislerin 5 yıl eğitim alıp, 1 ile 3 yıl arasında da Rusya’da kendi alanlarındaki bir santralde görev yapacaklarını açıklayan Yıldız, “5-7 yıllık bir serüvenden bahsediyoruz. Eğitimin sonunda kendi alanlarında çok ciddi uzmanlar olarak yetişmiş olacaklar. Kalacak yerlerini, ders kitaplarını, burslarını ve sağlık sigortalarına varıncaya kadar her birisini proje firmamız tedarik edecek. Orada herhangi bir Rus mühendisin aldığı ücreti de kendilerine takdim edeceğiz. 2023 yılına kadar nükleer enerji konusundaki hedeflerimizi yakalamayı amaçlıyoruz” dedi.

2 BİN MÜHENDİSİ 3 SANTRALDE İSTİHDAM EDECEĞİZ

Nükleer konusunda Türkiye’nin geç kaldığını kaydeden Bakan Yıldız, Güney Kore’yi örnek göstererek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Güney Kore 1970-1980’li yıllarda bu işe başladığında yurt dışına 2 bin tane mühendis gönderdi. Eğitimlerinden sonra o mühendisleri istihdam etti. Türkiye’nin nükleerdeki geleceğini inşallah bu genç arkadaşlarımız biz görevleri kendilerine tevdi ettikçe yerine getirmiş olacaklar. 2020’li yılların 2030’lu yılların insan kaynaklarını inşallah şimdiden yetiştirmiş olacağız. Sabırlı olacağız ama mutlaka hızlıca bu işleri yapmamız lazım. Hemen hemen 2 bine yakın mühendisimizi bu üç santralimizde istihdam etmiş olacağız. Bu çok önemli bir rakam.”