Bakan Yıldırım bilişimin olduğu yerde durmadığının altını çizerek "Bilişim, her saniye gelişiyor, yeni hizmet türleri oluşuyor ve yeni araçlar trafiğe çıkıyor. Buna göre, alt yapımızı, yollarımızı, bilişim otobanlarımızı ve şerit sayısını arttırmamız lazım. Bunu bugün yapamazsak, 1 yıl sonra geç, 2 yıl sonra daha geç, 3 yıl sonra da yarış dışı kalabiliriz. Şirketler sürdürülebilir bir büyüme istiyorsa, mutlaka önce dökecek sonra toplayacaklar. Yatırım sürekli olacak, yatırım yaptıkça yapacağınız işlerin miktarı artacak. 2003'te Huawei, bakanlığa geldiğinde yaptığı işleri anlattı. Kimse ikna olmadı, 'Maceraya girmeyelim' dediler, sonra baktık ki iş öyle değil. Arkasında çalışma, gayret, azim kararlılık var. 10 yılda ikinci büyük bölgesel merkezini Türkiye'de oluşturmuş. Bu Huawei için de Türkiye için de iyi bir şey. İletişim sektörünün lokomotif firmalarıyla güzel iş birliği oluşturduysa bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Huawei'in büyüklüğünü dikkate aldığımızda Türkiye'deki varlığının mütevazi olduğunu söylemeliyim. Küresel bir marka olan, dünyanın her yerinde işi olan araştırma ve geliştirmeyi önemseyen küresel şirketin Türkiye'de katma değerli işlerini daha da arttırması lazım. Bunu bekliyoruz. ama bu kendiliğinden olmaz. Tabi sizlerde bilişim sektörünün oyuncuları da burada destek olacaksınız. Beraber çalışacaksınız bereber çalışırkende ülkemiz için üreteceksiniz. Ülke insanına iş sağlayacaksınız. Katma değerli hizmetlerin cari açığımızında aşağı doğru çekilmesi için de gayret göstereceksiniz" diye konuştu.


"ÇIRAYLA MUMLA HABERLEŞMEYELİM"


Binali Yıldırım "Hazır olanı alıp kullanmak kolaydır. Bir telefon için gece sıraya giriyorlarmış, kuyrukta yatıyorlarmış, hatta Türkiye'deki tedarikçiler adam tutup, oraya gönderip otel, yol parasını kuyrukta bekleme parasını veriyormuş. Yahu bu akla ziyan bir iş. Bu memleketin insanı, bu memleketin kaynağı, çalışıp çabalıyıp herşeyini fiyaka için gidip oralarda kuyruğa girip parayla telefon satın almak için mi yapıldı? Yazık. Bu ülkenin daha fazlasını yapması lazım. Kullanalım, çırayla mumla haberleşmeyelim, en güzelini kullanalım ama en güzelini de yapalım. Yapabilecek kapasitemiz var. Yoksa herkesin ürettiğine karşı kıskançlığımız yok üretsin ama biz de üretelim. Bizim ürünümüz de ne güzel ürünmüş' diye konuşulsun, kapış kapış gitsin. Çözüm ortağınız Huawei ve benzerleridir. Bilişimde 10 yıl bir asır gibidir. Bilişim, son 20 yılda yenilikten yeniliğe koşuyor. Birçok gelişme bir çok ürün sadece iletişimle değil, bütün alanlarda hayatımızın bir parçası haline geliyor. İnsanların sosyal paylaşım sitelerinde internette, bilgisayar başında geçirdiği vakti aile, uyku ve sosyal hayata harcadığı vakitten daha fazla olduğunu görüyoruz. Demek ki yeni bir sektör doğuyor. Zaman ekonomisini nasıl sağlayacağız. Zamanı nasıl yöneteceğiz? Bilişimde bulut sistem üzerine hep beraber daha çok yoğunlaşmamız lazım. Herkes faklı şey yapsın. Enerjiyi boşa harcamayalım. Bilişimdeki hedeflerimizin, 2023'e yönelik tespitlerimizin ben yetersiz olduğunu düşünüyorum. Birkaç sene sonra bunları gözden geçirmemiz gerekeceğini de biliyorum. Çünkü son 10 yıl bunu bize gösterdi. Son 10 yılın değerleri gelecek 10 yılın nereye gideceği hakkında çok güzel bir fikir veriyor" diye konuştu. Yıldırım, "Köy ve mezralara geniş bant internet ve telefon hizmeti için bir süredir bakanlığımız çalışıyor. Bu projede de çözüm ortağı Huawei. Dolayısıyla sosyal sorumluluk projesinde de bir nebzede olsa Huaiwei yer almış. Ama yetmez daha fazla sosyal sorumluluk projelerinde Huaiwei'n yer almasını bekliyoruz" dedi. Bakan Yıldırım konuşmasının ardından Huawei'nin Türk ve Çin yetkilileri ile günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi.


BAKAN YILDIRIM WEBİT KONGRESİNE DE KATILDI


Bakan Yıldırım, daha sonra Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen uluslararası dijital, teknoloji ve girişimcilik ekosistemi etkinliği Webit Kongresi'ne katıldı. Bakan Yıldırım burada yaptığı konuşmada "Hangi işi yaparsanız yapın, bilişime ihtiyacınız var. Bilişim olmadan, verimliliği artıramazsınız, zamanı etkin kullanamazsınız, üretim miktarını artıramazsınız" dedi.