Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da düzenlenen 2'nci Somali Konferansı'na katılan Somali heyeti ve Afrika ülkelerinin bakan ve meclis başkanları ile sabah kahvaltısında buluştu. Bakan Yıldırım, Somalilere İzmir'i anlatıp EXPO 2020 EXPO için hazır olduklarını belirtti. İzmir'in EXPO 2020 temasının 'Herkes için sağlık' olduğunu hatırlatan Bakan Yıldırım şunları söyledi:

"Sağlık olmadan hiçbir şey olmaz. Bizde 'her şeyin başı sağlık' diye bir söz var. İzmir'in 2015 EXPO'dan büyük bir tecrübesi var. İzmir 2020'ye hazır. EXPO alanımızı belirledik. Planlarımızı yapıyoruz. Bu konuda dostlarımızdan destek bekliyoruz. İki büyük hastane çalışmalarımız sürüyor. İzmir'de ciddi sıcak su ve kaplıca olanakları var. Kuzey ülkelerden tedavi için insanlar geliyor. Kruvaziyer Limanı ve havalimanı var. Ayrıca 35 Proje çalışmaları da sürüyor."

'SOMALİ'YE YARDIMI HATIRLATTI

Türkiye'nin Afrika ile olan ilişkilerin her geçen gün daha da iyileştiğini belirten Bakan Binali Yıldırım şöyle devam etti:

"Somali'de yaşananları hepimiz biliyoruz. Barış ve istikrar kadar ülkenin yeniden kalkınması, imar edilmesi konusu var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretiyle bu ülke için resmen başlattığı uluslararası destek kampanyasına Türkiye, diğer ülkelerin yardımlarının toplamından daha fazla katkıda bulundu. Somali'de altyapıdan sağlığı kadar bütün sıkıntıların giderilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Hükümet olarak 2005 yılından bu yana başlattığımız Afrika açılımı nedeniyle 12 olan büyükelçilik sayısını 30'a çıkarttık. THY olarak Afrika'nın 20 noktasına 30 sefer yapıyoruz. Afrika Birliği de Türkiye'yi bu yıl stratejik ortak ilan etti. Bu da ilişkilerimizin gelişeceğini gösteriyor."

Türkiye'nin stratejik bir konuma sahip olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, "Son 10 yıldaki güven ve istikrar sayesinde Türkiye'nin bölgede gücü artı. Dünyanın 16'ıncı büyük ekonomisine, Avrupa'nın ise 6'ıncı büyük ekonomisine ulaştık. Türkiye son 9 yılda altyapıya 70 milyar dolar yatırım yaptı. Türkiye'nin gücü her geçen gün artıyor" dedi.

SOMALİ BAŞBAKANI'NDAN TEŞEKKÜR

Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali ise Türkiye'ye ülkesine verdiği destek nedeniyle teşekkürlerini ifade ederek, "İzmir, EXPO 2020'yi kesinlikle kazanacak. Buna inanıyorum" diye konuştu.

İTFAİYECİLERDEN TEŞEKKÜR ZİYARETİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Danıştay'ın kararı nedeniyle atamaları yapmadığı itfaiye erleri, atanmalarının önündeki engeli kaldıran yasal düzenlemenin TBMM'den geçmesi nedeniyle Binali Yıldırım'a teşekkür ziyaretinde bulunup, çiçek verdi. Bakan Yıldırım şunları söyledi:

"İmtihanı kazandınız, iş başı yapmayı beklerken maalesef bu gerçekleşmedi. Türkiye genelinde 60 tane belediye böyle bir inisiyatif kullanıp işbaşı yaptırdığı halde sadece İzmir'de bunun yaşanması, hoş olmadı. İzmir Milletvekilimiz Hamza Dağ'ı görevlendirip sizin için çalışma başlattık ve size özel yasa çıktı. Özel bir duruma göre yasa çıkardık, çünkü sizin haklı davanıza inandık."



TG(AÖ/COŞ)