Karayolları ekiplerinin çalışmalarını yerinde inceleyen Bakan Yıldırım, iş makinesinin sürücü koltuğuna oturarak bir süre kar temizleyip yol açtı. İşçilerle de kısa süre sohbet eden Bakan Yıldırım, yoldan geçen kamyon ve otomobil sürücülerine baklava ikram etti. Yıldırım kamyoncuları da dikkatli gitmeleri konusunda uyardı.

Daha sonra basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Yıldırım, çalışmaları yerinde görmek ve gece gündüz, yolları açık tutan çalışanların hayatının nasıl olduğuna şahit olmak için karla mücalede çalışmasına katıldıklarını söyledi. Türkiye'nin her tarafında yaklaşık 55 bin kilometrelik yolun sürekli açık tutulduğunu belirten Bakan Yıldırım şöyle konuştu:

"Zaman zaman kar mücadelesinin yoğunlaştığı 7 bin 500 kilometrelik yolda da sürekli mücadele yapılıyor. Hiç açılmayan daha doğrusu bizim güvenlik gerekçesiyle kapalı tututuğumuz 3 bin kilometrelik yolumuz var. Bunu özelikle kapalı tutuyoruz. Çünkü kar mücadelesi yapsak bile yaptığımız yer hemen arkasından rüzgar, serpinti ve tipiden kapanıyor. Dolayısıyla değişik yerleri kapalı tutuyoruz. Kapatınca da vatandaşın nasıl gideceğine çözüm üretiyoruz. Başka bir güzergaha yönlendiriyoruz. 434 merkezde, yaklaşık 5 bin civarında araç ve 5 bine yakın karayolu personeli gece gündüz çalışarak yolları açık tutmaya çalışıyor. Vatandaşlarımızın yollarda kalmasını önlüyor. Mahsur kalanları kurtarıyor. Onlara yiyecek ve barınacak yer temin ediyor. Bu amaçla 135 bin tondan fazla tuz ,155 bin ton civarında agrega(kum ve çakıl), 50 ton çözücü, 25 ton tuzlu su, 472 ton da kimyasal çözücü alınmış ve ihtiyaç halinde kullanılıyor."

TAKİP MESAFESİNİ UZATIN

Sürücülere de uyarıda bulunan Yıldırım, "Vatandaşlarımız yola çıkmadan önce Karayolları 159 Yol Danışma Hattı'nı arasınlar veya 'www.kgmgov.tr' adresinden internete girip karayolarının o gün itibariyle hangi güzergahlarda yol kapalı, hangi güzergahlar açık, hangi yollar daha emniyetli, hangi yolarda sıkıntı var bunları öğrensinler" dedi. Zincirleme kazaya neden olmamaları için sürücülerin takip mesafesini normalin 1,5-2 katına çıkarmasını istedi.

ALACABEL MEVKİNE TÜNEL YAPILACAK

Alacabel mevkiinde bir tünel projesi düşündüklerini belirten Bakan Yıldırım, "Alacabel mevki Konya'dan Antalya'ya inerken 1800 metre civarında bir zirve. Bir tünel projesi var. Bu tünel projesi yaklaşık 4 kilometre. Tüneli yaptığımızda buradaki rakım 1500 metre civarına inecek. Böylece kış mücadelesi bu kadar çetin olmayacak. Biraz maliyetli olacak. Ama kar kış mücadelesini ve yol emniyetini dikkate aldığınmızda bu maliyet 6-7 senede geri dönecek . Onun için bu konuya ciddi bir şekilde eğiliyoruz" dedi. Tünel projesine ne zaman başlanılacağının sorulması üzerine Bakan Yıldırım şunları söyledi:

"Daha yeni bir proje. Haliyle bir güzergah etüdü yapılacak. Güzergaha karar verildikten sonra jeolojik etütler yani sondajlar yapılacak. Sondajlarda da uygun çıkarsa bunun projeleri yapılacak. Proje hazırlandıktan sonra yatırım safhası geliyor. Bunları tarihlere vurursak bir proje süresi en az 1,5 senedir. Ondan sonrada yatırım safhası başlar. Burada önemli olan niyet ve karardır. Olumlu bir bakışımız var. Ama yapılacak etüt ve proje çalışmalarından sonra daha sağlıklı bilgi verme imkanımız olacak."



HD(İA/AAA)