Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Sakarya’da yapımı devam eden Karasu Demiryolu hattında incelemelerde bulundu. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın da katıldığı inceleme ardından brifing alan Yıldırım, Karasu-Arifiye arasında inşa edilen demiryolu hattında süren çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Yıldırım, bir gazetecinin İstanbul trafiği ile ilgili son günlerde çekilen sıkıntıları hatırlatması üzerine, "Sakarya'dayız. Sakarya'da Sakarya'nın konularını görüşmemiz lazım. Yoksa Sakarya’ya haksızlık olur" karşılığını verdi.

Bakan Yıldırım, yapımı süren Karasu demiryoluyla hattına ilişkin ile ilgili açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Çok önemli bir hat. Karadeniz'i Sakarya, İzmit ve İstanbul gibi Türkiye'nin üreten en büyük havzasına bağlıyor" diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

"Osmanlı Devleti'nin 1830'lu yıllarda planladığı Sakarya'yı İzmit'e bağlama projesini bugün demiryoluyla gerçekleştirmiş oluyoruz. Karasu'da demiryolu inşaatı tamamlandıktan sonra tekrar sahilden doğuya doğru, Bartın'a kadar ileriki yıllarda bu demiryolunu planladık. Şu anda 500 kişi fiilen yol güzergahında çalışıyor. Bölgenin tarım arazisi olması, alüvyonlu bir araziye sahip olması biraz çalışmalarımızı zorlaştırıyor ve maliyeti artırıyor. Zeminin güçlendirilmesi için çok ciddi bir işlem yapılıyor. Proje planlandığı gibi gidiyor, herhangi bir problem yok. Altyapıdaki ilerleme yüzde 22 seviyesinde şu anda. Proje, Sakarya’mıza ve ülkemize hayırlı olsun."

Bakan Yıldırım, TÜVASAŞ'ın Bulgaristan’a ürettiği tren setleri hakkında da açıklamalarda bulunarak, "Tüvasaş'ın bugüne kadar yaptığı en kapsamlı ihracat ve teknoloji ürünü diyebiliriz. Yaklaşık 70 milyon Tl'lik bir proje. Bugün onun teslimatını da Bulgaristan Ulaştırma Bakanı'nın katılımıyla gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, son olarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile hafif raylı taşımacılık konusunda işbirliği protokolü imzalayacaklarını belirterek "TCDD ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi arasında raylı sistemin ortak kullanılmasına yönelik sözleşme imzalayacağız" dedi. 

Bakan Yıldırım, daha sonra Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı İvaylo Moskovski'nin onuruna Tunatan Tesislerinde verilen yemeğe katıldıktan sonra Türkiye Vagon Sanayi A.Ş.’de Bulgaristan Demiryolları için yapılan vagonların teslim törenine katılmak üzere fabrikaya geçti.



ZT,AG(MB/İD)