Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çiğli Ata Sanayi’nde 400 yataklı Bölge Eğitim Hastanesi’nin temelini attı. Hastanede 405 yataklı klinik, 16 ameliyathane, 12 poliklinik odası, 16 diyaliz ünitesi, 94 yoğun bakım yatağı, yanık tedavi merkezi ile 3 bin metrekare genişliğinde acil servis bulunuyor. Hastane, 120 milyon liraya 14 Mayıs 2014 tarihinde tamamlanacak. Törene Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ile Azerbaycan, Gürcistan, Romanya, Moldova’dan da bakanları ile Afganistan bakan yardımcısı da katıldı.

BİZ İZMİR'İN HİZMETKARIYIZ

Bakan Yıldırım, uluslararası toplantılara ev sahipliği yapan İzmir’in bir araştırmaya göre en hızlı büyüyen, kalkınan dördüncü şehir olduğunu söyledi. Bazı partililerin, “İzmir’in efesi Binali Yıldırım” diye tezahüratta bulunmaları üzerine “Biz İzmir’in efesi değil İzmir’in hizmetkarıyız” dedi.

“İZMİR İHMAL EDİLİYOR” DİYENLERE SELAM OLSUN

Yıldırım, 2002 yılında İzmir’de 15 bin sağlık çalışanı hizmet verirken, bugün bu sayının yüzde 57 artarak, 24 bini aştığını, uzman hekim sayısı bakımından 2002 yılında 12'nci il iken bugün 3'üncü sıraya yükseldiğini, İzmir’de 2002 yılında bir yılda 12 milyon kişi hastanelerden hizmet alırken, bugün bir yılda 33 milyon kişinin tedavi gördüğünü anlattı. Yıldırım, “İzmir’e 90 dönümlük arazide 70 bin metrekarelik kapalı alanı olan bu hastane her türlü donanıma sahip. Hastanenin üstü kadar altta da inşaat var. 'Yatırım yapılmıyor İzmir ihmal ediyor’ diye kendi yapamadıklarının üstünü kapatmaya çalışanlara selam olsun. Sağlıkta 2 katrilyon (milyar) lira, ulaştırmada 4 katrilyon lira harcandı. Son 10 yılda yapılanlar 10 katrilyondur. Daha da yapacağız daha yolun başındayız. İzmir için yaptığımız projeler, 40 milyar lira. Helali hoş olsun” dedi.

İZMİR’DE AÇILIŞ YAPMAYA YETİŞEMİYORUZ

Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bayraklı Sağlık Kampusu içinde altı tane hastane var. Tepecik Sağlık Kampusu içinde dört tane hastane var. Onlar hastane değil şehir olarak yapılıyor. İki projenin bedeli 2 milyar lirayı aşıyor. İzmir’i sağlık ve bilişim kenti yapacağız dedik, yapıyoruz. Çağrı merkezlerini dijital arşivi açtık, açıyoruz. Güzelbahçe balıkçı barınağının temelini atıyoruz. İzmir’de açılış yapmaya yetişemiyoruz. Türkiye’yi 2002 yılında ekonomisi çökmüş insanlarının morali bozulmuş 50 katrilyonu hortumlanmış bir vaziyette devraldık, 10 yıldır ülkede destan yazıyoruz. Dünya ekonomisi tuş oldu, Türkiye krize bile aldırmadı. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Hızlı tren yollarını yaparak ülkemizin insanımızın 50 yıllık özlemini giderdik. Yeter ki insanımız mutlu olsun geleceğe daha güvenle baksın.”

'MUHTEŞEM YÜZYIL’ TARTIŞMASINA KATILDI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’de 400 yataklı bir hastanenin temelini, Kanunu Sultan Sülayman’ın, “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ sözüyle attı. Yıldırım, “Muhteşem Yüzyıl” dizisini eleştirerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı tartışmaya şu sözlerle katıldı;

“Kanunu Sultan Süleyman, muhteşem Süleyman, ömrünü at üstünde geçirerek, bu ülkenin iktidarını gücünü üç kıtada genişleten ve 'halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ diyerek, sağlığın önemini veciz bir şekilde ifade etmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’a atfedilen senaryoların onun gerçek mücadelesi ile “muhteşem’ ünvanını aldığı o büyük işlerle asla ve asla bağdaştırılması mümkün değildir. 1520- 1566 yılları arasında Osmanlı döneminin en parlak döneminde sultanlık yaparak, büyük imparatorluğu döneminin en güçlü ülkesi haline getirmiş ve adını tarihe altın harflerle yazdırıştır. Bu ülkeye bu ülke insanına hizmet eden ve bugün aramızda olmayan tüm şehitlerimize ecdadımıza minnet duygularımızı sunuyoruz. Ülkemizin birliği için sınır boylarında yılmadan devam ettirenlere üstün başarılar diliyoruz.”

ŞİDDETLİ DEPREMDE AMELİYATLAR DEVAM ETMELİ

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, 400 yataklı devlet hastanesinde 100 odanın iki kişilik diğerlerinin tek kişilik olduğunu, hastanenin gerçek kapasitesinin ihtiyaç halinde 800 yatağa çıkarılabileceğini belirterek, 12 yataklı yanık tedavi merkezinin kentteki önemli bir eksikliği gideceğini anlattı. Kafkas, hastane temelinin atılmasında zeminden kaynaklanan bir sorun nedeniyle inşaatın bir yıl geciktiğini; 47 bin metre demirsiz beton kazık, 36 bin metre fore kazık çakıldığını toplam 84 bin metre kazıkla en şiddetli deprem anında bile ameliyatların yapılabilmesini hedeflediklerini anlattı. Kafkas, hastane inşaatına 88 milyon lira, iç donanımına 30 milyon lira harcanacağını, toplam maliyetin 120 milyon lira olduğunu ifade etti.

HASTANE YATIRIMLARI SÜRECEK

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, 7 hastaneyi bitirip hizmete açtıklarını, bir iki ay içinde 250 yataklı Ödemiş Devlet Hastanesi’nin temelini atacaklarını, Ocak ayı içinde Gaziemir Devlet Hastanesi’nin, Torbalı’da 250, Karşıyaka’da 150 yataklı devlet hastanelerinin temelinin atılacağını, küçük ilçelerde yaklaşık 160 yatak kapasiteli çeşitli hastaneler yapmayı planladıklarını anlattı.

İZMİR’E 2 TRİLYON LİRA YATIRIM

Kafkas, 2 bin yataklı Bayraklı Sağlık Kampusu’nun temelinin bir iki ay içinde atılacağını, tekliflerin tamamlandığını, son görüşmelerin devam ettiğini belirterek, Tepecik Şehir Hastanesi’nin bin 200 yataklı olacağını söyledi. Kafkas, İzmir’e bugüne kadar toplam 1 trilyon 269 milyon liralık sağlık yatırımı gerçekleştirildiğini, sağlık kampuslerinin de tamamlanmasıyla sağlık yatırımlarının 2 trilyon 53 milyar lira olacağını anlattı. Kafkas, İzmir’de 10 bin 921 yatakla, 3 bin 800 doktorla, 21 bin 437 sağlık çalışanı ile kesintisiz hizmet verildiğini söyledi.

Bakan Yıldırım, boynuna Çiğlispor atkısı takarak, bakanlarla birlikte butonlara basarak, hastanenin temeline ilk harcı döktü.