Cumhurbaşkanlığı’nın desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın organizasyonu, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı koordinasyonunda, İpekyolu Üniversiteler Birliği Bilim Heyeti başkanlığında düzenlenen 5’inci Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı ile Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları Trabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde başladı. Açılış oturumuna Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, KKTC İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, milletvekilleri, yerli ve yabancı üniversite rektörleri ile bilim adamları katıldı.

"SADECE BİRBİRİMİZİN YÜZÜNE BAKIYORUZ"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 'Türk dünyası', 'Türk dilini konuşan topluluklardan' söz edildiğini ancak bir gerçeği de görmek gerektiğini belirterek, "Onlarca yıl süren asimilasyon politikalarının sonucu Türk diye sadece birbirimizin yüzüne bakıyoruz. Konuşmaya gelince o kadar da başarılı olduğumuz söylenemez. Bu dilin zenginliğine girdiğimizde, kaynağına vardığımızda birbirimizi rahatlıkla anlayacak çok zengin bir birikim olduğunu biliyoruz. Ortak kelimelerin tespiti için çok titiz çalışma yapılması gerekir" dedi.

KAZAK BAKANLA İNGİLİZCE KONUŞTUK

Bakan Yıldırım, iki gün önce Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile yedikleri yemekte mevkidaşı Kazak bakanla konuşmaya çalıştığını anlatırken, "Birbirimizle İngilizce veya Rusça üzerinden tercümanla ancak anlaşabildik. Halbuki bizim çok daha kolay anlaşabileceğimiz, elimizde bir Türkçe var. Sonra, 'Bir deneyelim bakalım’ dedik. Denedikçe gördük ki bizim kullandığımız kelimeler onlarda da var. Ama artık, Rusça o kadar baskın olmuş ki yıllarca, zorlayarak hatırlanabiliyor. Bu bir fırsattır. Benim bu organizasyonun sahiplerine, bilim adamlarına naçizane önerim, bu alana yoğunlaşmaktır. Tabii ki mühendislik mimarlık asra damgasını vuran projeler önemlidir ama en büyük yatırım taşa, toprağa değil, insana, geleceğe yapılan yatırımdır. Onun için bilim ve kültür adamlarımızdan, aksakallılardan bunu bekliyoruz"diye konuştu.

Anadolu topraklarının yüzyıllar boyunca medeniyetlerin birbiriyle buluştuğu bir bölge olduğunu ifade eden Bakan Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’den 3 saatlik uçuşla 52 ülkeye gitmeniz mümkündür. Yine Türkiye etrafında 1.5 milyar nüfus, 25 trilyonu aşan bir milli gelirle dünyanın en önemli bölgesi olarak görülmektedir. Bunun önemini fark eden hükümetimiz, özellikle doğu ile batı arasındaki ilişkilerin sürdürülebilir olarak artırılması için çok stratejik projelere önem verdi ve bunların adımlarını attı. Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye’yi birbirine bağlayan Bakü – Tiflis – Kars projesi, 2013 yılının sonunda işletmeye alınıyor. Çin’in Urumçi Bölgesi’nden yola çıkan tren, Londra’ya kadar, boğazın Asya ve Avrupa kıtalarını denizin 60 metre dibinden birbirine bağlayan Marmaray tünelinden geçerek gidecek. Tarihi ipekyolu, modern ipek yolu, demir ipek yolu olarak tekrar hayata geçiyor. Bu bir hayaldi. Bugün artık gerçek olmasına günler sayıyoruz. Nasıl Osmanlı, daha demiryollarının insanlığın hizmetine girdiği ilk günlerde, İstanbul – Bağdat demiryolunu sultan Abdülhamit’in o vizyonuyla, uzak öngörüsüyle bütün karşı çıkmalara rağmen 5 yılda tamamladıysa, bu önemli projeyi de biz sadece ülkemize, sadece İstanbul’a değil, Kafkasya’ya, Orta Asya’ya, Uzak Doğu’ya, Balkanlara ve Kuzey Avrupa’nın en uç noktasına kadar kazandırıyoruz. Medeniyetleri birleştiren en önemli projelerden biri bu."

"KARS-NAHÇİVAN DEMİRYOLU YAPILACAK"

Bakü-Tiflis-Ceyhan projesinin insanlığın ortak projesi olduğunun altını çizen Bakan Yıldırım, bir diğer projerir Şahdeniz olduğunu anlatırken, şöyle konuştu:

"Bu proje; Azeri gazının Ezurum’a taşınması ve buradan bütün Anadolu’ya hizmet verir şekilde dağıtılmasıdır. Son Azerbaycan ziyaretimde önemli bir karar aldık. Bunu da ilk kez burada açıklıyorum. Yeni bir demiryolu projesi; Kars-Susuz–Dilözü-Nahcivan projesidir. Böylece artık Nahçivan da demiryolu ile Türkiye’ye, oradan Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya bağlanır hale gelecek. Yol ve su medeniyettir. Yıllarca hep böyle olmuştur. Yol ekonomi, insanların açlığını gidermesi, şehirleşme demektir. Yol olmayan yerde hiçbir şey olmaz. Türkiye’nin yollarını açmak için 10 yıldır gece- gündüz demeden çalışıyoruz. 16 bin kilometre bölünmüş yolu ülkemize kazandırdık. Cumhuriyet tarihinde yapılan toplam yolun 2.5 katını 9 yıla sığdırdık. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Hayatları birleştirdik. Sadece Türkiye’de değil, KKTC’de de adanın her tarafını bölünmüş yollarla donattık. Kıbrıs için tek bir ilkemiz var; Türkiye’de ne varsa Kıbrıs’ta da o olacak. Bu düşünceyle çalıştık. Bu şekilde bugüne kadar hiçbir hizmetten kaçınmadık."

3 YIL SONRA İSTANBUL ÜÇÜNCÜ GERDANLIĞA SAHİP OLACAK

Bakan Binali Yıldırım, 'Gerdanlık' olarak nitelendirdiği 3'üncü boğaziçi köprüsünün 3 yıl sonra tamamlanacağını belirtirken, "3 yıl sonra Asya- Avrupa arasında Karadeniz kıyılarında İstanbulumuz bir başka gerdanlığa sahip olacak. Yüksek Türk insanı artık ezik, mahcup dolanmıyor. Avrupa’ya Amerika’ya gittiğinde alnı ak, başı dik, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan gurur duyarak dolanıyor. Güven ve istikrarın ne anlama geldiğini bu günlerde daha iyi anlıyoruz. Avrupa ve ABD krizle pençeleşiyor. Çözüm üretemiyor. Buna rağmen etrafı ateş çemberi olan Türkiye hız kesmeden yatırımlarına, çalışmalarına, üretmeye devam ediyor" diye konuştu.

Yıldırım, Türkiye ve Türk dünyası olarak insanlığın ortak değerlerine, barışa, huzura katkı sağlamayı amaçladıklarını, ancak, Suriye ve Irak’ta tarih, kültür, inancımızın değerlerinin birer birer yok edildiğini söyledi. Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aklıselimle daha fazla Müslüman kanı dökülmeden, çözümü için hırsı ve bencilliği bir tarafa bırakarak, buradaki yöneticilerin bu yanlış yoldan, bu yanlış hesaptan dönmeleri lazım. Artık bade harabın Halep, Şam olmasın. Binlerce insan hayatından olmasın, gözyaşları dinsin. Bu ülkeye destek verenlerin de bugün ve yarın için kısa vadeli hesapları olabilir. Ama unutmasınlar ki ölen o insanların acıları, arkada bıraktıkları yakınları, onlardan her zaman bu konuda davacı olacaktır, hesabını ilahi indinde soracaktır. İnsanlık çok önemli bir sınavdan geçiyor. BM’nin uzun süreden beri küresel sorunlarda çözüm konusunda düştüğü acziyetin ortadan kalkması, bu küresel organizasyonun 5 biradere teslim edilemeyecek kadar önemli olduğunun insanlık tarafından beklendiği günlerden geçiyoruz. Bugün görevini yapamazsa bundan sonra da bu organizasyon küresel barış adına itibar kaybetmeye devam edecektir."

BAYRAKTAR: HEDEFİMİZ GELECEK NESİLLERE YAŞANABİLİR ŞEHİRLER BIRAKABİLMEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin siyaset ve ekonomi başta olmak üzer her alanda onurlu bir gelişme ve kalkınma hamlesi içinde olduğunu, son 10 yılda 500 bini kamu, 4.5 milyonu özel sektör tarafından olmak üzere 5 milyon konut yapıldığını bildirerek, "Bu tecrübeyi Türk dünyasındaki tüm kardeşlerimizle paylaşmak, yapacakları yatırımlarda onlarla birlikte olmak Türkiye için bir görevdir” dedi. Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlık olarak ülkemizde sağlam, güvenli ve sağlıklı yapılar oluşturmak doğrultusunda kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız. Şehirlerimizi ve yapılarımızı yeniden dizayn ederken tarihi doku ve mimarimizi koruyup geliştirerek, estetiğe önem vererek yeni projeler ve yeni yerleşimleri birlikte üreteceğiz. Böylece sadece barınma değil modern hayatın gerektirdiği sosyal donatılarla bezenmiş mekanlar oluşturacağız. Gayemiz gelecek nesle yaşanılır şehirler bırakabilmektir. Son yıllardaki istikrarlı gelişme ve kalkınması ile örnek alınan ülkemiz kentsel dönüşüm seferberliği ile de gerek komşularımıza gerekse ilgili ülkelere örnek olacaktır. Hedefimize ulaştığımızda ülkemiz örnek kentleri, marka şehirleriyle insanına yakışır çevre şartlarının oluştuğu hayat alanlarıyla ve tarihi dokusuyla bir cazibe merkezi haline gelecektir.”

Bayraktar, Türk dünyası içinde bilgi alışverişi ve üniversiteler arasında öğrenci ve akademisyen değişim programlarının yoğunlaştırılmasının özellikle Türk dünyasında mimarlığın gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Bayraktar’a Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm projesine katkılarından dolayı Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Mimar Sinan Özel Ödülü verildi.