Şanlıurfa'da, kent içi trafiğinin rahatlatılması amacıyla planlanan Abide Köprülü Kavşak temel atma töreni düzenlendi. Törene, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Akyürek, Halil Özcan, Abdülkerim Gök, Abdülkadir Emin Önen, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bürokratlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Özel uçak ile kente gelen ve havaalanında karşılandıktan sonra tören alanına gelen Bakan Çelik ve Yıldırım vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılandı. Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti iktidarı olarak, kendilerinden önceki dönemlerden 17 kat fazla yol yaptıklarını söyledi. Ulaşıma büyük önem verdiklerini vurgulayan Bakan Yıldırım, "Hükümet olarak bizden önceki dönemlerden 18 kat fazla bölünmüş yol yaptık. Bizim hizmet götürdüğümüz yere onların hayali bile erişmez. Türkiye'nin her tarafına 16 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Hava yollarını halkın yolu yaptık ve iletişim yollarıyla, hızlı internet yollarıyla Türkiye'nin en ücra köşesine ulaştık. Fatih projesiyle, demiryollarıyla, hızlı treniyle Türkiye'nin 50 yıldır özlemini tamamladık. Türkiye'yi 2023'e muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak için canla başla çalışıyoruz. Şimdi burada yapılacak köprülü kavşak ile Şanlıurfa ulaşımını da önemli oranda çözeceğiz" dedi.

MUHALEFETİ RAHATSIZ ETTİĞİMİZ İÇİN TABELA ASACAĞIZ

Konuşmasında muhalefeti de eleştiren Bakan Yıldırım şöyle devam etti:

"Burada kavşağın yapımı sırasında elbet sıkıntı yaşanacak. Bu tip çalışmaların yapıldığı yerlere 'Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz' diye yazılıyor. Ama biz bir şey daha yazacağız; 'Yaptığımız bu hizmetlerden dolayı rahatsız olan muhalefetten de özür diliyoruz' diye onu da yazacağız. Burada 9 yılda köy yollarına harcadığımız para 250 trilyondur. Bundan sonra KÖYDES projesinde en çok payı alan Şanlıurfa olacak. Şanlıurfa Türk, Kürt ve Arap nüfusuyla Türkiye'nin bir özeti, 72 milletiyle Türkiye'nin birlik ve beraberliği adına çimentosudur."

ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR OLACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise konuşmasında, teşvik paketi ile bölgede işsizliğin azaltılmasının hedeflendiğini belirterek, "Teşvik paketinde 6'ncı bölgede olan Şanlıurfa'da işsizliği bitirmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda Şanlıurfa'da çalışmalar yapıyoruz. Şanlıurfa yeşil bir şehir olsun diye dört bir tarafına 4 milyon fidan çalışması yaygın bir şekilde devam ediyor. Şanlıurfa büyükşehir olacak dedik, nasıl bu gün Abide köprülü kavşağının temelini atıyorsak, çok yakın bir gelecekte inşallah Şanlıurfa'nın girişine ve dört tarafına büyükşehir tabelalarını da asacağız" diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Kıbrıs olarak Türkiye'deki gelişimlerle gurur duyduklarını ifade ederek, "Türk olmakla övünen biz Kıbrıs halkı, anavatanımız Türkiye'nin büyümesini iftiharla izliyor ve gurur duyuyoruz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu, Bakanlar Çelik, Yıldırım, milletvekilleri ve bürokratlar hep birlikte butona basarak köprülü kavşağın çalışmasını başlattı.

3'ÜNCÜ KÖPRÜDE 4 TEKLİF DEĞERLENDİRMEYE ALINDI

Programın tamamlanmasının ardından Dergah Camii'nde cuma namazını kıldı. Namaz öncesi bir süre Polisevi'nde dinlenen Bakan Binali Yıldırım, gazetecilerin sorusu üzerine 3'üncü Boğaz Köprüsü'ne ilişkin bilgiler verdi. 3'üncü Boğaz Köprüsü için 6 firmanın Karayolları Genel Müdürlüğü'ne teklif verdiğini, bugün son gelen firma ve evrakı eksik olan 2 firmanın tekliflerinin değerlendirme dışı kaldığını belirten Yıldırım şöyle konuştu:

"3'üncü köprü ihalesi için toplam 6 firmadan teklif geldi, ancak 4'ü değerlendirmeye alındı. Bugün 20 Nisan ve sabah saatlerinde Karayolları Genel Müdürlüğü'ne 3'üncü köprü ile ilgili 5 teklif geldi. 1 saat sonra 1 teklif daha geldi. 6 teklif oldu. Tabi son gelen teklifi dikkate almadılar. 5 teklif içerisinde de ilk incelemede eksik evrakı olan 1 teklif de değerlendirme dışı kaldı. Dolayısıyla şu anda 4 teklif var. Bu teklifler değerlendirmeye alınacak, kısa sürede değerlendirmeleri sonuçlandırarak çalışmalara başlayacağız. Hayırlı uğurlu olsun. Türkiye'nin kriz ortamında, dünyada her tarafta krizin ülkeleri kasıp kavurduğu ekonomileri zorladığı bir dönemde böylesine 4-4,5 katrilyonluk bir projeyi genel bütçe imkanlarını kullanmadan, yap işlet devret modeliyle gerçekleştirilmiş olması Türkiye'deki güçlü siyasi iradeye güven veren istikrarın sonucudur. Türkiye'de geçmişte yarınlara yönelik hesap yapılamazken, bugün gelecek 10, 20 yılına yatırım yapabilen bir ülke haline gelmiştir. 3'üncü Boğaz Köprüsü'ne verilen tekliflerde güzel olan bir şey var. Türk müteahhitlerin içinde olduğu konsorsiyumlar var. Daha da önemlisi 1 firma tamamen Türk müteahhitlerin oluşturduğu bir gruptan oluşuyor. Bunlar ülkemiz adına mutluluk verici, sevindirici şeylerdir."



ÖP (HK/AK)