Kavaklı Mahallesi’ndeki Rize Üniversitesi (RÜ) Doğuş Çay Eğitim Kampüsü bahçesinde düzenlenen Rize Güney Çevre Yolu’nun temel atma törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırm, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan ile davetliler ve vatandaşlar katıldı. İki bakan, tören alanına gelişleri sırasında halk oyunları ekibiyle bir süre horon oynadı.

“3’ÜNCÜ BOĞAZ KÖPRÜSÜ İHALESİ 5 NİSAN YA DA AY SONUNDA YAPILACAK”

Burada konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Samsun’dan Hopa’ya kadar 9 katrilyon liraya mal olan Karadeniz Sahil Yolu yaptıklarını belirterek,  "Sahil yolu Samsun’da kalacak mı? Sinop’a doğru gidiyoruz. Önümüzdeki yıl Sinop bitiyor. Bir yandan Karasu’dan, Akçakoca’dan, Karadeniz Ereğli’sinden Zonguldak’a kadar geldik. 3'üncü boğaz köprüsünün ihalesi 5 Nisan’da, ya da Nisan ayının sonunda  yapılıyor. 3’üncü boğaz köprüsünden Şile’den, Karasu’dan ve Akçakoca’dan sahil yoluna bağlanıyor. Böylece Türkiye’yi doğudan batıya E-70, 80 ve 88 yoluyla üç güzergahta bağlıyoruz. İster sahil yolundan git, ister İpek yolundan git, ister Yozgat, Sivas üzerinden git" dedi.

9 YILDA 15 BİN 500 KİLOMETRE BÖLÜNMÜŞ YOL İLAVE ETTİK

Türkiye’yi doğudan batıya bölünmüş yollarla donattıklarını ifade eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şimdi ne kaldı. İkiz denizi birbirine birleştirmek kaldı. Karadeniz’le Akdeniz’i birleştirmek kaldı. İşte Ovit tüneli bunlardan biri. Diğer Hopa Cankurtaran tüneli. Tam 18 tane kuzeyden güneye koridorumuz var. Burada çalışmalarımız devam ediyor. Edirne’den Artvin’e kadar dilim dilim bölünmüş yollarla Karadeniz dağlarını aşarak, Anadolu topraklarına, Toros’ları aşarak Akdeniz ve Ortadoğu’ya gidiyoruz. 9 yılda 6 bin kilometre yolun üzerine 15 bin 500 kilometre bölünmüş yol ilave ettik.”

“GİTTİĞİNİZ YOL ÇIKMAZ SOKAKTIR VE BU YOLDA HİÇBİR ŞANSINIZ YOKTUR”

Doğuda yol, Şırnak, Iğdır, Hakkari ve Bingöl’de ise havaalanı yaptıklarını anlatarak konuşmasını sürdüren Bakan Yıldırım, “Biz bunları yaparken bazı gafiller boş durmuyor. Yollarda çalışan makineleri yakıyorlar, havaalanındaki işçileri rehin alıyorlar. Ne yaparsanız yapın, bu ülkenin birliğini, beraberliğini, geleceğini hiçbir şekilde etkileyemeyeceksiniz. Gittiğiniz yol çıkmaz sokaktır ve bu yolda hiçbir şansınız yoktur. Hiçbir kuvvet, hiçbir gayret bu ülkenin birliğine, beraberliğine bugüne kadar zarar veremedi. 75 milyonun kardeşliğini bozamadı. Sizde aynı şeyi deniyorsunuz. Geçmişte yapılan yanlışlarda ısrar ediyorsunuz. Bakın millet adına söylüyorum; yol yakınken bu işten vazgeçin. Enerjiniz varsa ülkenin geleceği, kalkınması ve refahı için harcayın." dedi.

“TİCARETİ EN HIZLI VE EN GÜVENLİ HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünyanın ekonomik merkezleri ile hammadde kaynakları arasındaki güzergâh üzerinde kavşak konumunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin, tarih boyunca Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan en kısa yol olması nedeniyle köprü işlevi gördüğünü ifade eden Yazıcı, Türkiye'de uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde karayolu taşımacılığının büyük bir paya sahip olduğunu belirtti. Bakan Yazıcı, "Türkiye’de karayolu taşımacılığının toplam taşıma içindeki payı yüzde 76, yolcuda ise yüzde 94’tür. Ulaştırmanın dünya ticaretine etkisiyle ilgili yapılan araştırmada; taşıma masraflarının, ihraç malları değerinin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturduğu görülmektedir. Ortalama sevkiyat süresinde yaşanan bir günlük artış ise, ihracatı ortalama yüzde 1,5 oranında düşürmektedir" dedi.

Türkiye'nin Doğu-Batı arasındaki yaklaşık 1 trilyon dolarlık ticaretin dağıtım merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, "Anadolu toprakları, Dünya petrol rezervlerinin yüzde 71’ine ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 73’üne sahip enerji merkezleri ile dünya enerji tüketiminde büyük pay sahibi olan batı dünyası arasında coğrafi köprü durumundadır. Ülkemizin, ekonomik performansını geliştirerek devam ettirmesi ve artan bölgesel ticaret hacmine cevap verebilmesi için; rekabetçi ve dinamik bir ulaşım altyapısının oluşturulması üzerinde önemle duruyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak ticareti en hızlı, en güvenli ve en kolay hale getirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım ve Yazıcı, Rize Güney Çevre Yolu’nun temeli attı. Bakan Binali Yıldırım, bu sırada yolun müteahhidi ile işin bitirilmesi konusunda pazarlık yaptı, “Bu işin bitirilme süresi 1150 gün. Yani 2014 yılının sonuna denk geliyor. Burada indirime gitmemiz lazım. 2014 yılının Mayıs ayında bu işi bitirelim. 1 Mayıs’ta tamam” diyerek müteahhide döndü ve “Çay başlamadan bu yolu bitir” dedi.