Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, IBM’in dünyada yatırım yaptığı 13 merkezden biri olan sadece Türkiye için değil Orta ve Doğu Avrupa bölgesi için de öncü bir rol oynayan İzmir İş Sürekliliği ve Olağanüstü Durum Hizmetleri Merkezi’nin açılışını yaptı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, IBM’in Türkiye’de 1938 yılından beri hizmet verdiğini belirterek, "Bilgisayar, bilgi işlemek suretiyle hayatımızı kolaylaştırıyor. Daha çok tercihi, denemeyi bir anda yapıyoruz. Aylarca uğraşıp bir ürünün ortaya koyduğunuz bir işin, saniyelerle 100 farklı parametreyi değiştirerek ne şekil aldığını görebiliyorsunuz. Şimdi veri merkezini gezdim. Gayet iyi korunan her türlü tedbiri alınmış bir merkez, tecrit odası gibi. Bu da gayet doğal. Burada çok değerli bilgiler var. 72 tane büyük firmanın, 16 bankanın korunan bilgileri var. Bu bilgilere ulaşılmaması lazım. Zarar görmemesi lazım. Bir mükemmeliyet merkezi burası" dedi.

Bakan Yıldırım, Türkiye’nin bilişim sektöründeki büyümesinin yüzde 20’lerin altına düşmediğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bir gelişme alanımız var ki bu diğerlerine fark atıyor. Türkiye ortalama yüzde 7’ye yakın büyüdü ama bir alanda büyüme hiçbir zaman yüzde 20’lerin altına düşmedi o da bilişim. IBM ve benzeri firmalar Türkiye’nin öncelikli firmaları arasında. Altyapı kuvvetli. Gelişmiş birçok ülkeden Türkiye’nin altyapısı daha kuvvetli. Gerek mobil iletişimde gerek geniş bant internette hem kalite hem büyüme hızıyla dikkat çeken bir ülke haline geldik. 2003 yılında Türkiye interneti çevirmeli internetti. Bağlanacağım derken karın gurultusu gibi bir ses gelirdi. O günlerden bugünlere geldik. Şimdi artık geniş bant var. Erişim çok hızlandı. Sadece İzmir’de değil Hakkari’de Şırnak’ta Iğdır’da da aynı geniş bant erişimini göreceksiniz. Mezrada da aynı kalitede erişim sağlanıyor. İstiyoruz ki bölgesel fark olmasın. Sayısal uçurum ortadan kalksın. Bunun için yapıyoruz. Vatandaş nerede olsun olsun bilgiye erişimde mağdur olmasın."

Bakan Yıldırım, IBM’i işhanlarının katlarında değil sitelerde görmek istediğini belirterek, "İzmir’in gittikçe bilişimde artan önemini IBM ziyaretinde gördük. IBM gibi bir asırlık bir şirketin Türkiye’de böyle bir iki kat gibi yerlerde mütevazi faaliyet göstermesini de yadırgıyoruz. Asırlık firmaların bayraklarını dalgalandıran siteler olması lazım. Böyle binaların katlarında hizmet olmaz. Bu IBM’e yakışmaz. Bir asırlık geçmişiniz olacak dünyanın önde giden bilişimin öncüsü bilgisayarın öncüsü olan bir firmanın burada bu mütevazi yerlerde hizmet vermesi doğrusu ne IBM’e ne İzmir’in şanına yakışan bir şey değil. Ümit ederim kısa sürede IBM kendi sitesini kurar ve bayrağını da İzmir’de dalgalandırmaya başlar" dedi.

ÇALIŞAN PERSONELİ DESTEKLİYORUZ

Bakan Yıldırım, bilişimde ar- ge’yi desteklediklerini belirterek, "Bizim bilişimde son 10 yılda yaptığımız çok önemli destekler var. Ar-ge ile ilgili konuları tamamen destek kapsamına aldık. Çalışan personeli destekliyoruz. Onların işveren yükümlülüklerini, devlete yükümlülüklerini dahi biz ödüyoruz. Son Teşvik Yasası’na göre kurulacak tesisin ilk yatırım maliyetini faizini de biz ödüyoruz. Bu destekler bilişimle ilgili her türlü yatırım stratejik yatırım olarak öngörülüyor. O yüzden bu sektöre özel önem ve destek veriyoruz" dedi.

BİRİKTİRDİĞİMİZ PARALARI BAŞKALARINA FİNANS OLARAK AKTARMAYALIM

Bakan Yıldırım, iPhone 5 için geceden kuyruğa girildiğini yönündeki açıklamasının yanlış anlaşıldığını belirterek, "Bazı basın yayın organları bunu iyi algılayamamış. Bizim kimsenin malında gözümüz yok. İstediği kadar yapsın, en güzelini yapsın. Biz de yapalım. Sadece teknolojiyi kullanan bir ülke olmayalım. Teknolojiye sahip olalım, kullanalım. Başkalarının da kullanmasına imkan verelim. Yoksa herkes istediği cihazı alsın. İstediğini kullansın ama sürekli tırnaklarımızla kazıyarak biriktirdiğiniz kaynaklarınızı başkalarına finans olarak aktarmayalım. Burada katma değer oluşturalım" dedi.

AR-GE’YE YILDA 300 MİLYON LİRALIK KAYNAK VERİLECEK

Bakan Yıldırım, teknolojinin desteklendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"En çok bilinen uçak firmasını düşünün. O firma, 30 bin parçanın her birini bir yerden alıyor. Teknolojiye sahip bunları nasıl birleştireceğini biliyor. Yüksek teknolojiyi, stratejik ürünleri Türkiye destekleme kararı aldı ve bu konuda da her türlü teşviği vereceğiz. Ar-Ge konusunda biz Hükümet’in verdiği genel desteğin yanı sıra bakanlık olarak sadece bilişimle sınırlı ve çok yüksek teknolojilerle sınırlı olmak üzere Ar- Ge Yasası çıkardık. Çok ciddi fon oluşturduk. Yıllık 300 milyon liraya kadar bir kaynağı genç girişimcilere fikir projesi olanlara kurumsal anlamda araştırma yapacak kurumlara tahsis etme kararı verdik. 2013 yılında bunu uygulamaya koyacağız. Ar-Ge desteği, 2003 yılında milli gelirin binde 4’ünden azdı bugün yüzde 1’e yaklaştı. 2023 hedef milli gelirin yüzde 3’ünü Arge kaynağı olarak ayırmak. Bazıları Arge’ye ayrılan payın gereksiz olduğunu düşünüyor. 'Alıyorlar bir şeyler yazıp çiziyorlar' diyorlar. 100 hayal projesinden 10’u fikir projesine dönüşür ve bir tanesi tutarsa, voleyi vurursak Türkiye’yi ayağa kaldırırız."

IBM OLAĞANÜSTÜ DURUM MERKEZİ YÜZDE 75 DOLULUKLA ÇALIŞIYOR

IBM Küresel Teknoloji Hizmetleri Bölüm Müdürü Günseli Zeren Karadere, İzmir’de deniz, hava ve kara ulaşımı kolaylığına, global yatırımların cazibe merkezi olmasına dikkat çekerek, 2012 yılında IBM’in ülke genelinde teknoloji kullanımını yaygınlaştırarak kalkınmaya destek olma stratejisi doğrultusunda İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü şubesini İzmir’de açtığını anlattı.

IBM’in 4 bin 500 metrekarelik bir alana yayılı merkezin bin 400 metrekaresinde veri merkezi, 3 bin 100 metrekaresi ise kurumlara yayılmış çalışma alanıdır. Gelişmiş teknolojiyle donatılmış, yeşil BT vizyonuyla yönetilen IBM İş Sürekliliği ve Olağanüstü Durum Merkezi, şirketlerin risklere ve fırsatlara hızla uyum sağlayıp yanıt vermelerini ve bu süreçte iş ve bilgi teknolojileri operasyonlarının sürekliliğini sağlıyor. Merkez yüzde 85 doluluk oranıyla çalışıyor.

BAKAN YILDIRIM KENDİNİ TANITMAYINCA OLANLAR OLDU

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’deki dokuzuncu çağrı merkezi olan Plus Telekom Çağrı Merkezi’ni açılışını yaptı. Bakan Yıldırım, gelen telefonlardan birini açarak, kendini tanıtmadan vatandaşın sorununu dinledi. Muzaffer adlı vatandaş, "Cep telefonuma 'Borcunuz var' mesajı geldi. Ne kadar borcumu var? Ben düzenli olarak faturalarımı ödüyorum" dedi. Bakan Yıldırım da 2Sen canını sıkma Muzaffer Bey, her derdin bir çaresi var. Neden canını sıkıyorsun? Borcun yoksa yanlış yapmışlardır. Biz de yanlış yapanın canına okuruz" dedi. Yıldırım, Muzaffer Bey’e bilgilerinin güvenliği için annesinin kızlık soyadını sordu ancak Muzaffer Bey, "Neden soruyorsunuz?" dedi. Yıldırım da "Senin bilgilerini başkaları kullanmasın diye. Bilgilerini yazdık. Birisi ele geçirmesin diye ananın kızlık soyadının 2. ve 5. harflerini söyle" dedi. Muzaffer bey Bakan Yıldırım’ı tanımadığı için, "Bir derdimiz var anlatacağız anamızın nikahını bile soruyorlar" diye karşılık verdi. Konuşma tamamlanmadan telefon kapandı.

Bakan Yıldırım, açılan çağrı merkezlerinde 2 bin 500 kişinin çalıştığını, ar-ge merkezleri, e- ticaret merkezi ile dijital arşiv kentiyle istihdamda 5 bine yaklaşıldığını belirterek, "İzmir bilişimin merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bunların sayısı daha da artacak. Burada 250 kişi vardiyalı olarak çalışıyor. Çağrı merkezinin sayısı arttıkça İzmirli gençlerimize iş imkanı sağlamış olacağız" dedi.



ED(İÖ/SS)