Rize'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kaçakçılığın önlenmesine yönelik hazırlanan yeni kanun taslağını yarın Bakanlar Kurulu'na sunacağını, kabul edilmesi halinde Meclis'e gönderileceğini ifade etti. Taslağın 2013 yılının başlarında kanunlaşacağını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bu taslakla akaryakıt kaçakçılığı ile mücadeleyi daha etkin kılmayı amaçlıyoruz. Kaçakçılık ile mücadeleyi bugüne kadar yaptığımız uygulamaları da dikkate alarak daha etkin hale getirmek, tasfiye aşamasına gelmiş kaçak ürünlerin çok daha kısa zaman dilimi içerisinde, birikimine yol açmadan, depolama külfetine gerek kalmadan tasfiyelerini amaçlayan bir taslak. Basında 'Cezalar indiriliyor' denildi. Kesinlikle böyle bir şey olamaz. Biz gerçekten daha caydırıcı daha etkin bir düzenlemeyi bu taslakta öngörüyoruz."

TOBB SEÇİMLERİ MAYIS AYINDA

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı, TOBB seçimlerine ilişkin bir soru üzerine, meslek grup kodlamasının devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Kodlama henüz bitmediği için oda seçimleri ile çakışıyordu. Tartışmaya da yol açılmasın diye kodlamanın bitmesi ardından seçimleri yapmayı düşündük. Bakanlar kurulu kararı ile oda seçimlerini Şubat ve Mart’a erteledik. İnşallah TOBB seçimlerini değişiklik olmadan Mayıs 2013’de gerçekleştireceğiz."

TÜKETİCİNİN BİLİNÇLİ OLMASI LAZIM

Bankaların uyguladığı kesintilerle ilgili bir soru üzerine Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bankaların ürettikleri hizmet karşılığında gelir elde etmeleri haklarıdır. Ancak, bunun sömürüye dönüştürülmemesi gerekiyor. 4 bin 77 sayılı Tüketicilerin Korunması Kanunu ile ilgili de çalışmamız var. Bu çalışmayı daha önce de kamuoyu ile paylaşmıştık. Çok geniş kesimleri ilgilendiren bir yasa. Bu çerçevede para ticareti yaparak hizmet üreten bankaların özel bir durumu var. Bankalar faiz gelirlerinin dışında 31 kalemde gelir elde ediyor. Bunların tümünü ortadan kaldıracağımız gibi bir iddiamız yok. Ülkede kim hizmet üretiyorsa ürettiği hizmetin karşılığını alma hakkı var. Banka yaptığı hizmetin karşılığını alacak. Tüccarın basiretli, tüketicinin de bilinçli olması lazım. Hizmet üretme ismi altında sömürüye dönük gelir elde etme amacında olmamalıdır."

ARINÇ’IN AÇIKLAMASI

Bakan Yazıcı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak’la ilgili söylediği "Diyarbakır Cezaevinde yaşadıklarını yaşasam ben de dağa çıkardım" sözlerinden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ben dağa çıkmam, bizim yolumuz bu değil” sözünü değerlendirirken, şunları söyledi:

"Sayın başbakanımızın açıklaması üzerine açıklama yapmam doğru değil ama başbakanımızın yaklaşımı doğrudur. Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Bunun ötesinde bir şey söylemenin de yararlı olmayacağı kanısındayım. Bir şeyi bir şeyle kıyaslarken bir doğru bir yanlış şeklindeki bir değerlendirme doğru bir yaklaşım değil. Biz işkenceye sıfır tolerans tanıyan bir hükümetiz. Bu yönde net tavrımız var. Bunu izah ederken kabul etmediğimiz bir başka yöntemi geçerli gösterir gibi bir davranış içerisinde olamayız. Başbakanımız da bu çerçevede hükümetimiz ve kendi duruşunu ortaya koymuştur. Bunu bir cevap olarak değerlendirmenin doğru olacağı kanısında değilim."



MK(TM/İD)