TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte gelen Bakan Yazıcı, havalanın da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yazıcı, Sivas'taki Madımak olaylarına ilişkin Malatya Özel Yetkili Savcılığı tarafından açılan yeni soruşturmayı değerlendirirken bu olaydan sonra 79 kişinin tutuklandığını ancak, bunların görünürdeki failler olduğunu söyledi. Bakan Hayati Yazıcı, "Dolayısıyla derinlemesine o süreci irdelemenin doğru bir karar olduğu kanısındayım" dedi. Bakan Yazıcı konuşmasına şöyle devam etti;

"Dönemin Sivas Emniyet Müdürü mahkemede tanık olarak dinlendi. Beyanında yaşanan olayları asıl tertipleyenlerin 10 kadar kişi olduğunu söyledi ve bunlar Sivaslı değildi dışarıdan gelmişti ama biz bunları yakalamadık diye bir beyanı vardı sanırım bu dosyada var. Bütün bunlar değerlendirildiğinde bunun planlanmış, hazırlanmış, tasarlanmış bir eylem olma olasılığı fazla sanırım savcılık bu yönde tahkikat yürütüyor."

Bakan Yazıcı, Malatya gezisinde ilk olarak Vali Ulvi Saran’ı makamında ziyaret etti. Bakan Yazıcı burada da yaptığı konuşmada, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun iş dünyasını daha da güçlü hale getireceğini söyledi. Bakan Yazıcı kanunların Kutsal kitap olmadığını belirterek, "Her kanun insanların ihtiyaçlarını gidermek için onların hayatlarını kolaylaştırmak için çıkar. Yeni Ticaret Kanunu da ticaret erbabımızın hayatını kolaylaştırmak rekabet gücünü arttırmak için hedeflenmiş bir kanundur" dedi. 

Bakan Yazıcı, Suriye ile ilgili soruları yanıtlarken daha önceden 8 açık kapı ve 5 gümrük kapısının son olaylar nedeniyle 3’e düştüğünü belirterek, alternatif gümrük kapıları için çalıştıklarını söyledi. Bakan Yazıcı, hudut kapılarıyla sadece Suriye’yle ticaret yapmadıklarını aynı zamanda Suriye üzerinden transit geçişle ticaret gerçekleştirildiğini bu nedenle yaşanan sıkıntıyı çözmek için ilgili bakanlıklarla çalışma halinde olduklarını söyledi. Bakan Yazıcı, İlk olarak Habur’da geçişleri çoğaltmak için ek köprü inşası yapacaklarını ve aynı zamanda İskenderun Körfezinde Mersin Limanı'ndan da seferler düzenleyerek körfez ülkelerine ticaret yapılarak Suriye ile ortaya çıkan geçiş sorununu açmayı planladıklarını belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, valilik ziyareti ardından Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ıda makamında ziyaret etti. Bakan Yazıcı daha sonra Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek yeni Türk Ticaret Kanununun tanıtım toplantısına katılacak.



MP(MP/İD)