Çanakkale'de bir dizi ziyaretlerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Biga İlçesi'nde faaliyet gösteren İçdaş Çelik'e, ait fabrika sahasındaki binada oluşturulan Biga Gümrük Müdürlüğü'nün açılışını yaptı. Ardından bilgisayarın başına geçip bazı firmalara ait ihracat beyannamelerini onaylamak istedi. Ancak muayene memuru tanımlanmadığı için sistem Bakan Yazıcı'ya onay vermedi.

Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Biga Gümrük Müdürlüğü'nün açılış törenine Bakan Yazıcı'nın yanı sıra, Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Ak Parti Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ile İsmail Kaşdemir, Ak Parti Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve İçdaş Genel Müdürü Bülend Engin ile çok sayıda konuk katıldı. Açılışta konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Biga Gümrük Müdürlüğü'nün, daha çok mal satana, daha çok üretim yapana hizmet vermek için hayırlı olması dileğinde bulundu. Ak Parti Hükümeti'nin yaptığı hizmetleri anlattıktan sonra bakanlığıyla ilgili projelere değinen Yazıcı, bakanlık olarak Türk müteşebbisinin, tüccarının sanayicisinin, esnaf ve sanatkarın hayatını kolaylaştırmak için bir dizi projeyi hayata geçirdiklerini ve geçirmeye devam ettiklerini söyledi.

Hedeflerinin gümrük hizmetinin üretildiği yerlerde azami bekleme sürelerini azaltmak ve kolaylaştırmak olduğunu belirten Bakan Yazıcı, bunun için vatandaşın beyanını almak suretiyle gümrük işlemlerinin gerçekleştirileceğini ancak hiçbir zaman risk değerlendirmesini ve algısını da ihmal etmeyeceklerini belirtti.

"Hedefimiz Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirmek" diyen Bakan Yazıcı, "Bu konuda elbette ki ekonomik güvenlik dediğimiz, herkesin yürüttüğü faaliyet dolayısıyla muhatap olacağı mevzuatın, yanlış yapması halinde karşılaşacağı yaptırımların neler olduğunu bilebileceği bir ekonomik güvenlik ortamı oluşturmak. İşte yeni yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu'nun ve Türk Borçlar Kanunu'nun hedefi bu. Türkiye'yi, ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirirken aynı zamanda ticaretin en güvenli yapıldığı ülke haline getirmek de ana hedeflerimizden birisi. Dolayısıyla gümrüklü yer ve sahalardan, kapılardan, ticaret erbabının satmak istediği, satışa sunduğu ürünlerin çok kısa zamanda geçişi de hedeflense aynı zamanda kaçağın her türünü önlemek de kamu görevlisinin önemli vazifesidir. Bu konuda da tek pencere sistemi önemli projelerden biri. Bu proje, gümrük işleklerinin iç gümrük alanlarında, tek yerde yapıldığı bir uygulama. Vatandaş özellikle ithalatında değişik kamu kurum ve kuruluşlarında dolaşmak yerine, yapacağı işlemlerin elektronik ortamda kamu kurum ve kuruluşlarına iletilmek suretiyle, onların da cevaplanın bir noktada toplandığı ve müteşebbisin o noktadan işlemlerini tamamlayıp yoluna devam edecek. Bir projemiz, gümrüklü sahalarda bir çok kamu otoritesini bir yere toplamak suretiyle gümrükten giriş çıkış yapan vatandaşların değişik yerlere koşmasına mahal bırakmadan bir yerde bu işlemleri tamamlayacağı bir sistem" diye konuştu.

İÇDAŞ'A ÖVGÜ

Bakan Hayati Yazıcı, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından birisi olan İÇDAŞ'tan da övgüyle bahsetti. İÇDAŞ'ın, Türkiye'nin 500 büyük sanayi tesisi içerisinde 9'ncu sırada yer alan büyük bir sanayi kuruluşu olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, "Türkiye'nin 2002 yılında 36 milyar dolar olan dış ticaretimizi, ihracatımızı dikkate alıp, 2011 yılında 135 milyar seviyesine ulaştığı gerçeğinden hareket ettiğimizde, İÇDAŞ'ın ihracatının da 1.3 milyar dolar olduğunu dikkate aldığımızda, 2011 rakamlarımız itibarıyla neredeyse yüzde 1 seviyesinde bir pay olduğu ortaya çıkıyor. Bu da büyük bir başarı. Bu nedenle İÇDAŞ'ın patronlarını, yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum" dedi.

BAKANIN İŞLEMİ ONAYLANMADI

Konuşmasının ardından Vali Güngör Azim Tuna ve milletvekilleri ile kurdeleyi keserek Biga Gümrük Müdürlüğü'nü hizmete açan Bakan Yazıcı, Gümrük İşlemleri ve Koordinasyon Şubesi ve Ticaretin Kolaylaştırılması Şubesi biriminde bilgisayarın başına geçerek, bazı firmalara ait ihracat beyannamelerini bizzat onaylamak istedi. Ancak Gümrük Müdür Vekili Nurten Yıldız tarafından muayene memuru tanımlanmadığı için sistem onay vermedi. Yıldız, tanımlamayı yapmak istedi, ancak bir süre bekleyen Bakan Yazıcı, uzun süreceğini öğrenince Gümrük Müdürlüğü'ndeki ilk işlemi yapamadan binadan ayrıldı. 



BG,EK (AÖ/RT)