Biga İlçesi’ne bağlı Karabiga Beldesi yakınlarında kurulu İÇDAŞ tesislerinde Gümrük Müdürlüğü’nü hizmete açmaya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, valilik ve belediye başkanlığı ziyaretleri ardından Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ÇTSO) meclis toplantısı açılışına katıldı.

ÇTSO Başkanı Engin, meclis açılışında yaptığı konuşmasında “Çanakkale bu ülke için çok şey ifade ediyor. Ülkemizin kurtuluş ve kuruluşunda Çanakkale ruhu var. Hepimiz biliyoruz ki bunun için atalarımız büyük bedel ödedi. Çanakkale'yi canları ile geçilmez yaptı. Bu yüzden bize bırakılan bu onura layık olmakla mükellefiz ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, hep birlikte yürüttüğümüz bütün çalışmalarda bu mirasa layık olmak çabasındayız” dedi. ÇTSO Başkanı ve aynı zamanda İÇDAŞ Genel Müdürü olan Bülend Engin, sözlerini şöyle sürdürdü:

KÜÇÜK OLSUN BENİM OLSUN ANLAYIŞINA TESLİM OLMAYACAĞIZ

“Çanakkale adını askeri geçilmezliği ile tarihe yazdırdığı günden sonra maalesef istemezükçü bağnaz bir zihniyete esir düştü. Çanakkale yeni yatırımlar için gelip geçilmez oldu. ’Küçük olsun benim kalsın diyen çağ gerisi bir anlayışın prangalarına vuruldu. Bu anlayışa teslim olmayacağız. Çanakkale'yi bu anlayışın prangalarına esir etmeyeceğiz. Bizden geriye kalacak tek şey eserlerimiz olacaktır. Bu topraklar 7 düvelden korkmadı. Tuzu kurulardan niye korkalım. Üç günlük dünyada kimseden çekincemiz yok. Çanakkale için bu meclisin oy birliği ile aldığı her kararı sonuna kadar takipçisi olacağız. Gerekirse projelerimizin harcını ellerimizle kararız. Gerekirse tuğlalarını ellerimizle koyarız. Bundan onur duyarız.”

MÜTEŞEBBİS HÜKÜMETE GÜVENDİ

Bakan Yazıcı da yaptığı konuşmada “Türkiye, bugün dünyanın 16, Avrupa'nın 6’ncı büyük ekonomisi haline gelmişse bunda elbetteki en önemli etken hükümetin sevk ve idaresi. Müteşebbisimizin de Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin duruşuna, bakışına güvenerek elini taşın altına koymak suretiyle, yüklendiği riskler. Devletin ve yürütme erkinin görevi bireyin, müteşebbisin, tüccarın, sanayicinin, esnafın önünde, yürüyüşünü engelleyecek engelleri kaldırmak. Biz gerçekten çok seri, etkin, bürokratik süreçleri azaltan bir yönetim anlayışı içindeyiz. Ama her şeyi çözdüğümüz iddiasında değiliz. Öyle megalomanlık içinde değiliz” diye konuştu.

ÇTSO Başkanı Engin, Bakan Yazıcı'ya Çanakkale Destanı’nı anlatan üzerinde Türk Bayrağı ve Mehmetçik bulunan hatıra şildi hediye etti. Bakan Yazıcı ve beraberindekiler daha sonra İÇDAŞ'da yapılacak açılış için özel helikopterle Karabiga'ya hareket etti.

Erdem SÜREK / ÇANAKKALE