Uçakla Çanakkale'ye gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ilk ziyaretini Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna'ya yaptı. Valilik önünde protokol ve polis merasim mangasınca karşılanan Bakan Yazıcı, ziyaretçi defterini imzaladı. Bakan Yazıcı, valilik makamında yaptığı açıklamada, "Çanakkale tarihsel değerleri ve coğrafi konumu bakımından çok önemli bir ilimiz. Buraya gelince hep sinerji ediniyoruz, heyecanlanıyoruz, şehitlerimizi yad ediyoruz. Yeni gümrük müdürlüğüyle hizmetler daha seri devam edecek" dedi.

DÜZENLEME SINIR KAPATMA OLARAK ALGILANMAMALI

Suriye Cilvegözü, Karkamış ve Öncüpınar kapılarında gümrük hizmetlerinin 17 Temmuz'dan itibaren yeniden düzenlendiğini belirten Bakan Yazıcı şunları söyledi:

"Bu düzenleme sınırların kapatılması şeklinde algılanmamalı. Hatta bazıları ambargo olarak niteliyor. Böyle bir tasarruf yok. Gümrük kapılarındaki hizmetlerin güvenli ortamda sürdürülmesi temel amacımız. Üç gümrük kapımızda, komşu ülkenin gümrük hizmetlerini yürütmesine, sürdürmesine imkan vermeyecek bir zemin oluşmuş durumda. Suriyeli müteşebbisler, Türkiye'ye gelip, TIR'larla yük temin ederek, ürün satın alıp Suriye'ye girebilirler, bunun yolu açık. Ama Türkiye üzerinden transit ticareti sınırlamış bulunuyoruz. Ama Suriyeli müteşebbisler kendi ülkelerindeki güvenlik ortamını kendileri takdir ederek Türkiye'ye gelip, buradaki partnerleri her kimse onlardan ihtiyaç duydukları ürünleri satın alıp, tekrar Suriye'ye, Suriye plakalı araçlarla götürebilirler. Türk plakalı araçlara müsaade etmiyoruz. Dolayısıyla güven ortamı doğuncaya kadar ticareti bu şekilde yeniden düzenlemiş bulunuyoruz. Karşı komşu ülkenin bu kapılarda gümrük hizmetlerini verecek donatıları yenileyinceye kadar bu devam edecek. Temennimiz bunun uzun sürmemesi."

'ZARARI SİGORTA KARŞILAYACAKTIR'

Bir basın mensubunun, "Yakılan TIR'ların tazmini konusunda bir girişim olacak mı?" sorusuna yanıt veren Bakan Yazıcı, "Şöyle bir alışkanlığımız olmasın: Modern bir çağda yaşıyoruz; herkes faaliyetleriyle ilgili risk değerlendirmeleri yapması lazım. Risk değerlendirmeleriyle ilgili de kuruluşlar sigorta kuruluşlarıdır. Büyük ihtimalle o arkadaşlarımız, araçlarını bu tür risklere karşı sigortalandırmışlardır. Dolayısıyla onun şartları ve koşulları neyse, zararı sigorta karşılayacaktır. Zaten bize o yönde bir başvuru olmamıştır" diye konuştu.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Bakan Hayati Yazıcı'nın açıklamalarının ardından kendisine Ayvacık’ta elle dokunan bir halıyla Çanakkale 1915 Mecmuası hediye etti.

Bakan Yazıcı daha sonra Çanakkale Belediyesi’ni ziyaret etmek üzere valilikten ayrıldı.



ES(İÖ/CK)