Yazıcı, Gümrüklere elaman alırken sadece KPSS'den 70 puan alma şartı aramadıklarını mülakat yapıp, ona göre karar verdiklerini belirterek, " Niye mulakat yapıyorsunuz diyorlar. Sezgileri önemli. O insan sarrafı olacak. Gümrükler mutlaka böyle olması lazım. Kayıt dışılıkla mücadele sadece mevzuatla olacak değil" şeklinde konuştu.


ÇARPICI RAKAMLAR


Konuşmasının başında kayıt dışı konuşmayacağım, elimdeki metni okuyacağım diyen Bakan Yazıcı konuşma metninin yarısını okumadı. Bakan'ın okumadığı önceden dağıtılan konuşma metninde Türkiye'de kayıt dışı ekonominin önemli bir ayağının oluşturan Akaryakıt ve sigara kaçakcılığının rakamsal karşılıkları yer aldı. Buna göre 2011 yılında sadece kaçak akaryakıtla mücadele 37 Bin 269 ton yakalama yapıldı. Bu sayede Akaryakıt sektöründe toplam 91 Milyon liralık vergi kaybı önlendi. 2012 yılının ilk 6 ayında da toplam 3 bin 974 firmaya ceza kesildi.2011 yılında toplam 78 Milyon TL değirinde 20 milyon paket sigara yakalanarak imha edildi. 2012 yılının sadece ilk 6 ayında da rakamlar yüzde 78 arttı. 139 milyon 365 bin TL değirinde 56 Milyon paket sigara yakalanıp imha edildi.


DOLAYLI VERGİLER VURGUSU


Bakan Yazıcı'dan önce konuşan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, dolaylı vergilere vurgu yaptı. Boyner, " Özellikle kayıtlı kesimden toplanan dolaylı vergilerin payı arttıkça, serbest rekabet kavramı zarar görüyor. Ayrıca, kesimler arası rekabeti bozan etkilerinin ötesinde, dolaylı vergilerin payındaki artış göreli fiyat yapısını bozarak, ekonomide kaynak dağılımı etkinliğini ve ekonomik refahı azaltıcı yönde etkiler yaratıyor."şeklinde konuştu.


KAPSAMLI VERGİ REFORMU ELZEM


TÜSİAD olarak, kayıt altında olmasının ve anında ulaşmanın verdiği kolaylıkla her gün daha da fazla yöneldiğimiz dolaylı vergi gelirlerinin sürdürülebilir olmadığını düşündüklerini söyleyen Boyner sözlerine şu şekilde devam etti: Bir kez daha altını çizmek istiyorum. Yine aynı anlayış çerçevesinde, kamu harcamalarında krizlere karşı direnç ve esneklik getirecek bir reformla beraber, vergi ve gelir dağılımı adaleti, rekabet ortamı ve kaynak dağılımı etkinliği alanlarında katkıda bulunarak, kayıtdışı ile mücadeleyi güçlendirecek yeni ve kapsamlı bir vergi reformunun artık elzem hale geldiğini bir kez daha dikkatinize sunmakta fayda görüyorum.


TY(FOTOĞRAF)