ÇAYKUR’un Müslüman ülkelerce gıda ürünlerinde aranan, 'Helal Gıda' sertifikasını almaya hak kazanması nedeniyle ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nde tören düzenlendi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkan Vekili Hasan Kasal ile ÇAYKUR yetkililerinin katıldığı törende konuşan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, dünyada Müslümanların Helal Gıda markasına çok dikkat ettiğini belirterek, "Lokantada Helal markası varsa gidiyorlar. Sadece Müslüman ülkelerde de değil. Asya ve Afrika menşeili Müslümanlar, batı ülkelerinde de, dünyanın her tarafında da aldıkları ürünlerde bu sertifkayı arıyor. Biz de yaptığımız çalışmalarla bu sertifikayı almaya hak kazandık” dedi.

TÜRK ÇAYININ HELAL GIDA SERTİFİKASYONUNA MAZHAR OLMASI ÖNEMLİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, 'Helal Gıda' Sertifikası ve 'Gıda Güvenliği' belgesi almayı hakeden ÇAYKUR’u takdir ettiğini söyledi. Yazıcı, “Ürünümüzü nerede pazar bulursak orada pazarlayacağız. Elbette ki muhataplarımız ne istiyorsa onu gerçekleştirmek zorundayız. Türk çayını pazarlamayı hedeflediğimiz, kısmen de pazarlamakta olduğumuz İslam ülkelerine sevkederken onların talep ettiği, bir arada oluşturdukları kurumunun standart olarak belirlediği standartlarını gözetmemiz gereklidir. Bu anlamda Türk çayının helal gıda sertifikasyonuna mazhar olması son derece önemli” diye konuştu.

KİMSE FIRTINA KOPARTMAYA ÇALIŞMASIN

Bakan Yazıcı, kısa süre önce ÇAYKUR'un yaş çay alımlarına sınırlama getirmesi ve özel sektör fabrikalarının da açıklanan 1 lira 10 kuruşun altında fiyat vermesi nedeniyle yaşananlara da konuya çok girmeden değindi, “Çay ürününün bölgemiz ve Türkiye için ne denli stratejik öneme haiz olduğunu noktasında gösterdiğimiz hassasiyeti hiç kimse kötüye kullanmasın, kimse fırtına kopartmaya çalışmasın. Olmayan şeyleri olmuş gibi söylemek suretiyle kurumun imajını zedelemeye hiç kimsenin gücü yetmez. Böyle bir hakkı ve lüksü de yok. Yanlış bir şey olursa onu da usulüne uygun olarak elbetteki merciine iletelim. Bunun ötesinde olmayan şeyleri olmuş gibi algılayarak onu yakışık almayan eylem şekline dönüştürmek hiç kimseye bir yarar sağlamaz” dedi.

ÇAYIN MARKALAŞMASI İÇİN KALİTELİ OLMASI GEREKİR.

Son yıllarda Türk çayını bir marka haline getirmek ve Cumhuriyet’ in 100’üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 hedefine giderken Türkiye’de en az 10 ürünün markalaşmasını hedeflediklerini anlatan Yazıcı, “Bunlardan biri niye Türk çayı olmasın? Ürün güvenliği, gıda güvenliği ve helal gıda sertifikasyonu bu markalaşmaya gidişin adımlarından bir tanesidir. Çayın markalaşması için kaliteli olması gerekir. Kaliteli çay, alımında başlar" dedi.

Bakan Yazıcı, daha sonra Helal Gıda ve Gıda Güvenliği sertifikalarını ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’na verdi.