TBMM Başkanı Cemil Çicek’de 25'inci Ahilik haftası ve Esnaf Bayramında yaptığı konuşmada, Pirlerin piri Ahi Evran’ın toplumsal bir lider olduğuna dikkat çekti. Ahiliği iyi anlamak gerektiğini belirten Çicek, "İyi anlamıyorsak, anlatamıyoruz demektir" dedi. "Ahilik doğruluk, dürüstlük, hizmettir deniyor. Ahilik buysa bu toplumumuzda ne kadar çok şeyin eksik olduğunu, bunlardan ne kadar uzak olduğumuzu anlamalıyız" diyen TBMM Başkanı Çiçek şunları söyledi:

"Gerçekten bu Ahi kültürünü anlayabilirsek bu kadar karşılıksız çek olur, icra daireleri dosyalarla dolar mıydı? Allahtan korksak, kuldan korksak, Ahi Evran’dan utansak, Adliyeler dolup taşar, bu kadar hakime savcıya ihtiyaç olur muydu? Toplumsal sorumluluksa Ahilik, yeteri kadar sorumluluk duysaydık kar için bu kadar işleri, çürük yapabilir miydik. Deprem, bu eksiklerimizi yüzümüze vuruyor. Demir eksik, çimento eksik. Ondan sonra devlet ne yapsın. Sorumluluklarımız olsa bu kadar denetime gerek var mıydı? Ahilik toplumsal sorumluluksa bunun gereğini hangi görevdeysek yapmamamız gerekli. Öyle olsa devlet dairelerinde bugün git yarın gel olur muydu? Git bildiğin yere şikayet et denilir miydi. Gerçekten Ahilik kültürünü ülkemize yansıtabilseydik meclisten bu kadar çok kanun çıkarmamız gerekmezdi. Meclis kanunun fabrikasına dönmezdi. Biz, eksiklikleri kanunun çıkartarak, düzeltmeye çalışıyoruz. Ama yeterince yapamıyoruz. Bu haftaları hayatımıza uygulama olarak içimize sindirmeyiz. Ahilik, kardeşlik duyguları bize hakim olsaydı, ülkede bu kadar alçaklık yaşanır mıydı. 1.5 yaşındaki çocuk, gençler, kadınlar kızlar, dedeler genç delikanlılar asker ve polis, bir takım insanların hesabına bu kadar hain pusularla şehit olur muydu. Bir dakikalık bir vicdan muhasebesi yaparsak bu kutlamalar amacına ulaşmış olur."

ÖZGÜRLÜK SORUMSUZLUK DEĞİL

TBMM Başkanı Çicek, peygamberimize dil uzatan filmin İslam dünyasını ayağı kaldırdığını belirterek "Günümüzde insana maalesef saygı yok. Kutsal bildiği değerlere saygı yok. Art niyetli kişilerin ürünleri, fikirleri, İslam dünyasını bizim Peygamberimize, Peygamberi ekbere yapılan bir film, İslam dünyasını ayağı kaldırdı. Özgürlük ve özgürlükler Türkiye 15 yıldır konuştuğumuz konu. Bunu daha iyi noktaya götürecek düzenlemeleri yapacağız. Özgürlük hiçbir zaman sorumsuzluk değildir. Özgürlük, insanın kutsallığına saygısızlık değildir. Özgürlük insanın inandığı değerleri aşağılamak demek değildir. Bu mesajımız da tüm dünyayadır’’ diye konuştu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken de Ahilik Haftasına terör faaliyetleri yüzünden gölge düştüğünü, yüreklerinin yandığını söyledi.

Bayram kutlamasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bakanlar ve çok sayıda milletvekili de telgraf gönderdi.



OE,DÖ,SG(OE/AAA)