Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği’nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları adına basın açıklamasını Alevi Kültür Merkezi Başkanı Sedat Ok yaptı. Sivas'ta insanların diri diri yakıldığını dile getiren Ok, şöyle konuştu:

"16 Haziran 2000’de 33 sanık idam cezasına çarptırılmış, 2002’de idam cezaları kaldırılınca cezaları ağır müebbet hapis cezasına çevrilmiştir. 2005’te yeni çıkan ceza kanunundan yararlanan 12 sanık tahliye olduktan sonra yurt dışına kaçmıştır. Daha doğrusu kaçırılmıştır. Bunlar için uluslararası arama emri çıkartılmış ancak hiçbiri yakalanamamıştır. Olaylar sonrası yakalanamayan ve dosyaları ayrılan 7 kişi içinde ayrı dava açılmıştır. Bunlardan Cafer Erçakmak, geçen yıl Sivas Valiliği’ne 400 metre uzaklıktaki evinde 19 yıl yaşadıktan sonra eceliyle ölmüştür. Şevket Erdoğan ve Hakan Karaca, hiç yakalanamazken Sivas’ta evlenmişler, daha doğrusu ötesi devlet tarafından aranıyorlarken askere gitmişlerdir. Vahit Kaynak Polonya sınırında yakalanmış ancak devlet tarafından geri alınmamıştır."

Bu süreçte savcılar tarafından yakalanamayan kişiler için zamanaşımı isteminde bulunulduğunu hatırlatan Ok, "Federasyonumuzca insanlık suçlarında zaman aşımının kaldırılması önerisi AKP tarafından reddedilmiştir" dedi.

Ok, ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın bazı açıklamalarına da tepki gösterdi. Ok, şöyle konuştu:

"MİT mensuplarının yargılanmasını engellemek için 1 günde için kanun çıkaranlar Sivas’ın ışıklarının katillerinin yargılanması için yapılan uğraşlarla kayırsız kalmışlardır. Sanık avukatlığını yapmış bu nedenle de bugün bakan olmuş Hayati Yazıcı 'Zamanaşımı sanıkların da mağduriyetine sebep olacaktır' söylemiyle halkla dalga geçmiştir. Böylece Aleviler'e direkt olarak 'Hayatta kalmaya devam ettiğiniz sürece, yanacaksınız, bu toplumun korunacak, sahiplenecek iyi çocukları değilsiniz' mesajını vermiştir."

Kültür Merkezi Başkanı Sedat Ok, konuşmasında ayrıca 13 Mart Salı günü Ankara Adliyesi’nde yapılacak duruşmada katillerin özgürlüğüne kavuşacağını iddia ederek, "Bu zulüm bitsin de insanlık onuru kurtulsun diye katillere ait oldukları deliğe tıkılsın diye 13 Mart’taki duruşmaya tüm demokrasi güçlerini tüm insanlık adına Ankara Adliyesi’nin önüne bekliyoruz” diyerek konuşmasını Seyid Rıza’nın, “Evlad-ı Kerbalayız, günahsızız, ayıptır, zulümdür, cinayettir"  dedi.



CZ(OE/İD)