Muğla Üniversitesi tarafından düzenlenen 26'ncı Ulusal Kimya Kongresi, Ölüdeniz Beldesi'ndeki Likya World Tatil Köyü'nde düzenlendi. 6 Ekim'de sona erecek kongrenin ilk oturumuna, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, Muğla Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ve bilim çevrelerinden çok sayıda davetli katıldı.

'TÜRKİYE VAR YEMEZ AĞA GİBİ'

Oturumda konuşan Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Türkiye olarak bugün en çok parayı bilgiye ödediklerini anlattı. Mersin Akkuya'ya inşa edilecek nükleer santral için 20 milyar dolar ödenek ayrılacağını, bu paranın büyük bölümünü bilgiye ödediklerini aktaran Kavranoğlu, şöyle dedi:

"Türkiye var yemez ağa gibi. Nükleer enerjiye sahip olalım noktasına gelindiği zaman, bunu yapacak teknolojiyi yurtdışında bulabiliyoruz. Rusya'ya 20 milyar dolar ödenecek, nükleer santralin maliyetinin 2 milyar doları geçmeyeceğini tahmin ediyorum. Geriye kalan parayı bilgi ve sahip oldukları teknolojiye ödüyoruz. Bu bilginin günümüzdeki değerini açıkça gözler önüne seren bir örnektir. Bu nedenle Türkiye'de ana bilim dalları başta olmak üzere, bilgiye yatırım yapılmalıdır."

'KIYILARDAN ARAZİ İSTİYORUZ'

Kavranoğlu'nun ardından söz alan Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk ise Türkiye'de kimya sanayisinin gelişmesi için, sektöre her yıl 2 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin gelişiminde pay sahibi olması için kimya sanayisinin asgari yüzde 7 büyümesinin zorunlu olduğunu kaydeden Başkan Erk, yatırımların enerjinin bol ve ucuz olduğu ülkelere gittiğini söyledi. Türkiye kıyılarından stratejik öneme sahip, büyük ölçekli arsa istekleri olduğunu kaydeden Başkan Erk, "Türkiye'de kimya sanayiine 'öcü' gibi bakılıyor. Artık bu tutumdan vazgeçilmeli. Karadeniz bölgesi başta olmak üzere Marmara ve Ege kıyılarında kimya sanayii için yatırım ortamı hazırlanmalı. Kimya sanayii 3'üncü bölgelere gidemez, mutlaka iskelesi olmalı. Demir yoluyla bağlı olmalı, kara ulaşımı olmalı. Türkiye'de Aliağa Yarımadası kümeleşme için ideal yer" diye konuştu.