Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu'nun (TÜGİK) 4'üncü Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Antalya'da Rixos Lares Otel'de yapıldı. Kongreye eşi Esra Kara Şimşek'le birlikte Maliye Başkanı Mehmet Şimşek, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral ve eşi Gülsüm Güral'ın yanısıra milletvekilleri, çok sayıda TÜGİK üyesi genç işadamı katıldı. ENFLASYON POLİTİKALARI

Türkiye ekonomisinin güncel durumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Maliye Bakanı Şimşek, enflasyon oranlarında arzulanan noktada olmadıklarını söyledi fakat buna karşın enflasyon çıkışın geçici olduğuna inandığını kaydetti. Bakan Şimşek, "Bu yılın ilk yarısına doğru tek haneye inmiş olur. Yılın ikinci yarısının sonlarına doğru düşmeye başlaycak" diye konuştu.

Türkiye'de istihdam üzerindeki vergi ve pirim yükünün yüksek olduğunu belirten Bakan Şimşek, Özel Tüketim Vergisi'nin otomotiv, akaryakıt ürünleri, iletişim, alkollü içecek ve sigarada yüksek olduğunu kabul ettiğini bildirdi.

DEPREM GLOBAL ÖLÇEKTE KÜÇÜK AMA

Maliye Bakanı Şimşek, 2B arazilerinin satışı konusunda satıştan elde edilecek gelirin afet riskini azaltmakta kullanılacağını belirterek, şunları söyledi:

"Amacımız afet riskini azaltmak. Gelir gelecek ama gelirin çok büyük bir kısmı hakikaten büyükşehirlerde deprem gibi çok temel riskleri azaltacak kentsel değişime tahsis edilecek. Çok faydalı görüyorum ben o türden yaklaşımı. Bakın, ufak bir deprem, Van ölçeğinde büyük ama global ölçekte küçük bir deprem. Ne kadar bizi etkiledi? Herhalde maliyeti Türkiye'ye 4- 5 milyar liranın altında olmaz. Bakın en az konuşuyorum. 40 bin tane kalıcı konut yapacağız. Üniversitemizi, oradaki bütün kamuyu yeniden inşa edeceğiz."

DÜNYA PİYASALARINDA SON DURUM

Maliye Başkanı Mehmet Şimşek, üye şirketlerin portföy değeri 100 milyar doları aşan ve 395 farklı sektörden 9 bin üyesi bulunan TÜGİK'in genel kurulunda yaptığı konuşmada, euro bölgesinde borç krizine ilişkin endişelerin şu anda durulmuş gibi olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, "En azından bir yangın var idiyse, o türden bir durum söz konusuydu, biraz kontrol altına alındığını görüyoruz. Yayılmaması çok önemli. Yangına karşı duvarlarını örülmesi hakikaten önemliydi" dedi.

Avrupa'da kamu borç stoğunun Gayrisafi Yurtiçi Milli Hasıla'ya oranla yüzde 90'lara dayanmış olmasının gerek Türkiye gerekse dünya ekonomisi açısından risk olduğunu belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Uluslararası çalışmalar kamu borç stoğu yüzde 90'lara dayanır, yüzde 90'ları aşarsa, genelde uzun vaadeli büyümeyi aşağı çeken faktör olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla maalesef Avrupa'daki bu sıkıntıların yansımaları da 10 yıl daha sürelibilir. Nasıl? Daha düşük bir büyüme hızı şeklinde. Zaten, Avrupa Birliği 2012 yılında, ılımlı bir resasyona girebilir" diye konuştu.

Türkiye'nin kamu borç stoğunun milli gelire oranının yüzde 40'ın altında gerçekleştiğini, açıkların çok cüzzi düzeyde kaldığını belirten Bakan Şimşek, 2011 yılında ulaştırma altyapısına, afet nedeniyle Van'a ve eğitime  11.1 milyar liralık ilave harcamalar yapılmasaydı genel devlette fazla vereceğini söyledi. Bakan Mehmet Şimşek, 2011 yılında Türkiye ekonosiminin GSYH'nın yüzde 0.6'sı kadar açık verdiğini ilave harcamalar yapılmadığı takdirde ise GSYH yüzde 0.3'ü kadar fazla vereceğini kaydetti. Maliye Bakanı Şimşek, "Çok şükür imkanlar var ki bu ilave harcamalar yapılıyor. Memleketin orta ve uzun vadeli geleceğini garanti altına almamız için bu yatırımların mutlaka gerekirse borçlanarak yapmamız lazım" dedi.



EB(SU/ESM)