Bakan Şimşek, Denizli Belediyesi ve AK Parti İl Teşkilatı'nı ziyaretlerinin ardından Pamukkale Üniversitesi'nin Akademik Yılı açılışına katıldı.

9 Kasım 1992 yılında kurulan ve bugün 20. yılını kutlayan Pamukkale Üniversitesi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, PAÜ’nün yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren bir üniversite haline geldiğini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise eğitime büyük önem verdiklerini ve kaynak anlamında üniversiteleri desteklediklerini belirtti. Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

"Üniversitelerimize 10 yıl önce 2.5 milyar liralık kaynak aktarılıyormuş. 2013 yılında, bütçeyi meclise yeni sevk ettik, 15.2 milyar liraya çıkartıyoruz. Tam 6 katlık bir artış var. Biz özellikle yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerimize akademik personel ihtiyacını karşılamak için her sene 9-10 bin ilave kadro veriyoruz. Bunlar çok önemli. Bugün yaptığımız bu yatırımlar, önümüzdeki 50 yıl boyunca Türkiye’ye bir nema, bir kar olarak geri dönecek. Biz eğitime gerçekten çok önem veriyoruz. 2013 bütçesinde en fazla kaynağı eğitime ayırdık. Tam 68 milyar lirayı eğitime ayırdık. 10 yıl önce bu rakam 11.3 milyardı. Biz bugün her öğrencimize 260 liraya kredi, burs veriyoruz ve yurtta kalması halinde 180 lira yemek yardımı yapıyoruz. Toplam 440 lira oluyor. Bu eğer master öğrencisi ise 520, doktora öğrencisi ise 760 liraya çıkıyor. Yemek parasını da buna katarsanız, bu rakam asgari ücretin de üzerine çıkıyor."

12 yıllık zorunlu eğitimin çok önemli bir reform olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, "O kadar gecikmiş bir reform ki anlatamam. Çünkü nasıl rekabet edeceksiniz? Çünkü şu anda mevcut okul çağını geçmiş nüfus, okulda 6.5 yıl geçirmiş. Şu anda dünya, gelişmiş ülkelerde bu rakam 10-11 yıl. Bu nedenle bizim hükümetimiz eğitimi 12 yıla çıkardı. Okul öncesi eğitimi dikkate alırsanız, 13-14 yıla çıkıyor. Bugün bu temeller çok önemli. Bizim genç neslimize yaptığımız bu yatırımlar, önümüzdeki dönemde çok önemli sonuçlar doğuracaktır" diye konuştu.

Ülke olarak komşular kadar doğal kaynaklar konusunda zengin olmadığımızı belirten Şimşek, "Bunu şanssızlık olarak görebilirsiniz ama ben öyle bakmıyorum. Yılda yaklaşık 60 milyar doları yurt dışına enerji ithalat bedeli olarak ödemek bizim ağırımıza gidiyor. Yüksek vergilere rağmen. 60 milyar dolar çok para ama büyük petrol kaynaklarımızın, büyük doğalgaz kaynaklarımızın olmaması bir lütuftur. Çünkü bu nedenle biz beşeri sermayemiz üzerine daha verimli, performansa dayalı kültürle bu ülkeyi kalkındırmaya çalıştığımız için şanslıyız. Çünkü bu kalkınma, daha kalıcı bir kalkınmadır. Bunun daha büyük başarıları getireceğine inanıyorum" dedi.

PAÜ 2012-2013 Akademik Yılı açılışı, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun verdiği ilk dersle başladı. Zorlu, ilkokul mezunu biri olarak üniversitede ders vermenin onurunu yaşadığını belirterek, "Yenilikçi, rekabetçi oldukça Türkiye büyümeye devam edecek" dedi.

Bakan Şimşek, törenin ardından Ankara’ya döndü.



Ferah IŞIK, Ramazan ÇETİN/DENİZLİ,



İÖ(SS)