Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim bölgesi Batman'da mükellef ve kurum vergi rekotmenlerine ödül verilmesi törenine katıldı. Ak Parti Milletvekili Ziver Özdemir, Vali Ahmet Turhan'ın da katıldığı törende konuşan Şimşek, alkollü içecekler ve sigara dışında vergilerde artış olmadığına dikkat çekti. 2002'de Batman'da 0.6 milyon dolarlık ihracat yapıldığına söyleyen Şimşek, "Bugün 52.3 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Bu oran 10 yılda 100 kat artmış. İsteyenler için bu rakam bol. Batman'ın huzura, kardeşliğe ve birliğe ihtiyacı var. İşadamları için sınır illerine yönelik pozitif yeni teşvik yasası bir ay içinde çıkacak. Yeter ki bu bölgede huzur olsun" dedi.

FIKRALI GÖNDERME

Eski vergi anlayışına da Temel fıkrasıyla gönderme yapan Şimşek, şöyle dedi:

"Vergi haftasında bir Temel fıkramız var. Temel uluslararası ekonomik bir toplantıya katılmak için Amerika'ya gidiyor. Orada tabii Amerikalılar var. Avrupalılar da bulunuyor. Tabi ki bizim Türkiye'den de Temel gidiyor. O toplantıda vergiyi tartışıyorlar. Toplanan vergiler nereye gidiyor? Toplanan vergiler nasıl harcanıyor diye. Bir tartışma başlamış. Önce Amerikalılar 'biz bir çizgi çizeriz, topladığımız paraları havaya atarız. Çizginin soluna düşeni vatandaşa hizmet olarak veririz, diğeri kamuya harcarız.' Avrupalı demiş ki; 'Biz bir daire çizeriz, dairenin için de kalanı vatandaşa hizmet olarak kullanırız, diğer kalanı da kamu harcamalarına ayırırız.' Bizim Temel demiş ki; 'Biz hiç bu kadar metodlara başvurmuyoruz. bizimkiler parayı havaya atarlar.' Tabii bu 2002 yılların öncesi. Parayı havaya atarlar, havada, yere düşen ise kamu kurum harcamalarına gidiyor. Şimdi 2002 yılından bu yana bir zenginlik var. 2002 yılında devlet 100 lira vergi topluyor. Basitleştiriyor. 86 lirası faize gidiyor. Geriye kalan maaş mı ödeyeceksin, yol mu yapacaksın, hastanelere kaynak mı ayıracaksın, vatandaşın ödediği verginin yözde 86'sı faize gidiyor. Geri kalan da zaten maaşları bile ödemeye yetmiyordu."

VERGİ REKOTMENLERİNİ KUTLADI

Batman'da mükellef ve kurumlar arası vergide ilk 5'e girenleri kutlayan Şimşek, "Türkiye'de her alanda büyük bir normalleşme var. Değişim ve dönüşüm çok açık ve net görülüyor. Milletten aldığımızı, millete hizmet olarak geri veriyoruz. Vergileri kutsal görüyoruz. 74 milyon vatandaşa çok güzel hizmetler sunuyoruz. Eskiden de vergiler alınıyordu fakat iyi yönetilmediği için vatandaşa yansıması da olmuyordu" dedi.

 

AA(GG/AAA)(FOTOGRAFLI)