Hava muhalefeti nedenyle özel uçakla indiği Batman'dan Vali Yılmaz Arslan ile birlikte, karayoluyla Siirt'in Kurtalan İlçesi'ne geçen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, burada AK Parti Siirt Milletvekilleri Osman Ören ve Afif Demirkıran ile Siirt Valisi Ahmet Aydın tarafından karşılandı.

Bakan Şimşek ve beraberindekiler, yine sıkı güvenlik önlemleri altında, Kurtalan Hükümet Sarayı'nın temel atma törenine katıldı. Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, bir yandan bölgenin en büyük sıkıntısı olan işsizlik sorununu çözmek için altyapı çalışmalarını yürüttüklerini, bir yandan da eğitim konusunda önemli hamleler gerçekleştirdiklerini söyledi.

BABANIZ BİLE BU KADAR DESTEK VERMEZ

Ekonomik kalkınma için de yatırımcıya büyük destek ve teşvikler verildiğini belirten Şimşek, "Bu desteklerle yatırımcı iş alanı yaratsın bu vesileyle Kurtalanlı, Siirtli ve Batmanlı kardeşlerimiz buralarda çalışsınlar diye. O nedenle bakın bu bölgede bir yatırımcı 100 liralık yatırım yaptığı zaman, biz devlet olarak 116 liralık destek veriyoruz. Yani hani bir tabir var ya, 'babanız bile bu kadar destek vermez' diye. Evet bugün devlet yeter ki Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yatırım yapılsın diye, biz her türlü desteği veriyoruz. Ben Batman'dan biliyorum. Biz parayla yer alıyoruz, yatırımcıya bedava veriyoruz, burada fabrika kur diyoruz. Sermayen yoksa bankadan kredi alacaksan, faiz ödemesini kısmen biz yapalım diyoruz. Eleman çalıştıracaksan elemanı biz eğitelim, eleman çalıştıracaksan maliyetler düşük olsun o zaman diyoruz ki vergi istemiyoruz. Gelir vergisi istemiyoruz. Şimdi bu işin bir boyutu bu. Önemli bir boyut yani işin ekonomik boyutu" dedi.

"BÖLGE GELİŞMİYORSA, SEBEBİ TERÖRDÜR"

Demokratikleşme, temel ve hak özgürlükler konusunda ülkeyi hızlı bir şekilde değiştirdiklerini dile getiren Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

"Evet demokratikleşmede de, temel hak ve özgürlüklerde de, hakikaten biz geçmişte olmadığı kadar ülkeyi hızlı bir şekilde değiştiriyoruz. Artık bahane yok. Bugün eğer Kurtalan yeterli refah düzeyine çıkamıyorsa, Kurtalan eğer nispeten arzuladığı gelişme performansını yakalayamıyorsa, bunun tek bir sebebi vardır o da terördür. Terör olmazsa bu bölgeye daha çok yatırım gelecek, terör olmazsa demokratikleşme çok daha hızlı gidecek. Bakın biz teröre rağmen bunları yapıyoruz. Bütün engellemelere rağmen bunu yapıyoruz. Kurtalan'a, Siirt'e, buradaki belediyelere, biz Bilecik'e, Balıkesir'e, Çanakkale'ye, Bursa'ya verdiğimiz paradan daha fazla para veriyoruz. Nasıl? Çünkü biz gönderdiğimiz parayı iki şeye göre gönderiyoruz. Eğer biz bütçeden 100 lira belediyelere göndereceksek, 80 lirasını nüfusa göre gönderiyoruz. Burada herkes eşit ama geriye kalan yüzde 20'sini sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre gönderiyoruz. O da şu demek; nispeten az gelişmiş bölgelere daha çok para gönderiyoruz. Şimdi Kurtalanlı hemşerilerim, Batmanlı hemşerilerim, Siirtli kardeşlerim şunu bilmeleri gerekiyor; bu gelen para nereye gidiyor? Onun için hakikaten oturup düşünmek lazım. Biz kardeşlik siyaseti yapıyoruz, çünkü bu ülkenin geleceği, birlik ve beraberliğe bağlıdır."

TEK KİŞİLİK PROTESTO

Bu arada Kurtalan Hükümet Sarayı'nın temel atma töreni öncesi Yahya Yağız adlı bir kişi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmek istedi, ancak korumaları buna izin vermedi. Bunun üzerine Yahya Yağız yüksek sesle, "Sayın bakanım ben Kurtalan'da cezaevi istemiyorum, ben Kurtalan'da iş istiyorum, neden cezaevi yapıyorsun? Uludere'de kaç insan öldürdünüz? Öldürdüğünüz 35 kişinin hesabını verin. Adalet bu mu? Bu böyle olmaz" dedi. Polis tarafından gözaltına alınan protestocu Yahya Ağız, Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadesinden sonra serbest bırakıldı.



TK(GG/AAA)