Mardin Valiliği tarafından Mova Park Alışveriş Merkezi'nde bu akşam verilen hoşgörü iftar yemeğine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Süryani Cemaati Ruhani liderlerinden Başpapaz Gabriel Akyüz, kurum müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. 

Ak Parti Mardin Milletvekilleri Abdurrahim Akdağ ve Gönül Bekin Şahkulubey, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ile birlikte iftar öncesi Mova Park'ı gezen Bakan Şimşek, buradaki esnafla bir süre sohbet etti. Daha sonra iftarın verildiği salona geçen Bakan Şimşek, buradakilerle kısa bir görüşme yaptı. Mardin'in hoşgörü ortamını örnek gösteren Bakan Şimşek, Mardin'deki iftar sofrasında Süryani cemaatine mensup vatandaşların da bulunmasını önemsediğini söyledi. Bakan Şimşek, "Mardin'deki büyük değişim ve dönüşümün, kentte olan güvenin, bu bölgeye olan güvenin, bence en güzel göstergesi. Hem bölgeden, hem de Türkiye'den umutlu ve iyimser olmak için birçok sebep var. Etrafımızdaki bazı gelişmelere bakıp, asla kötümserliğe düşmeyelim. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye hakikaten gerek temel hak ve özgürlükleri, gerek demokrasi standartlarını, gerekse ekonomisini bir bütün olarak, çok hızlı bir şekilde son yıllarda ileriye doğru götürüyor. Batının en gelişmiş ülkeleriyle her alanda Türkiye arayı kapatıyor. Mardin'deki ve Batman'daki bu gelişmeler bunun teyididir" dedi.

İftar sonrası konuşan İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun da, her yıl Ramazan ayında Süryanilerle iftar programı yaptıklarını, bu hoşgörünün bütün insanlığa barış ve sağlık getirmesi dileğinde bulundu.   

Kırklar Kilisesi Baş Papazı Gabriel Akyüz de, Süryaniler ve Müslümanlar'ın aynı sofrada yemek yediğini, bu tablonun Mardin'de sıkça görüldüğünü dile getirerek, "Sayın müftümüzle aynı sofrada oturduk, çok mutluyuz. Bu güzelliği her yerde görmek mümkün olmayacaktır. Ancak bunu Mardinimiz'de görmek mümkün olacaktır. Müftümüzle kardeş gibi oturduk. İftarı birlikte açtık. Günümüzde yaşanan savaşlara da bu kardeşlik tablosunun vesile olmasını diliyoruz" diye konuştu.

Bakan Şimşek, daha sonra Mardin merkez ve Kızıltepe İlçesi'nde maddi durumu iyi olmayan bazı aileleri ziyaret ederek, çeşitli hediyeler verdi. Basına kapalı gerçekleşen ziyaretlerde Mardin milletvekilleri de Bakan Şimşek'e eşlik etti. 


NG(GG/SSA) (FOTOĞRAF)