İzmir Ticaret Odası’nın (İTO) Özel Meclis ve Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na eşi Esra Şimşek’le katılan katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Türk Lirası simgesinden, yakında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak teşvik düzenlemesine kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, yeni Türk Lirası amblemini beğenip beğenmediği yönündeki soruya, "Bence çok güzel. Ben beğendim yani. Uluslararası piyasalarda Türk Lirası için bir simgenin olması, basit, akılda kalabilecek güzel bir simge olması anlamlı" dedi.

Bakan Şimşek, İTO meclis kürsüsünde ise İzmir’e daha sık geleceğini belirterek, önümüzdeki dönemde İTO’nun vergi rekortmenleri ödül törenine katılma sözü verdi. Yeni teşvik sistemi ile ilgili ayrıntıları paylaşamayacağını, ancak genel hatlar hakkında bilgi vereceğini aktaran Bakan Şimşek, yatırımlar yapılırken kaynakların doğru alanlara yönlendirilmesi ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması gerektiğini söyledi.

'İNTİBAK YASASI ZAM DEĞİL'

Bakan Şimşek, Türkiye’deki 2- 2.5 milyon emekliyi ilgilendiren İntibak Yasası ile ilgili sorunu çözme iradesi koyduklarını, yasanın getirdiği mali yükü karşılayabilmek için güçlü bir maliye politikasına ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Bu düzenlemede de gereken adımları atarken mali dengeleri gözettiklerini ve vatandaşın sorununu çözme aşamasında mali disiplinden de ödün vermediklerini kaydeden Şimşek şöyle konuştu:

"2013 yılından itibaren devreye girecek. 2012 bütçesinin öngördüğü hedefleri gerçekleştirmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Gereken adımları atacağız. Tabii ki Maliye’nin, Hazine’nin intibak yasasına güçlü bir desteği sözkonusu. Vatandaşımızın problemi çözmek için çabaladık ve ortaya bir çözüm koyduk. Bunun emekli maaşlarına zam olarak algılanmaması lazım. Geçmişten kaynaklanan sorunun çözülmesine yönelik bazı durumların iyileştirilmesi olarak görülmesi lazım"

STRATEJİK YATIRIMLARA HER BÖLGEDE DESTEK

İzmir’de göç kaynaklı sıkıntıları çözmek için teşviklerin bir enstrüman olduğunu belirten Bakan Şimşek şöyle devam etti:

"Yeni sistem İzmir gibi nispeten gelişmiş illerimizi de merkez olarak alacak. Bir teşviğin bölgesel kalkınmışlık fark boyutu var. En az gelişmiş bölgelere daha yoğun, gelişmiş bölgelere daha az yoğunlukta destek sözkonusu. İki boyut daha var onlar da bölgelerden bağımsız. Bir tanesi büyük yatırımlar. Büyük yatırımları nerede yaparsanız yapın güçlü bir şekilde desteklenecektir. Ama stratejik yatırımlar tamamen bölgelerden bağımsız olacak. İthalatın ağırlıkta olduğu Türkiye’nin üretme anlamında da rekabet gücü oluşturulabilecek alanları kastediyoruz."

DEMİRTAŞ TEŞEKKÜR ETTİ

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise İzmir iş alemi adına, 70 bin üyenin büyük çoğunluğu adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, kabinesine ve Şimşek’e teşekkür etmek istediğini söyledi. Demirtaş, "Önce huzur ve barış ortamı. Sonra çok vergi ödeyen iş alemi olursa ülkemizi kimse tutamaz. Biz İzmir olarak görevimizi fazlasıyla yapıyoruz. Vergi tahakkuk ve tahsilat sıralamasında 3’ncü sırada İzmir var" dedi. Demirtaş, Bakan Şimşek’e taleplerini de dosya halinde ileteceklerini ifade etti.



BT(İÖ/COŞ)