Bakan Fatma Şahin Bursa’ya giderken Bozüyük Sarar Tesislerinde mola verdi. AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik'in de eşlik ettiği Bakan Şahin’i Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu Sarar Tesisleri’nde karşıladı. Başkan Berberoğlu ile bir süre sohbet eden Bakan Şahin sohbetin ardından gazetecilerin Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunda çıkan patlamada şehit olan 25 asker için Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından askerlerin ailelerine gönderilen yazıda 'doğal afet şehidi' tanımı yapılması ile ilgili sorularını cevapladı.

Bakan Şahin dün Milli Savunma Bakanlığının yaptığı açıklamada ve bugünkü gazetelere yapılan açıklamalarda neden doğal afet şehidi denildiğinin açıklandığını belirterek bunun kaynağının bir iç yönerge olduğunu belirterek, “Yeni bir mevzuata ihtiyaç olduğu görülüyor” dedi.

Konuşmasında şehit yakınları ve gaziler ile ilgili düzenlemeler yaptıklarını vurgulayan Bakan Fatma Şahin, Şehit Yakınları ve Gaziler Daire Başkanlığı'nın bakanlığına bağlanmasından sonra, 70’e yakın mevzuat ve çok fazla sayıda yasanın olduğunu gördüklerini söyledi. Bu nedenle şehit yakınları ve gazilerle ilgili düzenleme yaptıklarını hatırlatan Şahin şunları söyledi:

"Bu düzenlemelerin içerisinde; vazife malülleri var, hem görev zararları var, hem o işi yaptığından dolayı yaşanan sorundan dolayı bir mağduriyet varsa, bir şehitlik varsa bir gazilik varsa özellikle geriye kalanın mağduriyetini giderecek sosyal devlet olarak geriye kalanın yaşam kalitesini yükseltecek şekilde sosyal destek ünitelerinin geliştirilmesiyle ilgili çok güçlü bir yasa çıkardık. Yasanın içeriğine baktığınız zaman özellikle vazife malüllerinin, daha önce anne babadan muhtaçlık belgesi isteniyordu, bu kaldırıldı. Tazminatla ilgili süreçte daha yüksek bir tazminat ödenmesi, bağlanan aylıklarda da en üst limitten aylık bağlanması ile ilgili çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler şu anda devam ediyor ve biz yönetmeliklerin ya da bu sürecin takipçisiyiz. Bu Türk Silahlı Kuvvetlerinin iç yönergesindeki şehitliklerimize kimlerin defnedileceği yönetmeliği de biz bakanlık olarak çalıştık, ilgili bakanlıkların görüşüne sunduk. Biz burada mevzuattan kaynaklı, sayın Bakanımızın da söylediği mevzuattan kaynaklı yaşanan sıkıntının Türk Silahlı Kuvvetlerinin boyutuyla takipçisi olduklarını belirttiler.”

Fatma Şahin, Afyonkarahisar'daki şehitlerin durumuyla ilgili olarak, "Biz elimizden gelen her şeyi yapacağız ve gerekli bütün desteği vereceğiz, ama gidip sürekli ailelere sizin çocuğunuzu şu gruptan saydılar deyip onların acılarını arttırmanın da doğru olmadığını düşünüyorum" dedi.