Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Biz bu topraklarda eğer bugün nefes alıyorsak şehitlerimizin yüzü suyu hürmetine. Bu toprakları vatan yapan sizin evlatlarınız bizim evlatlarımız" dedi.

Bakan Şahin, Gaziantep Şehit Aileleri ve Yardımlaşma Derneği'ni ziyaretinde şehit aileleri ve gazilerle ilgili mevzuatlardaki dağınıklığı toparladıklarını belirterek, bunun için ciddi bir çalışma sergilediklerini söyledi. Bakan Şahin, "Bakanlığımız yeniden yapılandığı zaman bu bölüm bize verildi. Biz bölümü teslim aldığımız zaman mevzuatları toparladık. Çok dağınık bir yapı vardı. Alanda ve uygulamada ciddi sorunlar olduğunu gördük. Operasyon öncesi, operasyon sonrası diye ayırmışız. Harp malulü diye ayırmışız. Nöbette, atış sırasında şehit olduysa 3713'den istifade ettirmemişiz. Kendi içerisinde büyük bir çarpıklık olduğunu gördük. 6 aylık bir mutfak çalışması yapıldı. Genelkurmayla İçişleri Bakanıyla sivil toplumla aklınıza gelen bütün muhataplarla önce bir taslak yapıldı" dedi.

Bakan Şahin, çalışmalar sırasında en büyük eksikliğin istihdam olduğunu gördüklerini ifade ederek, "Tek istihdam hakkı olduğu zaman genelde yüzde 70 kardeşi almış, şehidin çocuğu ve eşi bundan istifade edememiş. Aileler arasında husumete, anlaşmazlıklara neden olmuş. Bu bize yakışmaz dedik. Şehidimizin kanı için devletin şefkat eliyle yanında olmamız lazım dedik. Bizim hemen sosyal devlet olarak, devletin şefkat eli olarak yanında olmamız ve ikinci sistemi vermemiz lazım dedik" diye konuştu.

PARLAMENTO TARİHİNDE İLK

Dernek başkanlarının kendilerine ciddi oranda bekar şehit olduğunu, bu şehitlerin kardeşlerinin de sorunlarının bulunduğunu aktardığını dile getiren Şahin, "Bu devlet büyük devlet, bunları kaldıracak güçte. Biz şehidimizin yakınını mağdur etmemeliyiz, mahrum etmemeliyiz ve onun yaşam kalitesini yükseltmeliyiz dedik. Bekarımıza da ikinci istihdamı verdik, anne babaya da verdik. İstihdam paketi, şu an paketimizin en güçlü paketi oldu" şeklinde konuştu.

Bakan Şahin, alanda gördükleri en büyük sorunlardan birisinin de şehidin ailesinden istenen muhtaçlık belgesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Muhtaçlık belgesi getiremeyenler anlaşmalı ayrılıyordu. Bu bize yakışmazdı. Anlaşmalı ayrılmaların, boşanmaların olduğunu gördük. Hemen bunu kaldırdık. Ailelerimizin standardını, asgari geçim standardına net asgari ücreti koyarak bir limit koyduk. Yaklaşık 200 Liralık maaş artışına neden oldu. Şehitlerimizin büyük bölümünün ilkokul, ortaokul mezunu olduğunu gördük. Eğitime göre maaş ayrımını da doğru bulmadık. Hepsini üniversite mezunuymuş gibi kabul edelim ve maaş artıralım dedik ve bunu da düzelttik."

Bakan Şahin, yaptıkları çalışmalar kapsamında gazilerle ilgili de çok önemli düzenlemeler bulunduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu: "25 maddelik paketi hazırlarken 26 saat uyumadan çalıştık. Başbakanımız gece yarısı arayarak, 'Ekime kalmamalı' dedi. Bu çalışma parlamento tarihinde bir ilk. Çünkü siz bizim canımız, ciğerimizsiniz. Sizin derdiniz, acınız bizim acımız. Biz bu topraklarda eğer bugün nefes alıyorsak o şehitlerimizin yüzü suyu hürmetine. Bu toprakları vatan yapan sizin evlatlarınız bizim evlatlarımız. O yüzden burada çok hızlı hareket ettik, parlamentoda oy birliğiyle çıkardık. Çok ciddi bir paketi çıkararak huzurlarınızdayız. Bize yakışan buydu. Bu bir emanet, bu emaneti hakkıyla verip, sizin derdinizi çözmek adına bu makamları kullanıyoruz. Kullanmaya devam edeceğiz. Bu güçlü ekip sizin hizmetkarınız olmaya devam edecektir."

MALİ SORUNUMUZ YOK

Bedelli askerlikten elde edilecek mali destekle ilgili de bilgi veren Bakan Şahin, mali desteğin bakanlıklarına verildiğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "2,2 katrilyonluk(milyarlık) bedellinin mali olarak verilmiş hakkı var. Biz bunu şehit yakınlarımız ve gazilerimiz için kullanacağız. Tüm sorunları çözecek şekilde, bu kaynağı buraya nasıl katabiliriz, bunu çalışıyoruz. Kore gazilerimize, Kore hükümetinin verdiği madalya var. Kıbrıs gazilerimiz bunu alamıyor. Bir dernek vasıtasıyla para karşılığı alıyor. Allah'ın izniyle onu biz kendimiz darphanede bastıracağız ve dağıtacağız. Güçlü bir bakanlığız. Mali sorunumuz yok. Kaynaklarımızı sizin sorunlarınızı çözecek şekilde düzelteceğiz. Birtakım manevi olarak talepleriniz var. Bir genelge hazırlıyoruz, valiliklerimize göndereceğiz. Buradaki duruşumuzun ne olduğunu, gazilerimiz arasında ayrımın olamayacağını, hepsinin birinci derece olduğunu anlatan genelge hazırlıyoruz."

ÇELİK: ŞİRİN GÖRÜNME KAYGIMIZ YOK 

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise şehitleri çok önemsedikleri emanetler olarak gördüklerini ifade ederek, "Şehitler bir annenin ve bir babanın çocuğudur, ama şehitlik statüsü kazandığı zaman onlar sadece şu ailenin bu ailenin şehitleri değil, bütün milletin şehitleridir. Onlar bizim ortak değerlerimizdir. Ortak sahiplenmemiz gereken kıymetlerdir. Biz meseleye öyle bakıyoruz. Biz sadece bir siyasi kaygıdan kaynaklı olarak bunu yapmıyoruz. Bizim bizatihi değerlerimiz bunu böyle yapmamızı gerektiriyor. Birilerine şirin görünmek, sadece birileri hoşnut olsun diye değil, Allah'ın hoşnutluğu olsun diye yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

ŞEHİT AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, beraberinde Ak Parti Gaziantep milletvekilleriyle daha sonra geçtiğimiz hafta Şırnak'ta şehit olan uzman çavuş Cevdet Deniz Özdemir'in, Türkmenler Mahallesi'ndeki taziye evini ziyaret etti. Bakan ve beraberindekiler baba Cuma Özdemir ve yakınlarına başsağlığı diledi. Ziyaret sırasında Bakan Şahin, şehit yakınlarına sarılarak teselli etti.

 

ZG,MB (AÖ/RT)