Adana'da Bakan Fatma Şahin'in de katılımıyla Yüreğir Belediyesi ve İktisadi Araştırmalar Vakfı tarafından, 'Türkiye'de İç Göçün Sosyo-Ekonomik Sonuçları ve Adana Özelinde Değerlendirme Sempozyumu' düzenlendi. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Ak Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Necdet Ünüvar ve Şükrü Erdinç, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, bürokratlar ile çok sayıda davetlinin katılımıyla yapılan sempozyuma konuşmacı olarak davet edilen Bakan Şahin, salona girerken hemen herkesle tokalaştı. Engelli vatandaşlara yakın ilgi gösteren Şahin, onların sorunlarını dinleyerek çözülmesi için yardımcı olacağını söyledi.

"ÇOK KÜLTÜRLÜLÜK VE DİNLİLİK BİZİM ZENGİNLİĞİMİZDİR"

İktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Ahmet İncekara, Merkez Yüreğir İlçe Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Vali Coş ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Aldırmaz'dan sonra kürsüye çıkan Bakan Şahin, Adana'da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu bildirdi. "Göç nedir?' diye sorarak konuşmasına başlayan Bakan Şahin, "Göç, umuttur, değişimdir, aştır, ekmektir, dinamiktir, harekettir" dedi.

Gaziantep gibi, bereketli Çukurova topraklarının da çok göç aldığını aktaran Şahin, "Göçü iyi yönetmemiz lazım, neden ve sonuçlarını, bilimi kullanarak anlamamız gerek. Öyle bir medeniyetin evlatlarıyız ki, çok kültürlülük ve çok dinlilik bizim zenginliğimiz, tarihimizdir" diye konuştu.

"DEVRİMLER HEP İNSAN HAREKETİNİ GETİRİR"

Çağın gerekleri ve gelişmelerine paralel olarak zenginlik değerlerinin de korunması gerektiğini kaydeden Bakan Şahin, şöyle konuştu:

"Küreselleşme denilen şeyi iyi yönetmek en önemli görevimiz. Göçle ilgili yaşanan tarihi sürece baktığımız zaman, bir tarım devrimini ıskalamış, sanayi devrimini ucundan yakalamışız. Şimdi bilim ve teknolojiyi hakikaten hakkını vermek adına yaşadığımız bir yüzyılda bulunuyoruz. Devrimler her zaman insan hareketini de beraberinde getirmiştir. Hem köyden kente göçü, hem kentler arasında göçü, hem de bizim ülkemizin de Almanya'ya doğru uluslararası göçü getirmiştir."

"SONUCU YÖNETMENİN BEDELİ DAHA AĞIR"

Sorunların arkasından gitmenin, sonuçlarını yönetmenin her zaman daha zor ve bedelinin daha ağır olduğuna dikkat çeken Bakan Şahin, şöyle devam etti:

"Hep sorunların arkasından gitmek, sonucu yönetmek, bizi her zaman için zorlamıştır. Bunun bedeli çok daha ağır olmuştur. Oysa, bilimi kullanarak, göçün nedenlerini, sonuçlarını, öncesini tespit etmek, göçün bereketini hakikaten insanların ruhunda oluşturmak en önemli görevimiz. Göçü engelleyebilir miyiz? Bu mümkün değil. O zaman göçün getirdiği değişimi yönetmek bizim en büyük görevimizdir. Göçle ilgili süreçte özellikle ne yapmamız gerektiğini iyi bilmemiz gerekiyor. Neden insanlar göç etmek zorunda kalıyor? Önce bunu önleyecek yapısal, değişimi yönetmemiz gerekiyor. Son 10 yıldır ekonomik olarak ülkemizin kalkınmasını, kişi başına düşen milli gelirin arttırılmasını, bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasını ve terörle mücadeleden kaynaklı zorunlu göçün azaltlımasını çok önemsedik. İnsanı zorunlu göçlerle, insanın istemediği bir hayatı yönetmeye çalışmayı, onun sonuçlarıyla uğraşmayı, bizim yönetim anlayışımıza yakışmadığını düşündük. Bugün teşvik yasası ile yapmaya çalıştığımızın temelinde insanları kendi toprağında, onurluca yaşam mücadelesinde, birinci sınıf vatandaş olma anlamında, dili, dini, ırkı, cinseyeti, mezhebi ne olursa olsun, kendi toprağında huzurlu ve mutlu yaşayacak imkanları onlara vermek var."

"'FELSEFEMİZ KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, 'Aile sosyal destek uzmanlığı' projesiyle ilgili bilgi de veren Bakan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu proje hayata geçmek üzere. Biz devlet olarak hep sonuçlarla uğraşıyoruz. İş bitiyor, yangın çıkıyor ve testi kırılıyor, sonra hukukumuzu, sistemimimizi buna göre oluşturuyoruz. Oysa modern ve çağdaş devlet yönetimi, sonucu görebilmeyi, baştan müdahale edebilmeyi öngörür. Bunun maliyeti çok daha ucuzdur. Koruyucu ve önleyici tedbirlerle devlet yönetimi, bakanlığımızın temel yönetim felsefesidir. İnsan odaklı kişilerin merkeze alındığı yönetim anlayışında da sosyal devlet olmak, sosyal adaleti, barışı sağlamak için de bizim koruyucu tedbirleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili 150 kişiyi aldık. Kırıkkale ve Karabük'te iki ayrı pilot çalışmayı başlattık. Ayrıca bilinmeli ki, ithalatı, ihracatı, ekonomik kalkınmamızı tamamlarken, insani gelişmiş niteliklerimizi ve göçü de beraber yönetebilmenin tek yolu güçlü toplum olmaktır. Güçlü toplum olamadığınız zaman, bu yakaladığınız ekonomik veriler toplumsal huzur ve barışı getirmez. Zenginle ve fakir arasında büyük farkın devam ettiği bir toplum, mutlu ve huzurlu olamaz. Yaptığımız araştırmada Türk toplumunun yüzde 70'inin mutlu ve çok mutlu olduğunu görüyoruz."

ENGELLİ VATANDAŞ İŞ İSTEDİ, BAKAN ŞAHİN EVLİLİK DE ÖNERDİ

Bakan Şahin, sempozyumun yapıldığı salondan çıkarken, doğuştan yürüme engelli olduğu öğrenilen 33 yaşındaki Mehmet Şimşek, yaklaşarak iş istedi. Uzun süredir Özürlü Memurluk Sınavı'na girdiğini, 4 kez bu sınavı kazandığını ama mülakatlarda elendiğini söyleyen Şimşek'e, Bakan Şahin yardımcı olma sözü verdi. Şahin, "Seni evlendirmek de gerek. Evlendirelim seni" diye konuştu. Bakan Şahin'in bu konuşması yanında bulunanları güldürdü.

72 YAŞINDAKİ KADINDAN BAKAN ŞAHİN'E ATATÜRK ŞİİRİ

Sempozyumun ardından Bakan Şahin, Yüreğir Belediyesi'nce Yamaçlı Mahallesi'nde inşa edilen 'Mevlana Kültürevi'nin açılışını yaptı. Açılış törenine gelenlere gül, küçük çocuklara da şeker ve çikolata veren Bakan Şahin, törende yaptığı konuşmada, "Bugün 20 Nisan. Hazreti Peygamber'in doğum günü. O mübarek insanın doğuşu cahiliye döneminin bitişidir. Tam 1441 yıl sonra onun evrensel mesajını daha iyi anlamak gerekiyor. O mesajı anlayan ve 'Çözüm insanın kalbinde başlıyor' diyen Hazreti Mevlana'nın adını taşıyan bir yeri açmak çok güzel" dedi. 

Bir süre kültürevini gezen Bakan Şahin, çıkışta 72 yaşındaki Fehima Apak tarafından durduruldu. Bir süre Bakan Şahin ile sohbet eden Fehima Apak, kültür evinin duvarındaki asılı Atatürk posterini göstererek, 'Ay dede' adlı, kendi yazdığı Atatürk konulu şiirini okudu. Bakan Şahin, Atatürk'ü çok sevdiğini söyleyen Apak'a teşekkür etti. Açılış sonrasında Bakan Şahin, önce Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, sonra da Ak Parti Adana İl Başkanı Ziyaettin Yağcı'yı makamında ziyaret etti.