Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ile birlikte Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen 'Tüm Yönleriyle Boşanma' çalıştayına katıldı. Üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Çok Dilli Müzik Grubu'nun mini konserinin ardından Bakan Şahin bir konuşma yaptı. Konuşma kürsüsünün yüksek olması nedeniyle Bakan Şahin'e çıkması için tahta bir sandık getirilerek hazır bekletildi. Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy'nin konuşmalarında ve fotoğraf çekimlerinde sık sık kullandığı yöntem, bu kez Bakan Fatma Şahin için uygulandı. Kürsünün yüksek olması nedeniyle getirilen tahta sandığın üstüne çıkan Bakan Şahin, konuşmasını bu şekilde yaptı.

'SAĞLIKLI NESİL, EVLİLİK KURUMUNUN DEVAMI İLE MÜMKÜN'

Aile değerlerini korumak ve kollamak ailenin yaşadığı sorunların alanlarına girmek ve onları desteklemenin en önemli görevleri olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, şunları söyledi:

"Hepimizin hayatında en önemli kademelerinden birisi belki de en önemlisi evliliktir. Çünkü evliliğe baktığınızda sabır, güven, sorumluluk ve paylaşma istiyor. Bunaldığınız zaman sığınacak bir liman istiyor. Dolayısıyla sevgiyle ve sabırla örülmeyen, acıları paylaşmadığınızda, çoğalmadığınız bir evliliği yaşatmanız mümkün değil. İnsanoğlunun ihtiyaçları yalnızca fiziki değil. Bizim manevi olarak paylaşmaya can ve cananlara ihtiyacımız var. Ama modern ve yaşlı dünya her geçen gün karmaşık yapı ile bizi yeni sorun alanları ile karşı karşıya bırakıyor. En önemli şey, doğru karar verebilmek, doğru insanla bir araya gelebilmek. Bunu başarınca iş çok kolay bir şekilde gidebiliyor. Bu nedenle bakanlık olarak, bunun bir 'aydınlanma' projesine dönüşmesini, gençlerimizin, 'Nasıl olacak?', 'Ne yapacağız?', 'Acaba hiç evlenmesek mi?' dediği noktada yanlarında olmak istiyoruz. Çünkü en kötüsü bu. Sağlıklı nesil, evlilik kurumunun devamı ile mümkün. Sağlıklı nesil bizim gelecek hedefimiz."

'EN GÜÇLÜ KURUMUMUZ ÇOK ŞÜKÜR Kİ HALA EVLİLİK'

Bakan Şahin, sağlıklı nesillerin oluşmadığı, evliliklerin devam etmediği sistemlerde hiçbir hedefe ulaşılamayacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"25 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen 2011 yılı aile konulu araştırmada 2002-2011 analizine bakıldığında bir yılda binde 1.4 olan boşanma oranının yılda binde 1.6'ya yükseldiğini görüyoruz. Dünyada ve Avrupa Birliği ortalamalarında bu oran binde 2.5 olarak görülüyor. En güçlü kurumumuz çok şükür ki hala evlilik. Evlilik kurumu güçlü bir şekilde devam ediyor. Evlenme olaylarına baktığınızda sevindirici olan 2000'lerde binde 7-7.5 olan oran, bugün bin de 8.5'lara çıkmış. Evlilikle ilgili süreçte boşanmanın nedenlerine bakıldığında en önemli sorun olarak 'şiddetli geçimsizlik' diye bir madde yer alıyor. Yani iletişimsizlik, birbirini anlayamama, empati kuramama, sorun çözememe. Aldatmanın, şiddetin, alkol ve uyuşturucu kullanımının da evlilikleri bozmada en önemli sorun alanları olarak karşımıza çıkıyor. Her bir değişken üzerinde ne yapmamız gerektiği üzerinde çalışıyoruz. Eğer boşanma gerçekleşmek zorunda ise bunu da yönetmek, çocukların, çevrenin ve toplumun daha az psikolojisini bozarak, gerçekleşmesini yönetmek de bizim görevimiz. Boşanma sonrasındaki rehabilitasyon da bizim görevimiz. Her bir evliliği kendi içinde yönetmek ve sağlıklı bir toplumu desteklemek bizim en büyük görev alanlarımızdan birisidir."

FİDAN DİKTİ, ŞARKI SÖYLEDİ.

Bakan Şahin daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen '14 bin çocuk 14 bin fidan dikim projesi' için Diyarbakır Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne gitti. Şahin burada kimsesiz çocuklarla birlikte fidan dikti. Çocuklarla hatıra fotoğrafı çektiren Şahin, daha sonra Bağlar Kaymakamlığı Kadın Destek Merkezi'ni ziyaret etti. Burada resim, ebru, dikiş ve müzik kurslarını ziyaret eden Bakan Şahin, kadınlarla sohbet etti.

Çeşitli kurslarda eğitim alan kadınların sorunlarını dinleyen Şahin, kadınlardan oluşan koronun çalışmalarını izledi ve onlarla birlikte türkü söyledi. Bu sırada Bağlar ilçesinde oturan ve 10 yıl önce eşini akciğer kanseri nedeniyle kaybeden Sabiha Çakır, Şahin'i evine davet etti. Çakır ailesini ziyaret eden Şahin, eşi vefat edenlere destek projesini başlattıklarını, bunun çok önemli olduğunu vurguladı. Sabiha Çakır'ın eşi vefat ettikten sonra 4 çocuğu ile sosyal yardımlarla ayakta durduğunu belirten Şahin, "4 çocuğun okuması lazım. Bize düşen görev geriye kalanların yanında olmaktır. Bir sosyal devlet olarak yanlarında olmamız lazım. Aylık 250 lira yardım verilecek. Diyarbakır'da bu şekilde olan kardeşlerimize sesleniyorum. Yardım için Kaymakamlıklara başvursunlar" dedi.

Bakan Şahin binadan çıktığı sırada sokakta toplanarak, 'Diyarbakır seninle gurur duyuyor' sloganları adan çocukların yanına gitti. Çocuklarla bir süre sohbet eden Şahin, daha sonra Bağlar'da bulunan Kadın Destek Merkezi'nin açılışını yaptı.

Felat BOZARSLAN- Bayram BULUT/DİYARBAKIR, -