Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde düzenlenen 'Boşanma Çalıştayı'na katılmak üzere kente gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Vali Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret etti. Gazetecilere açıklamada bulunan Şahin, Evliya Çelebi'nin Diyarbakır'ı benzeri az olan erdemli insanların şehri olarak tarif ettiğini söyleğini belirterek, "Erdemli insanların daha huzurlu yaşayacağı, daha mutlu olacağı, ekonomik olarak daha iyi geleceği ve sosyal politikalar ile güçlenmiş, huzurunun ve mutluluğunun arttığı bir Diyarbakır için gayret ediyoruz, çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. Bu bölge ve bu şehir bizim için çok kıymetli. Buradaki insanlar bizim için çok kıymetli. Bu şehrin bir huzur şehri olmasını çok önemsiyoruz ve bu nedenle bütün gayretimiz, azim ve kararlılığımızla çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi.

AİLELERİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE DESTEK

Diyarbakır'da boşanma oranlarının az olmasını değerlendiren Şahin, şöyle dedi:

"Biz güçlü aile, güçlü birey, güçlü birey güçlü toplum getirdiğine inanıyoruz. Boşanmanın az olması burada üzülecek bir şey değil, hepimizin muradı doğru evliliklerin yapılması, doğru kararların verilmesi. Boşanma bütün toplumu, bütün çevreyi, akrabayı, çocukları etkiliyor. Bunun çok rahat ettirici bir tarafı yok. Baştan karar verirken bakanlık olarak biz destek mekanizmaları veriyoruz. Süreç içerisinde bizden istenen ailenin sorununu çözme kapasitesinin destek planlamasını şu an yapıyoruz. Boşanma olmak zorundaysa, artık yapılması gerektiyse bunun nasıl yönetilmesi gerektiğini en az zarar ile eşlerin ve çocukların arasında nasıl olması gerektiğini önemsiyoruz. Her mekanizmasını ve noktasını da bire bir takip ediyoruz. Bugün görevimiz Diyarbakır gibi az boşanma oranlarını diğer yerlere de koymamız gerektiğini düşünüyorum. Ben bunun iyi bir şey olduğunu ve bizimde mücadelemizin bunun azalması noktasında olduğunu düşünüyorum"

150 BİN KADINI İLGİLENDİREN ÖNEMLİ BİR SOSYAL PROJE BAŞLATTIK

Türkiye'de eşi vefat eden kadınları yönelik 1.5 yıl süren bir proje gerçekleştirdiklerini söyleyen Şahin, "Özellikle eşi vefat ettiği zaman ekonomik seviye ciddi manada düştüğü, çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını araştırmalar ortaya koyunca biz de yaklaşık 150 bin kadını ilgilendiren önemli bir sosyal projeyi başlattık. İkinci aşama olarak eşinden ayrılmış olanların, eşi vefat etmiş olanlara göre kısmen durumu daha iyi. Nafaka alıyor ama eşi vefat etmiş olanların ekonomik seviyesi çok daha altta. Bunu toparlayalım, süreç içerisinde mali imkanlar el verdiği müddetçe bunu da toparlayacağız" dedi.

SEÇMELİ KURAN DERSİ

Gazetecilerin yeni eğitim sisteminde Kuran'ı Kerim'in seçmeli ders verilmesiyle ilgili sorusu üzerine Bakan Şahin, şunları söyledi:

"İnsanoğlu maddi ve manevi olarak bir bütündür. Hayatını mutlu ve huzurlu geçirmek için ihtiyacı olan şeyleri karşılamak sosyal devlet olarak bizim görevimiz. Neye ihtiyacı varsa, biz burada süreç içerisinde seçmeli ders olarak önüne koyduğumuz model seçme özgürlüğüdür. Biz bir insana gel ben sana bu dersi vereceğim demiyoruz. Eğer aile çocuğu ile alakalı böyle bir eğitim ihtiyacı görüyorsa, ben çocuğumun milli ve manevi değerlere bağlı olarak yetişmesini önemsiyorum, bunu kulaktan dolma yanlış bir şekilde alacağına doğrusu neyse müfredatıyla bu işin ilmini yapmış insanlar ile gelip eğitilmesini doğru buluyorum. Bunun için bana yardımcı olun denen bir talep var. Bu talebi görüp kendimizi gerekli şekilde organize etmemiz gerekiyordu. Dün parlamentoda yapılan budur, ailelerin takdirine bağlıdır, seçmek özgürlüktür. Ben kendi erkek evladımı nasıl yetişmesini istersiniz diye sorduğunuz zaman hem bilgiyi, hem teknolojiyi iyi kullanan, dünyayı tanıyan ama aynı zamanda milli ve manevi değerlerini bilen özümsemiş evlatlar olarak yetiştirmek benim için önemli bir anne ve baba olarak. Hangi anne ve baba evladını hangi değerde yetiştirmek istiyorsa onlara istediği modelleri sunmamız tek tipçi, tepeden bastırmacı bir model değil. Alternatifler üreten, seçenekler sunan modeller oluşturmamız gerekiyor. O yüzden çok doğru buluyorum."

Güneydoğu'da nüfus artışının yoğun olduğu ve Başbakan Erdoğan'ın 3 çocuk istediği yönündeki soru üzerine Şahin, Başbakan Erdoğan'ın 3 çocuk isteğine kendisinin de katıldığını söyledi. Şahin, şöyle dedi:

GELİR VE EĞİTİM SEVİYESİ YÜKSELDİKÇE ÇOCUK SAYISI DÜŞMEMELİ

"Biz bugün 2023 vizyonu kuruyoruz. Şu kadar ihracat, bu kadar ithalat yapacağız diyoruz. Bu kadar ülkemizin ekonomik değerini yükselteceğiz diyoruz. Nasıl yükselteceğiz, kimle yükselteceğiz. Beşeri sermaye ile sağlıklı nesil bizim ana damarımız. Koyduğunuz bütün hedefleri ancak sağlıklı nesiller ve beşeri sermayeler ile ulaşabilirsiniz. Doğalgazınız yok, petrolünüz yok, altınınız yok, elinizde yalnızca insanınız var ve insanınızı yetiştirmeniz gerekiyor. Sayın Başbakan'ın da en az 3 çocuk dediği şeyde sağlıklı nesillerin yetişmesi noktasında gerekli desteği vermek. Bunu Hacettepe Üniversitesi'nin çıkardığı bilimsel raporlarda doğruluyor. Avrupa bugün en büyük sorunumuz nüfusumuz yaşlanıyor, koyacağımız hedefe bırakacağımız insan gücünde sorun yaşıyoruz diyor. Bunu oranın liderleri söylüyor. En son Rusya yapılan seçimlerde bunu ciddi manada bir politika haline getireceklerini söylediler. Bütün dünyanın geldiği nokta burası. Bizim buradaki amacımız şu, ihtiyaç analizlerini çıkartmak, gerekli destekte bulunmak, çocuklarımızın sayısını arttırırken onları kaliteli bir şekilde eğitecek insanca yaşatacak sağlıklı ortama koymakta bizim görevimiz. Batı'da azalmasını da yönetmeliyiz. Ekonomik seviye yükseldikçe, eğitim seviyesi yükseldikçe çocuk sayısı düşmemeli. Nitelikli nüfus çocuklarını artırması lazım. Biz de bakanlık olarak ailelerin istediği çocuk bakımı, kreş desteği yaşlılarına bakım gibi kentleşmenin getirdiği yeni sorunların çözülmesi içinde gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz."

Bakan Şahin, daha sonra Dicle Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç'ı ziyaret etti. Üniversitenin düzenlediği Boşanma Çalıştayı'nı önemsediğini belirten Bakan Şahin, "Bugün yoksullukla mücadele de bizim konumuz. Bugün engellinin, yaşlının ailenin sorunlarını çözmekte bizim sorunumuz. Kadının sosyal statüsünü yükseltmekte bizim sorunumuz" dedi.