Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91'inci yıldönümü nedeniyle Dokurcum Meydanı'nda kurtuluş törenlerine katılan Bakan Fatma Şahin, Gaziantep milletvekilleriyle tarihi Kalealtı semtini gezdi. Tarihi Camlı Kahve'de sobaya odun atıp ısınan ve kestane pişiren Bakan Şahin, yöreye özgü menengiç kahvesinden içtikten sonra basın mensuplarına 2012 yılını değerlendirdi. Bakan Şahin, diğer bakanlıklarla kıyaslandığında en fazla bütçesini büyüten bakanlık olduklarını belirterek, "Yüzde 67 bütçemizle 2013 planlamamızı yaptık. 2012-13 planlamamız içerisinde toplama baktığımız zaman 14.7 milyar TL bütçeye ulaşmış bir bakanlığız. Tabii bu mali gücü yeniden yapılanarak kullanıyoruz" diye konuştu. Sosyal yardımlarla, sosyal hizmetleri tek çatı altında topladıklarını hatırlatan Bakan Şahin, şunları söyledi:

"Bu çatı altında en büyük hedefimiz; yoksulluğun azaltılmasıdır. Yoksulluğu azaltmayla ilgili yaptığımız çalışmalarda son 10 yıla baktığınızda 2002'de yola çıktığımız zaman günlük 1 doların altında milyonlarca kardeşimiz yaşıyordu. Şimdi günlük 1-2 doların altında yaşayan kimse kalmadı. Günlük 4 doların altında yaşayan 2002'de yüzde 30'du, bugün yüzde 2.5'e düştü. Bizim en kısa zamandaki hedefimiz de günlük 4 doların altında hiç kimse kalmayacak çalışmamızı tamamlamak olacak. Yoksulluğu azaltıyoruz, zengin ile fakir arasındaki makası kapatıyoruz. Çünkü zenginin huzuru, mutluluğu da bu makasın kapatılmasıyla alakalı. Yani bu farkı kapatmak toplumun huzur ve barışını artıran bir çalışma."

"MAĞDURLARI BİZ BULACAĞIZ"

Dünyada çok büyük bir kriz olduğunu vurgulayan Şahin, finans krizinin ekonomik krize ve daha sonra sosyal bir krize dönüştüğünü anlatırken, şöyle devam etti:

"Bu sosyal kriz içinde en çok mağdur olan yaşlı, yoksul, yetimler gibi dezavantajlı gruplar. Bir taraftan da sosyal devlet olmanın gereğini yapıyoruz. Bugün sosyal devlet olmak, sosyal adalet ve barışı sağlamak bizim en büyük görevimiz. Bakanlık olarak TÜBİTAK'la beraber e-devlet sistemini güçlendirdik. 4.4 milyon hanenin, yani 20 milyon kişinin ekonomik ve sosyal analizini bir düğmeye basarak görüyoruz. İsmini giriyoruz, o kişinin bütün ihtiyaçlarını, istediğimiz ekonomik ve sosyal bütün talepleri görebiliyoruz. Bir taraftan da kadının statüsünü güçlendiriyoruz. 2014'de bütün kurumlarımızı kapatıyoruz. Koğuş sistemi tamamen kaldırılıyor. Sevgi evi, çocuk evi, koruyucu aile ve evlat edindirme sistemiyle her çocuğun bir ailesinin olacağı sistemi hayata geçiriyoruz. Çocuklarımızla ilgili bu değişim ve dönüşümün takipçisi olacağız."

FARKLI NİYETİ OLAN BELEDİYELER

Bakan Şahin, terör odaklarının sosyal medya üzerinden çocuklara ulaşmasıyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"Sosyal medyadan gelen tehlike ile ilgili en önemli görev ailelere düşüyor. Bilgi nereden geliyorsa çok iyi kontrol, analiz edilmesi, çocukların uyarılması gerekiyor. 'Şuradan bilgi gelmesin' diye yasakçı anlayışla değil, gelecek bilgiyi iyi yönetecek anne-babalar bu sorunu çözer. Biz okul yapıyoruz. Terör örgütü yakıyor. Okullar yapıldığında insanlar cahillikten kurtulup, bölge kalkındığında terörün bitmesinden endişe ediyorlar. Bu yüzden 'Cahillik devam etsin, o bölge kalkınmasın, hizmet gelmesin' diye okul yakıyorlar. Savaş zamanlarında bile okullar yakılmamış, korunmuştur. Cahiliyetten beslenen bir anlayışla yollarına devam ediyorlar. Sosyal medyadaki tehlikelerle ilgili bakanlıklar olarak gerekli tüm tedbirleri almamız gerekiyor. Ama şu bir gerçek ki biz artık açık bir topluma gittik. Hizmet kimden geliyor, bölge kimden kalkınacak, kim onlar üzerinden nemalanıp siyaset yapıyor, kim onlar üzerinden çalışıyor. Artık net görülüyor. 15 gün önce Diyarbakır Silvan'da aile toplum merkezi açılışını yaptık. Bölgede 40 merkez açıldı. Kadınlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız için diğer şehirlerde belediyelerin sağladığı sosyal tesis imkanlarını orada belediyelerin niyeti farklı olduğu için sağlayamadığından dolayı sosyal devlet olarak biz orada sağlıyoruz. Bu tehlikelerin hepsini yönetmemiz gerekiyor."

KIRCA SORUSU

Şahin, oyuncu Levent Kırca'nın hükümetin yaptıklarını beğendikleri için bazı sanatçıları 'Vatan haini' ilan etmesiyle ilgili olarak da şu yorumu yaptı:

"Bireysel olarak yaptığı açıklamalara benim onun seviyesine düşerek cevap vermem yanlış olur. Halk, her şeyi görüyor. Milletimiz ne diyorsa; biz milletimizin rota ve istikametinde devam ediyoruz. Onlar bireysel görüş olarak kalacak ve kendi içinde yok alacaktır."



ZG(BK/İD)