Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, mahalle muhtarlarıyla düzenlenen toplantıda elektrikle ilgili şikayetlerin arka arkaya sıralanması üzerine TEDAŞ Gaziantep Müdürü Ali Akbağ'a yönelik, "Müdürüm hikaye okuyorsun, senin para problemin yok, senin yönetim ve tahsilat problemin var. Her seferinde biz muhtarlarla toplanıyoruz sen 'Şunları şunları' yaptık, 'Bunları bunları yapacağız' diyorsun. Bana göre hakiye okuyorsun" dedi.

Bakan Şahin, Gaziantep Valiliği'nin organizesinde Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde kentin üst düzey yöneticileri ile birlikte muhtarların sorunlarını masaya yatırdı. Toplantıya Bakan Şahin'in yanı sıra Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, İl Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz , Ak Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Ak Partili Şahinbey İlçe Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, , Ak Partili Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Oğuzeli İlçe Belediye Başkanı Bekir Öztekin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Menderes Karaduman ile daire müdürleri ve çok sayıda muhtar katıldı.

ATANMIŞLAR YA İŞİNİ YAPACAK, YA DA GİDECEK

Muhtarların özellikle elektrikle ilgili sıkıntıları üzerine söz verilen Tedaş İl Müdürü Ali Akbağ, "Tedaş'ın Özelleştirme İdaresi'ne aktarılmış bir kuruluş olduğunu, bu nedenle birtakım yapısal değişiklikler olduğunu ve hizmet alımının ortaya çıktığını, müteahhit marifetiyle işlerin yapıldığını söyledi. 25 yıldır Gaziantep'te olduğunu, gitmediği sokak kalmadığını, muhtarlarla da çok sık bir araya geldiğini dile getiren Akbağ, "Özelleştirmede sıkıntılar çıkınca iki kalemde yatırıma yeniden önem vermeye başlandı. Bir tanesi öz kaynakla normal hazineden alarak yaptığımız yatırımlar. Bir de bunun yeterli olmadığı fark edildiğinde dış kaynaklı Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan alınan kredilerle ihaleler yapılmaya başlandı" diye konuştu. Bu sırada Bakanı Fatma Şahin, Tedaş İl Müdürü Akbağ'ın konuşmasını kesti. Bakan Şahin, TEDAŞ Gaziantep Müdürü Ali Akbağ'a yönelik, bu işin bu şekilde götürülemeyeceğini ve muhtarların dile getirdiği sorunların bir ay içinde çözülmesi gerektiğini kaydederek, "Bir ay içerisinde bunları ya çözersin ya çözersin" dedi. TEDAŞ İl Müdürü Ali Akbağ'ın kardeşleri olduğunu ve onu sevdiklerini, ancak memleketi daha çok sevdiklerini belirten Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'ATANMIŞLAR DA YA İŞİNİ YAPACAK YA GİDECEK'

"Müdürüm hikaye okuyorsun, senin para problemin yok, senin yönetim ve tahsilat problemin var. Her seferinde biz muhtarlarla toplanıyoruz sen 'Şunları şunları' yaptık, 'Bunları bunları yapacağız' diyorsun. Bana göre hakiye okuyorsun. O yüzden bu memleketin bu sorunlarını çözemeyip, her toplantıda gelip yalnızca konuşup gidecek olursak biz buna müsaade edemeyiz. Gece yarısı saat 3'te muhtarı uyandırıp adamlarının ondan sonra malzemem yok diye yatırıyorsan bunun hiçbir mazereti yok müdürüm kusura bakmayın, bu işte para pul meselesi yok, bu işte yönetim, bu işte bir kabiliyetsizlik ve ciddi bir iradesizlik var. Yönetimine hakim değilsin. 186 çalışmıyorsa, bir muhtar bana ulaşıp sana ulaşamıyorsa bu sorun, kusura bakma Ali bey biz kardeşiz ama herkes işini iyi yapacak. Ya yapacak ya gidecek, başka hiçbir çaresi yok. Ben çok net bir şekilde bunu söylüyorum bu benim için de geçerli. Ya yaparım, ya giderim çok net bir şekilde bunu söylüyorum, bir ay içerisinde ben bu notları aldım ve bir ay sonra tek tek her bir mahalle muhtarıyla konuşacağız, konuşturacağız düzelmediyse, genel bir düzelmeyle ilgili bir irade yoksa bu ekip toplanacak ve gereğini yapacak. Bu benim için de geçerli valim için de geçerli, belediye başkanı için de geçerli biz nasıl milletin önüne gidip hesap veriyorsak muhtar nasıl gelip hesap veriyorsa kardeşim, atanmışlar da ya işini yapacak ya da gidecek, başka çaresi yok" Bakan Şahin'in konuşmasının ardından salonda bulunan muhtarlar alkış tuttu.

MUHTARLARIN SORUNLARINI NOT ETTİ

Milletvekili olduğu dönemde günde ortalama 10 muhtarla bire bir konuşup ve işlerini takip ettiğini anımsatan Bakan Şahin, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yeniden yapılandırıldı. 5-6 bakanlık birleştirildiği için icracı bir bakanlığa dönüştürüldü. Büyük bir icracı bakanlığa dönüştürülünce bunun Ankara'da da büyük bir sorumluluğu üzerimize düştü. Daha çok mesaiyi bakanlığa ayırmam gerekti. Bire bir görüşemediysek bile, sorunu olan arkadaşların sorunlarıyla ilgilendik. Sizin içinizden birisi olduğumuz için sorunları yaşayan ve damdan düşen birisiyiz. Takım çalışmasına güvenen birisiyiz. Ankara'da eğitim ve sağlık gibi aklınıza gelen şehrin en önemli sorunlarını masaya yatırdık. Bu toplantıyı her altı ayda bir yapalım" diye konuştu. Muhtarların sorunlarını not alan Bakan Şahin, yasalar doğrultusunda sorunların giderilmesi için çalışmaların yapılacağını söyledi. Gaziantep Muhtarlar Derneği Başkanı Ökkeş Titiz ise muhtarların çeşitli sorunlarını dile getirip, Bakan Şahin'e Türk bayrağı hediye etti.

CARİ AÇIĞIN DÜZELTİLMESİ SEFERBERLİĞİ

Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) desteğiyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen 14'üncü Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES) açılışını da yapan Bakan Şahin, Türkiye'de 2001 yılında yaşanan krizin nedenlerini çok iyi analiz ettiklerini ve radikal tedbirler aldıklarını, bu tedbirler sayesinde 2008 dünya krizi çıktığında büyük sıkıntılar yaşamadıklarını ve bugün Türkiye'nin Kopenhang kriterlerini AB ülkelerine göre daha iyi tutturduğunu söyledi.

Türkiye'de başbakan yardımcısı başkanlığında 5 bakanın cari açığın nasıl düzeltilmesiyle ilgili radikal kararlar almaya başladığını hatırlatan Bakan Şahin şöyle konuştu:

"Bizim ithalat ihracat dengemizi etkileyen sektörler nedir, burada ne yapmamız gerekiyor. Önce bölgesel ve sektörel teşvik verdik. Kendi bölgemizi şu anda bir cazibe merkezi haline getirdik. Bundan önceki teşvik sisteminde çok büyük sıkıntılar yaşadık, hep beraber büyük bedeller ödedik. Ama bu teşvikte biraz rahatladık. Sektörel olarak ve bölgesel olarak bize verilen 3. bölge, bizim rekabet gücümüzü artırdı ve pazar payımızı, çeşitliliğimizi artırdı. İthalat ihracat dengemizi düzeltmemiz için en fazla ithalat yapılan ürünlere teşvik vereceğiz. Ana mamulü almadan kendi içinde ithalatını azaltacak, ihracatı teşvik edecek ve beraberinde istihdamı da artıracak yeni bir modele bugün geçmek zorundayız. 2001'de bunu konuşamazdık, 2008'de de bunu konuşamazdık, önceliklerimiz çok farklıydı. Ama bugün bunu konuşabiliyoruz. Hızlı bir şekilde bunu planlamamız, altyapısını oluşturmamız gerekiyor.Tecrübeli, işi bilen, dünyayı okuyan, artık dünyaya da ders veren, ekonomiden anlayan bir takımımız var. Başbakan Yardımcımızı, Euro Bölgesindeki bugün bize ders vermeye çalışan ülkeler çağırıyorlar, 'bunu nasıl başardınız bize anlatın' diyorlar. O da anlatıyor, ondan sonra diyor ki 'siyasi irade ve liderlik olmadığı sürece ne söylersek söyleyelim bunu yapamazsınız' diyor. Şu an Avro Bölgesinin en büyük sorunu bu. Liderlik sorunu var, radikal kararlar alamıyorlar. Pansuman yaptığın, radikal kararlar alamadığın zaman da hızlı çözümler üretemiyorsunuz. Bunu yapacak güçteyiz. Bugüne geldik, sizler zoru başardık, aşılamaz denilen engelleri aştık, büyük mesafeler kat ettik. Ama biz maraton koşucusuyuz. Elimize Türk Bayrağı'nı alacağız, zaferle cari açığımızı da yöneterek 'biz bunu da başardık' diyeceğimiz günlere ulaşacağız."

ZG(SÜ/SSA) (FOTOĞRAF)