Çeşitli programlara katılmak için Antalya'ya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Antalya Havalimanı'nda soruları yanıtladı. Osmaniye'de servis minibüsüne yönelik pompalı tüfekle yapılan saldırıda yaşamını yitiren iki genç kızdan Fatmanur Gedik'in annesi Gülay Gedik ve babası Ergün Gedik'in "Polise 9 dilekçe verdim. Devlete çok yalvardım ama devlet kızımızı koruyamadı" eleştirilerini değerlendiren Bakan Şahin, "Anenin feryadına baktığınız zaman, ben de bir anneyim, çok doğru ve sıkıntılı bir durum" dedi. Konuyu Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah ve savcılıkla konuştuğunu belirten Bakan Fatma Şahin, 'Neden böyle oldu, müracaatların gereği neden yapılmadı' diye olayın hesabını sorduklarını kaydetti.

Bakan Şahin, emniyet teşkilatının gelen her türlü talebi değerlendiren bir yapılanmaya doğru ilerlediğini kaydetti. Bakan Şahin, "Dolayısıyla aslında dönüp baktığımızda kurumsal manada şiddetle mücadelede emniyetin kendi içerisinde büyük bir örgütlenme var, büyük bir kurumsallaşma var. Burada yaşanan olay bireysel bir hataysa ve bireysel bir yanlış anlamadan kaynaklanıyorsa biz gereğini yapacağız" diye konuştu. Şiddetle mücadele konusunda Adalet Bakanlığı içinde da hem zihinsel dönüşüm hem de kurumsal altyapı oluştuğunu belirten Bakan Şahin, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Birçok olay, mutfak kısmından takip ediyorum, daha yaşam hakkıyla ilgili süreçte kadının yaşamıyla, kız çocuklarının yaşadığı sorunlarla ilgili süreçte ilin valilileri, kaymakamlarıyla, savcılarıyla, Adalet Bakanlığı'nın temsilcileriyle büyük bir paylaşma içinde, koordinasyon içinde süreci yönetiyoruz. Osmaniye'de neden böyle oldu? Ailenin müracaatında yazılı mı verilmedi, geriye dönüşte neden sıkıntı oldu? Şu anda talimat verdim, bütün gerekçeleriyle çıkartılıyor. Çıksın gereğini yapacağız."

Bakan Fatma Şahin, son bir günde Konya, İstanbul ve Ankara'dan kadına yönelik şiddet haberlerinin geldiğini hatırlatılması üzerine, kadına yönelik şiddette bir artıştan ziyade Türkiye'de daha önce çok kapalı olan, konuşulmayan, kendi içinde yok sayılan sorunların bugün gündem oluşturduğunu kaydetti. Türkiye'nin kapalı toplumdan açık topluma doğru geliştiğini ve bu süreçte şiddetin her türlüsünün herkesin vicdanında bir karşılık bulduğunu ve bütün kurumların gerekli iradeyi göstererek bir mücadele alanı oluşturduğunu belirten Bakan Şahin, "Bu olaylar daha önce kapalı olarak takip edildğinden, sorun olarak görülmediğinden dolayı hiçbir şekilde gündem de oluşturmuyordu. Ama bugün hepimizin bütün kamunun, toplumun birinci derece gündemine oturduğundan kaynaklı bir pozisyon var. Biz bunu da yönetiyoruz. Hukuki altyapımızı güçlendiriyoruz. Uygulamada eksiklikleri birebir takip ediyoruz" diye konuştu.

'AKŞAMDAN SABAHA DÜZELMEZ'

Bu tür olayların akşamdan sabaha düzelemeyeceğini sözlerine ekleyen Bakan Şahin, "Ekme ve biçme zamanı var. Şu anda bunların hepsinin her alanda, her noktasında zayıfı olduğumuz alanları güçlendirecek şekilde hem kendi bakanlığımız hem de diğer bakanlıklarla işbirliği takibini yapıyoruz" dedi.

Bakan Şahin, zorunlu temel eğitimde öngörülen '4+4+4'lük sistemde kız çocuklarını okuldan almanın önünün açılacağına yönelik eleştirilere ise "Bakın biz yeni bir iktidar değiliz. 10 yılımızı tamamladık. Ben mühendisim, istatistiklerle cevap veririm. Şimdi burada '4+4+4' sistemi kız çocuklarının okullaşmamasını getirecekse, son 10 yılda iktidar yüzde 88 olan kız çocuklarını okuma oranını 98'e çıkardı. Ortaöğretimde yüzde 40'lık artış sağladı" karşılığını verdi. 'Haydi Kızlar Okula', 'Baba Beni Okula Gönder', 'Anne Kız Okulda' kampanyalarının hep bu sürece ilişkin olduğunu anlatan Bakan Şahin şunları söyledi:

"Dönüp baktığımız zaman biz 990 bin anneye çocuklarını okutsunlar diye maddi destek vermişiz. Böyle bir irade beyanı olan AK Parti hükümetinde geriye gidişi olabilir mi? Biz tam tersine ortaokullaşmada yüzde 68 oranını yüzde 98'e çıkarmak için gerekli tedbirleri alıyoruz. Özellikle engelli çocukların, üstün yetenekli çocukların okullaşma oranını artırmak için mesleki okulların oranını yükseltmek için bir esnek alternatif model getiriliyor. Bu modeli tam anlamadan 'Kız çocuklar eve kapatılacak' mantığını doğru bulmuyorum."

Bakan Fatma Şahin, açıklamalarının ardından havalimanından ayrıldı. Bakan Şahin'in Antalya'daki ilk durağı, Kepez Belediye Başkanı AK Parti'li Hakan Tütüncü oldu. Bakan Şahin, Tütüncü'yü makamında ziyaret etti.