Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve AVEA ortaklığı ile yürütülen 'Şiddet mağdurlarının korunmasında elektronik destek sistemi' pilot uygulaması Bursa'da başlatıldı. Crowne Plaza'da düzenlenen törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Başaracaksak Bursa’da başarırız" diyerek projeyi Bursa’dan başlattıklarını söyledi. Bakan şahin, "Yola çıkarken 'hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' dedik. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' felsefesi her çalışmamıza da örnek oldu. Aslolan şiddetsiz bir hayat. Okulda, evde, trafikte hiçbir yerde şiddet istemiyoruz. Her şeye rağmen şiddeti önleyemiyorsak, ‘yaşadığımız olayların hukuk devleti olarak güçlü bir yasasını hazırlayalım" dedik. 6 ayda bu çalışmamızı tamamladık" dedi.

'YASAYI İLK İMZALAYAN TÜRKİYE OLDU'

Avrupa Konseyi İstanbul Anlaşması'nı, yani Şiddetle Mücadele Yasası’nı ilk imzalayan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Şahin şöyle devam etti:

"Bu anlamda dünyada örnek olan bir ülkeyiz. Euro bölgesi olarak adlandırılan Avrupa ülkelerinde akıl verenler kriz var diyerek, bu imzaları parlamentolarında beklettiklerini görüyoruz. Biz önce imzaladık ve örnek olduk. İç hukuku güçlendirdik. 4320 sayılı Ailenin Korunması Kanunu’nu geliştirdik. Zorlama hapis denen sistemi yasaya koyduk. Burada aslında iki önemli çalışmayı yapıyoruz. Bunlardan biri yeni sistemi hayata geçiriyoruz. Bu sistem, yerli bir üretim. Diğer ülkeleri inceledik. Kendi altyapımızı oluşturduk. Diğeri ise tek kapı 7/24 çalışan dediğimiz bir sistem. Bütün bakanlıkların gelen her vakayı değerlendirip, verilerini girip sonuçlandırdığı bir sistemi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu günkü projede bunun altyapısı niteliğinde."

'BUTONUN KULLANILMADIGI BİR TÜRKİYE İÇİN'

Bakan Şahin, amaçlarının bireyin en zor zamanında yanında olmak ve hukuksal, ekonomik ve psikolojik destek vermek olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şiddet gören herkes için güçlü bir mekanizmayı hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Ancak tek başına bu sisteme güvenmek doğru değil. Bu sistem tek başına yetmez. Soruyorlardı 'Her vatandasın başına bir polis mi dikilecek' diye, böyle bir zihniyet vardı. Artık buna gerek kalmadığını, bu sistemle takip edileceğini biliyoruz. Niyetimiz amacımız bu butona hiç ihtiyaç olmaması. Bu butonun kullanılmadığı bir Türkiye için mücadele edeceğiz. Şiddetle mücadeleyi yürütmeye devam edeceğiz. Şiddeti önleyemiyor, bireyi koruyamıyorsak başımızı kuma gömmeyeceğiz, üç maymunu oynamayacağız. Şiddetle mücadelede sıfır toleransla devam edeceğiz."

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, kentte 900 kadının yargı kararlarıyla koruma altına alındığını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Fatma Şahin butona basarak 155 istasyondaki polislerle telekonferans sistemiyle konuştu ve buton sistemini çalışmasını kontrol etti.



IA,FK(FK/COŞ)