İşitme engellinin erken tanısı, bu alandaki teknolojik gelişmeler ve entegrasyonu konulu konferansta konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Özürlüler Genel Müdürlüğü isminin ‘Engelliler’ olarak değiştirileceğini belirterek, “Ben bunun talimatını verdim.Yalnız adın değiştirilmesiyle değil amacımız bu çalışmaların sonunda yasal alt yapıdaki eksiklikleri de çözmemiz gerekiyor. Şuan parlamentoda sivil anayasa yapılıyor. Bu anayasanın yalnızca bir maddesinde değil engellimizin her bir maddesinde görüldüğü, bakıldığı bir anayasal bir alt yapının oluşturulduğu bir sistemin takipçisiyiz. Toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Esas sorun engelsizlerin zihninde sizde bir sorun yok.” dedi.


İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Cem’i Demiroğlu Otidoryumu’nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi işbirliği ile işitme engellinin erken tanısı, bu alandaki teknolojik gelişmeler ve entegrasyonu temalı “DUYUYORUM” adlı bir konferans düzenlendi. Konferansa, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgün Enver, Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi, Türkiye İşitme, Konuşma Vakfı Başkanı Dr. Ömer Cenker Ilıcalı’nın yanı sıra hizmet sağlayıcı kurum ve kuruluş temsilcileri, işitme engelli bireyler ve aileleri, işitme engellilik alanındaki sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve işitme cihazı firma temsilcileri katıldı.

12 MİLYAR LİRA AYRILMIŞ BÜTÇE VAR

Konferansta konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, göreve geldiği andan itibaren engellilerle ilgili çalışmalar yaptığını söyledi. Bakan Şahin, “Yaptığımız bu çalışmalar içinde en önemlisi olan sayın Başbakanımızın talimatıyla engellinin adı olmadığı gibi yasası da yoktu. 2005 yılında çıkan kanun devrim niteliğindedir. Kanun çok önemlidir ama ne kadar yetersiz olduğunu uygulamalarda net bir şekilde gördük. Kanunu uygulamada bir engellinin yaşam hakkının, sağlık hakkının, eğitim hakkı, istihdam hakkının bir hak olduğunu bu hakkı yerine getirmede herkesin üzerine düşen görevleri yapması gerektiğini inandık. Bu yaptıklarımızı kendi yaşamlarınızda gördünüz. Gerek sağlık, gerek eğitim gerekse rehabilitasyon sistemlerinde yapılan çalışmalar her yönden takdire şayan çalışmalar oldu. Bugün rehabilitasyon sistemiyle ilgili Aile ve Sosyal politikalar bakanlığının Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü bünyesinde 10 kat artmış bir 10 yıl var. 1.2 milyar TL’den 12 milyar TL’ye ayrılmış bir bütçe var. Bütçenin bu büyümesinin yanı sıra bu bütçenin engellilerimiz noktasında pozitif ayrımcılık yaparak daha da iyi kullanılması noktasında irade var bakış açısı var.” dedi.

ÖZÜRLÜLER ADI DEĞİŞİYOR

Özürlülerle ilgili genel müdürlüğü isminin de yasanında ‘Engelliler’ olarak değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Şahin, “Ben bunun talimatını verdim. Yalnız adın değiştirilmesiyle değil amacımız bu çalışmaların sonunda yasal alt yapıdaki eksiklikleri de çözmemiz gerekiyor. Bedensel, Zihinsel ve İşitme engellilerle ilgili çok önemli çalışmalar yapılıyor. Bunun sonunda bakanlık olarak neler yapabileceğimizi arkadaşlarımız uzmanlarımız çalışıyor. İnşallah bu yasal alt yapının değişmesiyle eğitim. Sağlıkta anayasada. Bakan şuan parlamentoda sivil anayasa yapılıyor. Bu anayasanın yalnızca bir maddesinde değil engellimizin her bir maddesinde görüldüğü, bakıldığı bir anayasal bir alt yapının oluşturulduğu bir sistemin takipçisiyiz. Anayasa bir toplumsal mütabakatsa toplumun her kesimi kendisini o anayasanın içinde görmesi gerekiyor.” dedi.

ENGELLİ ANNE –BABA BENİ ÇOK ETKİLEDİ

Bakanlık olarak İşitme ve Zihinsel engellilerle ilgili sorunlarda eksiklikleri bulunduğunu ve bunları gidermek için çalışmalar yaptıklarını belirten Şahin, “Bir standartımızın, bir sözlüğümüzün tercümanlarınızın olması gerektiğini talimatını verdim.Bunlar hızla tamamlanmak üzere. Türk Dil Kurumu (TDK) çalışmasını tamamlamak üzere. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çalışmasını bana iki gün önce tamamladığını söyledi. Biz bakanlık olarak bu işin koordinasyonunu sağlayacağız. Sizinle bir anımı paylaşacağım. Milletvekili olduğum dönemde işitme engelli bir anne baba evlatlarıyla birlikte bana geldiler. İkisi de öğretmendiler. ‘Sayın vekilim bu evlat sizin olabilir. Biz bütün mal varımızı bu evladımın yetişmesi, iyi bir eğitim alması için uğraştık. Ama siz aynı sınav sisteminde bedensel engeliyle benim evladımı aynı sınava sokuyorsunuz. Benim evladım duyup, görene kadar diğeri sınavını bitiriyor. Bu şartlarda benim evladımın sınavı geçmesi mümkün değil’ dedi bu beni çok etkiledi.” dedi.

ESAS SORUN ENGELSİZLERİN ZİHNİNDE SİZDE BİR SORUN YOK

Sözlerini yeni sınav sistemiyle ilgili cümleleriyle tamamlayan Bakan Şahin, “Bunun için iş için 6 ay çalıştık. ÖSYM, Sağlık bakanlığı, milletvekilleri, MEB, bizim arkadaşlarımızla akademisyenlerle bir sınav sistemi üzerinde çalıştık. Dünyada örneği yok. 2-3 hafta önce 60 bin engellimizi ayırarak her birini kendi içinde sınav yaptık. Bunlardan 7500’ü işitme engelliler. İşitme engellileri kendi içinde sınav yapmayı başardık. Şimdi bize düşen şey, Önümüzdeki hafta açıklanacak. Sizleri istihdama katkınız noktasında Size herhangi bir iş vermek değil sizin kapasiteniz kabiliyetine uygun işler vermek zorundayız.Bunun birebir takipçisi olacağız. Katma değer üreten güçlü bireyler olarak hayata geçireceğiz. Bunu yapacağız.Buna bütün yüreğimle inanıyorum. Esas sorun engelsizlerin zihninde sizde bir sorun yok.Toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor.” dedi.