7. TÜRK-Arap Ekonomi Forumu’nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya ekonomilerinin daraldığı bir ortamda istihdamı artırmada önemli bir başarı yakaladıklarını belirterek, “Bu da devamlı büyümenin kanıtıdır. Evet, Türkiye başarılı oldu. 27 Avrupa Birliği üyesinde 2 milyon eleman atıl hale gelirken, biz 3,7 milyon istihdam oluşturduk.” dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Arap Ligi Genel Sekreterliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) katkıları ile Al-Iktissad Wal-Aamal Group (AIWA) tarafından organize edilen 7. Türk-Arap Ekonomi Forumu Four Seasons Otel’de gerçekleştirildi. 7. Türk- Arap Ekonomi Forumu’na, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Arap Ligi Türkiye Büyükelçisi Mohamed Al Fatah, Al Naciri, Tunus Maliye Bakanı Houcine Dimassi, Irak Maliye Bakanı Rafi İsavi, Yemen Maliye Bakanı Sakhar Al-Wageh, Katar Maliye Bakanı Yousef Hussein Kamal ve AIWA Üst Yöneticisi Raouf Abou Zaki ile çok sayıda yerli ve yabancı iş adamı katıldı.


3,7 MİLYON İSTİHDAM OLUŞTURDUK

Forumda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “AB durgunlukta. ABD'de ise bir toparlanma var. Bu ülke istihdamda önemli merhaleler aldı. Şeçimlerin ardından bu Mali uçurumdan kurtulacak ve dünya ekonomilerine yardım edecek. Bu ortamda Türkiye ve bölge ülkeler umut vaat ediyor. Yani rüzgar ardımızda. Umuyorum, belli bir denge ortaya koyacağız, belli bir aşamadan geçeceğiz. Türkiye olarak yumuşak inişi tamamlamalıyız. Dünyayı vuran ekonomik bunalımından sonra güçlü toparlanmaya tanık olduk. Bu bir rastlantı değil çünkü güçlü temellerimiz var. Bunalım bütün ülkeler gibi bizi de etkiledi. Malum karamsarlık hemen yayılır. Ama bizim, bilançomuz ve güçlü Mali yapımız ile toparlanmamız mümkün oldu. Türkiye, ekonomide bunalımdan evvel iyi bir tablo ortaya koyuyordu. Şu an o döneme göre yüzde 11 daha güçlü toparlanıp yerimizi aldık. Ülke içi talep artarak büyüme arttı. Son dönemde dengeler de yerine oturdu. Veriler de ortaya koyuyor; Türkiye'de net ihracat Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH)'nin artmasına katkı sunuyor. Bunu devam ettireceğiz. Türkiye'de kredi artışı ekonomik büyümeye paralel. Dünya ekonomilerinin daraldığı bir ortamda istihdamı artırma kuşku yok önemli bir başarı. Bu da devamlı büyümenin kanıtıdır. Evet, anılan alanda Türkiye başarılı oldu. 27 Avrupa Birliği üyesinde 2 milyon eleman atıl hale gelirken, biz 3,7 milyon istihdam oluşturduk.” dedi.


PEK ÇOK ÜLKEDEN İYİ SEVİYEDEYİZ

Amerika ve Avrupa merkez bankalarının karşılıksız para bastığını söyleyen Şimşek, " Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bilanço artışı bunalım sonrası 10 milyar dolardı. Şu an sıfır. Fevkalade sıkı para politikamız var. Enflasyon ve cari açığı daraltma adına piyasadan para çekiyoruz. Türkiye'nin borçları iyi bir seviyede. Borçların GSMH'ye oranı yüzde 39. Eskiden yüzde 80'lerdeydi. Yine bankalar hakikaten iyi idare edildi. Ortalama karlılıkları 2007'den beri yüzde 20. Her sene bankaya 100 lira yatırdığınızda 120 lira gelir elde ettiniz. Uluslararası yatırımcı Türkiye'yi reyting kuruluşlarına göre 6-7 kat güçlü buluyor. Fransa'ya yakınız, pek çok ülkeden de iyi bir seviyedeyiz. Sıhhatle büyüyen bir ekonomi söz konusu. 10 sene içinde 2 kat büyüdük." dedi. Konuşmasında Arap baharına da değinen Maliye Bakanı Şimşek, ''Arap baharı umuyorum ki bölgeye istikrar, zenginlik ve adalet getirecektir. Ama bunu yapabilmek için çok cesur adımlar atmalıyız, cesurca ekonomik reformlar yapmalıyız. Arap baharı bizim için büyük bir testtir. Orta, uzun vadede etrafımızda olanların zaman içinde daha büyük zenginlik, istikrar ve adalet getireceğine inanıyorum'' dedi.


Yemen Maliye Bakanı Sakhar Al-Wageh, Türk - Arap dünyasını bir araya getiren bir tarihi miras söz konusu olduğunu belirterek, “Eskiden beri bu ilişkilerimiz söz konusudur. İşbirlikleri her iki tarafa güç kazandıracaktır. Bu ekonomik ilişkilerimiz daha da ileri bir düzeye getirecektir. Bu forum Arap ve Türk dünyası arasındaki ihracatı arttıracaktır. Bu politik istikrarın ve ekonomik ilişkilerinin olumlu ilerlemesinden ve bana söz verildiği için teşekkür ediyorum. İnşallah hepimiz bu forumda başarılı olacağız.” dedi. Irak Maliye Bakanı Rafi İsavi, “Kardeş ülke Türkiye’ye bu toplantıya ev sahipliği yaptığı için çok teşekkür ediyoruz. Bu gibi benzeri toplantının Bağdat’ta da yapılması için sizleri davet ediyorum. Durum çok müsaittir. Çok sayıda Türk işadamı yatırımlar yapmıştır. İkinci ülkeniz Irak’a gelin” dedi. Katar Maliye Bakanı Yousef Hussein Kamal ise, “Biz Arap ve Türk iş adamalarını bir araya getirmek istiyoruz. Karşılıklı iş birliğini de fikirler paylaşırlarsa, ilerlemeler söz konusu olur. Bu toplantıdan daha yararlı çıkabilmemiz için, iş dünyasının toplantıya çok daha katılım göstermesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti coğrafi konumu itibariyle bir köprü konumundadır” dedi.