Edremit İlçesi'nde 2 gün sürecek olan Van Denizi Su Sporları Festivali'ne, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Van Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti Van milletvekilleri Mustafa Bilici, Fatih Çiftçi, Gülşen Orhan, Van Başsavcısı Osman Nuri Güler ve vatandaşlar katıldı. Profesyonel sporcuların katılacağı dragon, kürek, kano ve yüzme gibi yarışmaların yanı sıra halkın da katılacağı yağlı direk, ördek yakalama ve yüzme yarışmaların yapılacağı festivalin açılış konuşmasını yapan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Van Denizi'nin etrafının boş olduğunu ve buralara hizmet gelmesini engellemeye çalışanların olduğunu söyledi.

Bakan Kılıç, "Oysa bu alanlara turistik tesisler, tatil köyleri, oteller ve en az 10 tane daha su sporları merkezi yapılabilir. Ancak terör olaylarıyla bölgeye hizmet gelmesini engellemeye çalışan birileri var. Bölgeye huzur gelirse biliyorlar ki gölün etrafı 5 yıldızlı otellerle, tatil köyleriyle dolacak. Bölgeye huzur gelirse Van Gölü'ne kıyısı olan yerlerde de gençlerimiz hayat bulacak. Doğayla buluşup sporla yeteneklerinin farkına varacak. Biliyorlar ki bölgeye huzur gelirse, terör olayları son bulursa, bölgede yaşayanlar hayatın coşkusunu fark edecek. Yaşamanın zevkini keşfedecek. En büyük faydayı da Vanlılar görecek. Yatırımlar artacak, tesisler kurulacak. Çocuklarımız geleceğe güvenle bakmaya başlayacak. Anneler sabah evden çıkan çocuğunun akşam ne şekilde gelecek kaygısını yaşamayacak" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından yapılan yarışmalarda dereceye giren sporculara plaketlerini de veren Bakan Kılıç, kucağına verilen çocukları da severek birlikte fotoğraf çektirdi.

Bakan Kılıç, milletvekilleri ve beraberindekiler daha sonra Van Gölü'nde yapılacak yarışların startını vermek üzere tekneye binip, Van Gölü'ne açıldı.

Festival açılışının ardından Bakan Suat Kılıç ve beraberindekiler Edremit İlçesi'nde yapılan 5 bin kişilik Van Spor Salonu'nun temel atma törenine katıldı. Bakan Kılıç, bir ay içerisinde Van Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu'nun açılışının yapılacağını söyledi. Bakan Kılıç temel atma butonuna burada çalışan işçilerle birlikte bastı.

VALİ KARALOĞLU'NUN HAYALİ

Festivalin açılışında konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu ise Van Denizi etrafında yaşayan halkın sırtı denize dönük olarak yaşadığını ve bunu tespit ettikten sonra, 3 yıl önce Van Denizi Su Sporları Festivali'ni başlattıklarını söyledi. Vali Karaloğlu bir hayalini de Bakan Kılıç'a aktararak, "Sayın Bakanım ben artık ulusal ve uluslararası yarışmaların Van Denizi'nde yapılmasını istiyorum. Bir hayalimi sizinle paylaymak istiyorum. Oxford, Cambridge, Boğaziçi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin katılacağı bir kürek yarışmasının Van Denizi'nde yapılmasını istiyorum" dedi.



GÖ,OA(FE/CK)