Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Nevşehir Üniversitesi’nin Yeni Akademik Yılı açılış törenine katıldı. Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki törende konuşan Bakan Kılıç, doğru ve sistemli bilgiye ulaştırma noktasında en büyük görevin üniversitelere ait olduğunu vurguladı. Kılıç, "Üniversiteler toplumun itici gücüdür. Atatürk ilkeleri ışığında milli ve manevi değerlere saygılı gençler yetiştirmeye çalışıyoruz. Nevşehir Üniversitesi de hızlı ve dengeli bir büyüme yakalamıştır. Bunda hayırseverlerimizin katkıları oldukça büyüktür. Üniversitemiz akademik ve idari personelle çok iyi bir ilişki içerisinde bulunmaktadır. Nevşehir Üniversitesi yerelden kopmadan evrensele ulaşmak üzere bilimsel alandaki çalışmalarına devam ediyor" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Nevşehir’de öğrenim görmenin öğrenciler için büyük şans olduğunu da vurguladı.

2007 yılında her ile üniversite kurma kararı aldıklarında çok sert şekilde eleştiriler aldıklarını anlatan Kılıç, şöyle devam etti:

"Toplumun kalkınmasında en temel güçlerden biri olarak gördüğümüz üniversiteleri tüm illerde kurmak istediğimizde, 'Hoca bile yok, boşu boşuna 4 duvar yapıyorsunuz. Buralara öğrenci bile bulamayacaksınız. Mezun olan öğrenciler hayatta hiçbir iş yapamayacaklar' denilmişti. Sadece Nevşehir’de 11 bin öğrenci ve 600 ü aşkın öğretim üyesi ile bu eleştirileri yapanlara güzel bir cevap oluyor. Demek ki adımlar atmak lazım. Geleceği kurmak için dar kalıplardan,4 köşe duvarlardan kurtulup geniş açı ile bakmak lazım.Ülkemiz genelinde 170 nin üzerinde özel ve devlet üniversitesine sahibiz. Üniversitesi olmayan il kalmadı. Bunları yapmak için hayal etmek gerekir. Hayal etmeden güvenli bir gelecek mümkün değildir. Hayali olmayan proje de hiçbir zaman gerçekleşmez. Çıtayı daima daha yukarılara çıkartmak gerekir."

Daha sonra gençlere seslenen Kılıç, şunları söyledi:

"Sizin ile ilgili büyük hayallerimiz var; ileride vali, bakan, milletvekili olacak insanların sizin içinizden çıkması bizim hayalimizdir. Geriye dönüp bayrağı güvenle sizlere teslim etmek istiyoruz. Bunun için de kendinizi her alanda çok iyi geliştirmenizi istiyoruz. En az bir yabancı dili ana diliniz gibi bilmelisiniz. Sadece okuldaki kitaplarla veya hocalarınızın anlattığı ile yetinmeyin. Kurslara gidin, kitaplar alıp okuyun, ders sonralarında hocalarınızın arkasında kuyruklar oluşturup yeni bilgiler öğrenmeye çalışın. Biz görüşü ne olursa olsun, hangi düşünceye sahip olursa olsun, hangi ilden, hangi coğrafi bölgeden olursa olsun bütün gençlerimizin ülkemizin gelecekte ilerlemesini sağlayacak seviyede yetişmesini istiyoruz. Bütün farklılıklarımızı ezip geçen, 75 milyon tek vatan, tek bayrak, tek millet ve tek devlet ilkesidir. Hayata böyle bakınca farklılıklarımızın zenginliğimiz olduğunu anlarız. Önünüze büyük hedefler koyun, size güvenen bir başbakan ve hükümet var. Seçilme yaşını önce 30'a sonra 25'e indirdik. Şimdi de 18’e indirmek istiyoruz. Bu size duyduğumuz büyük güvenin kanıtıdır. Bunun bir lütuf olmadığını bilmenizi istiyoruz, bu size olan bakış açımızdır. Demokrasimiz değişik dönemlerde saldırılara uğradı. Burada en büyük darbe gençlere güvensizlik olarak ortaya çıktı ama bunu düzeltiyoruz. Bunu büyük önder Atatürk 80 yıl önce ifade etmiş ama yıllar yılı bu engellendi. Şimdi biz bunu gerçekleştiriyoruz."

Vali Savaş, Nevşehir olarak da 81 il içerisinde toplumu aydınlatan ışık kaynaklarının en güçlüsünün Nevşehir’de olmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, daha sonra Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a günün anısına çini tabak hediye etti.

Bakan Kılıç daha sonra kent merkezindeki çeşitli esnafı ziyaret ederek, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hizmet kompleksi içerisinde oluşturulacak yarı olimpik kapalı yüzme havuzunun temel atma törenine katıldı.



AK(OE/SS)