Kocaeli Sanayi Odası'nın 6'ncı dönem meclis toplantısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, burada Yeni Ticaret Kanunu'nu anlattı. Uluslararası piyasaların etkin bir küresel oyuncusu olmak istediklerini söyleyen Bakan Yazıcı, "Bu doğrultuda gerekli adımları atmamız artık bir zorunluluk haline gelmişti. İşte bu adımların en önemlisi olan Yeni Türk Ticaret Kanunudur. Bizler küresel gelişmelerin gerisinde kalamayız. Ekonomimizin en önemli aktörleri olan siz ticaret erbabımızın her anlamda uluslararası piyasalarda rekabet gücünü arttırmak için çalışıyoruz. Karşılaştığını ve karşılaşmanız muhtemel olan riskleri asgariye indirmeyi hedefliyoruz. Şeffaflığı, verimliliği, girişimciliği, yenilikçiliği ve rekabetçiliği ticari hayatımızın temel ilkeleri haline getiriyoruz.Yeni Ticaret Kanunumuz, bunların hepsinin birleştiği bir düzenlemedir" dedi.

Yeni ekonomik düzende rekabet her geçen gün artığını söyleyen Bakan Yazıcı, "Ticarette coğrafi sınırlar siliniyor. Böyle bir ortamda rekabet gücü hayati bir önem taşıyor. Rekabet gücünü yitirenler birer birer ticari hayatta tarihe gömülüyor.

Bizim amacımız tüccarımıza, sanayicimize, dünya ticaret hayatında var olabileceği ve hatta hâkim olabileceği bir rekabet gücü kazandırmaktır. İşte Yeni Türk Ticaret Kanunu bu noktada devreye giriyor" diye konuştu.

GÜMRÜKLER ALANINDA REFORM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Ticareti kolaylaştırma amacı doğrultusunda, gümrükler alanında da reform çalışmalarınün sürdürüldüğünü söyleyen Bakan Yazıcı, "Gümrük işlemleri sırasında istenen tüm belgeleri tek bir merkezden sağlayan, bu anlamda maliyetleri azaltıcı işlev gören para ve zaman kaybını önleyerek ticaret erbabının işini kolaylaştıran Tek Pencere Sistemi Bakanlığımız koordinatörlüğünde çalışacaktır. Dış ticaret erbabının, gümrük işlemlerini gümrüğe gelmeksizin yapabilmeleri kolaylığını sağlaması nedeniyle kırtasiyeciliğe ve işlem maliyetlerine son veren Kâğıtsız Beyan uygulamasıyla da dış ticaret erbabımızın bürokratik süreçlere takılmadan iş yapmasını sağlıyoruz. Bizim hedefimiz Türkiye'yi dünyanın en hızlı, en güvenilir ve en rahat ticaret yapılan ülkesi haline getirmektir" dedi.



EA(MB/AAA)