Bu sabah Kocaeli'ne gelen Bakan Hayati Yazıcı önce Valiliği ziyaret etti. Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur ve daire müdürlerinin karşıladığı Bakan Hayati Yazıcı, valilikte gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yazıcı, 28 Şubat soruşturması kapsamında bu sabah gerçekleştirilen gözaltılarla ilgili olarak şunları söyledi:

"Hayırlı olsun. Türkiye her alanda durumunu gözden geçiriyor. Elbette özellikle bunun operasyonun yapıldığı ilk gün de ifade ettiğim gibi, demokratik alanlarda var olan sorunları giderme bağlamında ve o sorunları gerçekleştirenler veya ifa edenler hukuk devletinin gereği olarak yargı tarafından yapılan çalışma kapsamında değerlendiriliyor. Sorgulanıyor. Tamamen bağımsız yargının işi. Hepimiz yargıya güvenmeliyiz. Sonuçları beklemeliyiz. Birey hak ve özgürlükleri son derece önemlidir. Hiç kimseye kötü muamele edilmesi konusunda toleransımız olamaz."

YARGI HERŞEYİ ELEYECEK

Yargının her şeyi eleyeceğini de söyleyen Bakan Hayati Yazıcı, "Zaten bugüne kadar da sevindiğimiz hususların bir tanesi o ki, özellikle iktidarımız döneminde sürdürülen yargı erkinin ve elbette ki onların emri altında güvenlik güçlerimiz soruşturma aşamasında yasanın verdiği yetkileri kullanırken, insanlara kesinlikle insanlık dışı kötü bir muamelenin yapılmamış olması da önemlidir. Bu konudaki hassasiyetimizi bütün kamu görevlilerinin idrak ediyor olması, uygulamalarının da bu doğrultuda olması memnuniyet verici. Sonuçta elbette ki yargı her şeyi eleyecek. Elekten geçmeyenler varsa yasanın öngördüğü yaptırımlar uygulanacak. İnsanlarla ilgili elbette yargı hükmünü verinceye kadar herkes masumdur. Ama her kurum da kendi görevini yapacaktır. Bunlar sağlıklı gelişmeler diye düşünüyorum" diye konuştu. 

YAKIN ZAMANDA ÇÖZÜLECEK

Kilis Öncüpınar'da içerisinde silah oldugu ve bekletilen TIR'lar ve İskenderun Limanında bekletilen gemiyle ilgili soru üzerine Bakan Yazıcı şunları söyledi:

"Kilis Öncüpınar ile ilgili takibimiz devam ediyor. Geçen hafta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı açısından yapmamız gerekenleri icra etmiş durumdayız. Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığıyla yazışmalar var. Onların sonuçlarını bekliyoruz. Orada 7 kamyon var. 5'i Öncüpınar'da, 2'si Cilvezgözü'nde. Sanırım yakın zamanda çözülür. Benim söylediğim şu;  ürünler yasak ürünler kapsamındaysa, en azından taşıyıcılar mağdur olmasın. Şayet ürünlerde bir sakıncalı durum varsa onlar indirilsin diye nakliyeceler bırakılsın diye. Sanırım yakın zamanda çözülecek." 

GEMİDE BİR KAÇ ÜLKEYE AİT ÜRÜNLER VAR

İskenderun Limanında bekletilen gemilerle ilgili açıklama yapan Bakan Yazıcı, "İskenderun'daki gemilerle ilgili, bugün aldığımız bilgi, gemiyle alakalı bir ihbar sonucu arama yapılmış ürünler üzerinde. Birkaç ülkeye ait ürün gemide bulunuyor. Bir kısmı Türkiye'ye bir kısmı Suriye bırakılcacak bir kısmıda Karabağ'a götürecekmiş" diyerek şöyle devam etti:

"Bu gemi yükünü önce Suriye'ye bırakması gerekiyormuş. Suriye muhalif güçlerin, buraya yanaşma silah getiriyorsun şeklindeki edindikleri istihbarat sonucu tehdit etmişler. Gemi ondan dolayı önce İskenderin Limanına yanaşıyor. Burada yapılan arama emniyet ve bizim muhafaza ekiplerinin yaptığı aramada herhangi bir sakıncalı ürün taşımadığı, yalnız gemi içerisinde Karabağ'da havayi fişek yapımında kullanılacak bir malzeme sonucuna varılıyor. O tür malzemelerin taşınması da elbetteki silah olarak nitelemez. Gemide arama tarama bitmiş. Dün akşam itibariyle geminin yoluna devam edeceği sonucuna varılmış. Gemi bugün belirlenmiş rotası doğrultusunda yoluna devam edecek."



EA,OU(MB/AAA)