Muğla’nın Fethiye İlçesi’ne helikopterle gelen Bakan Ertuğrul Günay’ı, Ak Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, Muğla Valisi Fatih Şahin, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ile çok sayıda bürokrat karşıladı. İlk olarak restorasyon çalışmaları başlayan Antik Telmessos Tiyatrosu’na giden Bakan Ertuğrul Günay, incelemelerde bulundu. Bakan Günay, 2 yılda bitirilmesi planlanan projenin daha kısa bir zamanda bitirilmesi için yüklenici firma yetkilisinden söz aldı. Restorasyon projesinin başlangıcını temsilen yıkılan bir kaya parçasının vinçle yerine konulmasının ardından Günay, Antik Telmessos Tiyatrosu’ndan ayrıldı.

Fethiye Kalesi’ne inşa edilecek yeni müze projesinin protokolünü imzalamak için Fethiye Belediyesi’ne doğru yola çıkan Bakan Günay, Kordon Boyu’nda yürürken vatandaşları selamladı. Fethiye Belediyesi Encümen Salonu’nda yapılan törenle Fethiye Kalesi çevresindeki 7000 metrekare alana yapılacak yeni müzenin protokolü imzalandı. Bakan Ertuğrul Günay, Muğla Valisi Fatih Şahin ve Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ile imzalanan protokol sonrası katılımcılara seslendi. Denizli’de iki ayrı müzenin yapımı için protokol imzaladıklarını belirten Bakan Günay, “Muğla ilinin en bereketli topraklarının bulunduğu Fethiye tarımla çok fazla oyalandı. Tarımı elbette ihmal etmeyeceğiz. Tarım olmasa yaşam olmaz, ama diğer yandan da yeşili tüketmeyen, maviyi kirletmeyen yeni bir turizm türünü de Fethiye gibi turizme yeni açılan ama büyük potansiyeli olan merkezlerde geliştirmeye çalışacağız” diye konuştu.

 YURT DIŞINDAKİ ESERLER TEK TEK GETİRİLECEK

Türkiye'den Avrupa'ya çıkarılan tarihi eserler hakkında konuşan Bakan Günay, bu eserlerin tek tek geri getirileceğini söyledi. Bunu yapmak için modern müzelere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Bakan Günay, "Çıtamız Avrupa müzeleri seviyesine çıktı. Tüm müzelerimizde artık dolap içinde obje sergileme dönemini kapattık. Artık müzelerimizi bilgisayar donanımlı modern yerler yaptık. Standartlarımız dünyayı yakaladı. Bu da Avrupa'daki eserlerimizi geri getirmenin önünü açtı. Aldıklarımız, alacaklarımızın çok küçük parçası. Onları almanın yolu tarihine sahip çıkmakla, onları en iyi şekilde sergileyecek yerlerin yapılmasıyla olur. Biz ne yapıyorduk önceden? Ya tarihi kalıntıları mermer ocaklarında eritiyorduk ya da üzerine kurşun atıyorduk. Son 5 yılda bizim tarihe ayırdığımız bütçeyi hiçbir Avrupa ülkesi ayırmamıştır" diye konuştu.

Fethiye Belediyesi’nden bando eşliğinde ayrılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yeni müzenin yapılacağı Fethiye Kalesi’nde incelemede bulundu. Bakan Günay daha sonra Fethiye’den ayrıldı.

 

ET (HA/RT)