Çeşitli ziyaret ve açılışlara katılmak üzere Antalya'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Perge Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel ve Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır'ın yer aldığı ziyarette kazı alanını dolaşan Bakan Ertuğrul Günay, toprak alanda gezerken ayakkabısı ve pantolonunun toz olması üzerine, "Eşim benim inşaatta çalıştığımı sanıyor" diyerek espri yaptı. Kazı ekibinin çalışmalar hakkında bilgi verdiği Bakan Günay, Perge'deki kazıların önceki yıllara oranla çok daha hızlı ilerlediğini söyledi.

Yaklaşık 1 saat süren gezisinin ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan Bakan Günay, Antalya turizminin sadece denizlere ve otel havuzlarına hapsolmasını önlemek, kentin emsalsiz tarihi zenginliğini göstererek dünya çapında bilinmesini istediklerini anlattı. Bu anlamda son yıllarda yoğun çalışmalar yapıldığını kaydeden Bakan  Günay, "Perge Antalya’nın da Türkiye’nin de çok önemli ve çok özel yerleşimlerinden biri. Burada yıllardır süren bir kazımız vardı, ama itiraf etmek gerekir ki beklediğimiz hızda, yoğunlukta ve yeterlilikte değildi. Şimdi yeni bir çalışma sürdürüyoruz. Kazı heyetimizin arkasından müzemiz başkanlığı ile birlikte ilave çalışmalar yapıyoruz" dedi.

 Uzun zamandır gelmediği Perge'de ilk defa farklı alanlarda yeni çalışmalar yapıldığını gördüğünü aktaran Bakan Ertuğrul Günay, Perge'yi kısa süre içinde yürüme güzergahındaki kirlilik ve aykırılıkları ortadan kaldırarak görsel açıdan düzgün ve mükemmel hale getirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Antalya Arkeoloji Müzesi'ndeki heykel zenginliğinin büyük kısmını Perge'den çıkan eserlerin oluşturduğunu ifade eden Bakan Günay, bu anlamda Perge'nin önemli bir kazı alanı olduğunu söyledi.

Perge kazılarının yapıldığı alanda son yıllarda yapılan en büyük kamulaştırmayı yaptıklarını ve bu alanın daha da genişleyebileceğinden bahseden Bakan Günay, "Buradaki çalışmalar hiçbir zaman bitmez. Bu yıl arkadaşlar mevsim müsaade ettiği sürece çalışmaya devam edecekler. Önceki 10 yılda görmediğiniz hızı önümüzdeki bir iki yıl içinde göreceksiniz. Bizim kamulaştırma bütçemizin sınırı var. Valilikteki emlak vergisi payından da kamulaştırma için yararlanıyoruz. Biz burada 2.5 milyon Lira kamulaştırma yaptık. Son zamanlarda Türkiye'de yaptığımız en büyük kamulaştırma. 100 dönüm alanı kamulaştırdık. Ama kamulaştırdığımız alanların sorunlarını da henüz tümüyle çözmüş değiliz" diye konuştu.

 Bakanlık olarak dünya mirası aday listesine son 5 yılda 20 yeni alanı kattıklarından da bahseden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bizim 18 aday alanımız vardı 2007 yılının sonunda. O yıldan bu yana yaptığımız çalışmalarla şu an 37 alanımız oldu. Selimiye aday listeden kalıcı listeye geçti. Bu arada Çatalhöyük de kalıcı listeye geçti. Yani kalıcı listedeki adaylarımız 9’dan 11’e çıktı. Adaylarımız ise 18’den 37’ye çıktı. Perge de bunlardan birisi. Ama ben Perge'nin yakın yıllarda dünya mirası aday listesine dahil olmasını çok büyük bir eksiklik sayıyorum. Bergama'yı da yakın tarihte dünya mirası aday listesine kattık. Bunlar geçmiş yılların ihmalleri. Bizim Türkiye'de şu an 38 aday alanımız değil, belki 30’a yakın kalıcı alanımız olması lazımdı. Eski yılların eksiklerini de hızla gidermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

ÖÖ,TY (SU/RT)