Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Van alesi'ni ziyaretinin ardından, Van- Erciş Karayolu üzerinde düzenlenen 3'üncü Van Turizm Fuarı'nın açılış törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada, birlik ve bareberlik içinde yaşamı sağlamak için çalıştıklarını belirten Bakan Günay, "Biz bunu yaparken birilerinin, vahşetin içinde, bir spor merkezini kundaklaması, okulu, çocukları yakması, inançla, akılla ihsanla, imanla, insanlıkla bağdaşabilir mi? Yeter artık. 'Edi Bese'. Bozmayın kardeşliği ne olur" dedi.

Van Belediyesi'ni eleştiren Bakan Günay, "Van Fuarı'nda kendi kültürünü tanıtmayı amaçlayan sadece Van Valisi'ni görmek beni üzdü. Bundan sonraki fuarlarda belediye yetkililerini de görmek istiyorum. Van merkezli bütün bu coğrafyayı ayağa kaldırmak istiyoruz. Bütün bu coğrafyayı önce Türkiye'ye sonra bütün dünyaya tanıtmak istiyoruz. Ama Van'da görmediğim belediye başkanı arkadaşımızı, başka bir yerde, İzmir, İstanbul fuarında görürsem çok ciddi bir şekilde eleştiririm" dedi.

Protokol konuşmaları sırasıda kendisine söz hakkı verilmeyen Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit, Bakan Günay'ın konuşması sırasında protokolü terketti. Başkan Yardımcısı Bozyiğit'in protokolü terketmesinin ardından Van Belediyesi standını topladı. Bakan Günay, bunun üzerine açıklama yaparak, kasti bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Günay, şöyle konuştu:

"Biz arkadaşların demokrasi ve hukuk kuralları içerisinde görevini tamamlamasını, halka hizmet etmesini demokrasi kuralları içinde ve hizmet anlayışının değişmemesini sürekli arzu ediyoruz. Kimsenin söz hakkını kısıtlamak bizim tercihimiz değildir. Ama bizim dışımızda hukuk mekanizmaları var. O hukuk mekanizmalarının işleyişlerine karışmamız mümkün değildir. Fakat belediyeden temsilci arkadaşımın burada konuşmasını şahsen ben arzu ederdim. Barış içinde birlik içinde kardeşlik içinde yaşayalım diye uğraşıyoruz. Akşam Mem-u Zin izledik. Oyunu İstanbul'a, Ankara'ya taşıyacağız. Anadolu da hangi diller varsa hangi kültürler varsa hepsi kendi özgürlüğünde kendi güzelliğinde yaşasın ve geleceğe taşınsın diye uğraşıyoruz. Bir tek çiçeği soldurmamaya çalışıyoruz."

BAKAN GÜNAY: EDİ BESE

Anadolu kültürlerinin, dilerinin yaşaması gerektiğini belirten Bakan Günay, şöyle devam etti:

"Bir kilimde ne kadar renk varsa o kilim o kadar güzeldir. Bir halıda bir kilimde ne kadar nakış varsa ve o nakış ne kadar farklı ipliklerle farklı göz nuruyla halkın yürek sevdasıyla işlenmişse, o kilim o kadar değerlidir. Biz bu topraklarda renkleri soldurmadığımız müddetçe bu Anadolu kilimi, bu Anadolu halısı böyle güzel olmaya devam edecektir. Bu kilimin bu halının renklerini bir arada tuttuğumuz müddetçe Dünya görecek ve seyredecek. Buraya birlik gelecek, bereket çoğalacak ve ekmek çoğalacak, kardeşçe yaşayacağız. İstediğimiz bu. Biz bunu yaparken birileri bir çaresizliğin, vahşetin içinde bir spor merkezini kundaklaması, okulu çocukları yakması inançla, akılla, ihsanla, imanla, insanlıkla bağdaşabilir mi? Gerçekten bunu tekrar söylemek istiyorum Yeter artık 'Edi Bese.' Bozmayın bu kardeşliği ne olur."

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini Bakan Günay, Vali Karaloğlu ve protokol üyeleriyle birlikte kesti. Standları dolaşan Bakan Günay, Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan'dan bir şarkı istedi. Milletvekili Orhan'da sahneye çıkarak 'Fikrimin ince gülü' şarkısını seslendirdi. Ardından Bakan Günay, fuarda stant açan Kırıkkale Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Müziği sanatçılarının söylediği Neşet Ertaş türkülerine eşlik etti.