Bakan Ertuğrul Günay, Kilis'in Oylum Mahallesi'ndeki Oylumhöyük Kazı Alanı'nda incelemelerde bulundu. Oylumhöyük Kazı Heyeti Başkanı, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Engin'den kazı ile ilgili bilgi alan Bakan Günay, höyük ile aynı adı taşıyan Oylum Mahallesi sakinleri ile sohbet ederek sıkıntılarını dinledi. Günay, daha sonra Kilis Müzesi'nin açılışını yaptı. Burada bir konuşma yapan Günay, Kilis'in tarihi bir kent olduğunu belirterek, "Kilis'te sahabe mezarlıkları var. Çok eskiye dayanan külliyeler, camiler var. Böyle bir şehre ilk defa bir müze kazandırıyoruz. 2005'te Kilisli önemli bir ses sanatçısı duayeni Alaeddin Yavaşça'nın ismini taşıyan kültür merkezini açtık. Kilis'te sokak sağlıklaştırması yaptık. Eski bir sabunhanemiz var. Duvarları ayakta, geriye kalanı yıkılmış; ilk önce projesini hazırlayacağız, sonra restorasyonunu yapacağız" dedi.

Türkiye dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Günay, "2000'li yıllarda Türkiye'ye 10 milyon yabancı ziyaretçi gelirken, geçen yıl ülkemize 30 milyondan fazla ziyaretçi geldi. Turizmden 10 milyar doların altında gelir elde ederken, geçen yıl 25 milyar doların üzerinde gelir elde ettik. Şimdi istiyoruz ki İstanbul'un, Antalya'nın elde ettiği bu imkandan bu bereketten, bu gelirden, bu geçim imkanından her tarafı yararlanabilsin, Kilis'i, Gaziantep'i, Urfa'sı, Mardin'i Adana'sı, Diyarbakır'ı bu gelirden elde etsin; biz bu gözle görüyoruz. Buraları yeni gelişme merkezi olarak görüyoruz. İnsanlarımız kavga etmesin, insanlarımız çatışmasın, insanlarımız rahat yere birbirini öldürmesin, ekonomiden, sosyal yaşantıdan siyasetteki gelişmesinden bütün Türkiye hak ettiği payı alsın, çocuklarımız doğdukları topraklarda barış içerisinde esenlik içerisinde, kardeşlik içerisinde yaşasınlar" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE İHANET SONA ERMİYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin bugününün dünden daha iyi olduğunu, yarınının bugünden daha iyi olması için çalıştıklarını ifade etti. Günay, şunları söyledi:

"Ama ne yazık ki topraklardaki ihanetin sona ermiyor. Daha dün 8 tane çocuğumuzu bayraklara sararak vatanın dört bir tarafına göndermek zorunda kaldık. Yeni Türkiye'nin komşuları ile hiçbir sorunu yok. Biz içeride yaşayan dışarıda yaşayan bütün hakların herkesin dostuyuz kardeşiyiz. Ama sınırımızda başka şeyler var, gerginlikler var."

Konuşmasının devamında Suriye'deki iç karışıkılığa ve bu ülkeyle ilişkilere değinen Günay, "Bakın Türkiye'den Suriye'ye 1 milyona yakın insan geliyordu. 1 milyon insan da Suriye'ye gidiyordu. Ciddi bir ekonomik hareketlilik var idi, turizm hareketliliği sosyal hareketlilik başlamıştı. Bir tek dileğimiz var; Suriye'de insan haklarına saygılı, vatandaşını birbirinden ayırmayan, herkese düşünce özgürlüğü, herkese eşit bir şekilde davranan, veren yeni bir anlayış gelişsin. Biz hiçbir ülkeye model ihraç etmeye çalışmıyoruz ama her ülkenin demokrasiye ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Suriye için barış istiyoruz, Irak için barış istiyoruz. Sizi şerefimle temin ediyorum, ülkemizin bir karış toprağını ötekileştirmemeye, birbirinden ayırmamaya, bir tek insanını ötekinden ayırmamaya, insanlarımızı Türk, Kürt, Arap, Alevi, Sünni diye bölmeden, özgür ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapmaya, başının dünyada dik olmasına çalışıyoruz."



RÇ(BK/CK)