Türkiye’den kaçak yollarla Bulgaristan kaçırılan 19 antik eseri geri almak için Bulgaristan’a gidecek olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara’dan uçakla Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ne geldi. Burada kendisini Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Çorlu Belediye Başkanı CHP'li Ünal Baysan karşıladı. Havaalanında soruları yanıtlayan Bakan Günay, Kültür Bakanı Vejdi Raşidov'u ziyaret etmek üzere Bulgaristan’a geçeğini ve yasa dışı yollardan Türkiye’den çıkarılan antik eseri teslim alacağını anlattı. Bakan Günay, şöyle konuştu:

"Bulgaristan Sofya’da Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov bakanlık görevine başladıktan sonra birkaç kez Türkiye’ye gelerek kendisi ile görüşmeler yaptık. Daha sonra kendisi ile karşılıklı konuştuk. Tarihi eserleri takip konusunda gerekli destekleri vereceğini belirtmişti. Bu eserlerin ait olduğu ülkeye iadesi konusunda karşılıklı olarak imza attık. Aynı zamanda iki ülke arasında karşılıklı kültür merkezi açmayı planlıyoruz. Bulgaristan sınırlarında yakaladığı tarihi eserler var. Bunlar haksız yollar ile çıkmış ve bu eserler Sırbistan’a çıkarılmak üzereyken yakalandı. Bunların Türkiye’ye ait olduğunu kararlaştırdık. Toplam 400 yakın eser var. Bugün gidip bir kısmını sembolik olarak teslim alacağız. Daha öncekiler gibi heyecan verici değil ama ülkemiz adına olumlu bir gelişme. Ancak, buradan bir müjde daha vermek istiyorum. Daha heyecan verecek olanlar da yolda."

"DÜNYADA 6’NCI SIRADAYIZ"

Türkiye’nin turizmde Avrupa da 4’ncü, dünya da ise, 6’ncı sırada olduğunu belirten Bakan Günay, uluslararası kredi kuruluşu Fitch’in 18 yıl aradan sonra Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir dereceye yükseltmesini olumlu karşıladıklarını anlattı. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, "Bakanlık olarak turizm alanında yaptığımız çalışmaların olumlu yansıdığını düşünüyorum. Bundan 10 yıl önce 13 milyon ziyaretçi ağırlıyorduk, ancak geçen yıl ise 31 Milyon ziyaretçi ağırladık. Bu Türkiye’nin 10 yıldır istikrarlı yürüyüşünün karşılığıdır. Bakanlığımız Avrupa’nın en iyi Kültür ve Turizm Bakanlıkları arasında birinci sıradadır" diye konuştu.

Daha sonra karayoluyla Edirne’ye gelen Bakan Günay’ı Edirne Valisi Hasan Duruer karşıladı. Beraberindeki Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ve kızı Pınar Günay ile birlikte öğle yemeğinde kentin meşhur tava ciğerini tattı. Bakan Günay’a Edirneli kurabiye imalatçısı Arif Meriç tarafından ‘kallavi’ adındaki kurabiye ikram edildi.

TÜRK DİZİLER OLAY OLDU

Dünyanın çeşitli ülkelerinde Türk dizilerinin çok yoğun olarak izlendiğini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Avrupa’nın ortalarına kadar Türk dizilerinin yayıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Tüm dünyada Türk dizileri çok izleniyor. Ben Özbekistan’dan geldim. Muhteşem Yüzyıl, Rus televizyonlarında yayınlandığı için Özbekistan’da rahatlıkla izlenebiliyor. Avrupa ortalarına kadar, Arap ülkelerinde Gümüş dizisiyle başlayan bir serüven var. Sadece Arap ülkeleri, Türki Cumhuriyetler'de, Balkanlarda değil, Slovakya’da, Avusturya’ya kadar Türk dizileri gerçekten bir olay haline gelmiş durumda. Umarım ki bu bizim şevkimizi teşvik eder ve daha nitelikli Türkiye’yi her bakımdan hem tarihi hem de bugünkü kültürü itibariyle doğru anlatan yeni öykülerin filmleşmesi konusunda iyi örnekler sergileriz. Onun ötesinde uzun metrajlı filmcilik alanında da başarılarımız var. Geçenlerde 'Ateşin Düştüğü Yer' filmimiz bir ödül almıştı. Bu filmimiz Oscar yolculuğuna çıkıyor. O da bizi sevindiriyor. Umarım iyi bir sonuç alır."

Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov görüşecek olan Bakan Günay ve beraberindekiler öğle yemeğinin ardından karayoluyla Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçerek Sofya’ya doğru yola çıktı.



EÖ,MY(LK/İD)